23 Απρ 2024
READING

Πόσο σημαντικές είναι οι διαφημίσεις του Facebook για τις εταιρείες;

3 MIN READ

Πόσο σημαντικές είναι οι διαφημίσεις του Facebook για τις εταιρείες;

Πόσο σημαντικές είναι οι διαφημίσεις του Facebook για τις εταιρείες;

Το Facebook είναι εδώ και χρόνια ένα από τα ισχυρότερα μέσα που διαμεσολαβεί τις καθημερινές μας επικοινωνίες, αλλά πόσο σημαντική είναι στην πραγματικότητα η διαφημιστική πλατφόρμα του Facebook για τις διαδικτυακές μάρκες και τις εταιρείες; 

Πληροφορίες και στοιχεία για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό ενδεχομένως μπορούν να αντληθούν μέσα από το μποϊκοτάζ των διαφημιστικών δαπανών που δέχτηκε η εν λόγω πλατφόρμα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους από εταιρείες που απογοητεύτηκαν από το χειρισμό του Facebook σε ό,τι αφορά ζητήματα παραπληροφόρησης και hate speech.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέχρι πρότινος αδημοσίευτα στοιχεία της Forrester αναφορικά με το λιανικό εμπόριο, η απόσυρση των διαφημιστικών δαπανών τους από το Facebook δεν επηρέασε αρνητικά τους περισσότερους συμμετέχοντες που διερευνήθηκαν από την εταιρεία ερευνών.

Έτσι, από τις 43 εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που εξετάστηκαν από τη Forrester και συμμετείχαν στο μποϊκοτάζ του Facebook κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μόνο 7 είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα ευρήματα της Forrester.

Μάλιστα, φαίνεται ότι τα έσοδα των άλλων 36 εταιρειών αυξήθηκαν από τρίμηνο σε τρίμηνο.Συγκρίνοντας το τρίτο τρίμηνο του 2020 με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο, τα έσοδα των εταιρειών αυξήθηκαν για τις 34 από αυτές τις εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα, τα έσοδα μειώθηκαν από έτος σε έτος για πολλές από αυτές τις εταιρείες κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Ωστόσο, η Forrester αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στον γενικό αντίκτυπο της πανδημίας στα εταιρικά έσοδα.

Φαίνεται ότι το μποϊκοτάζ για την αγορά διαφημίσεων στο Facebook έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τον περασμένο Ιούλιο και περιελάμβανε ποικίλες εταιρείες και μάρκες.

Με επικεφαλής τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, το μποϊκοτάζ ήταν μια προσπάθεια να πιέσουν οι εταιρείες τον γίγαντα των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές διαφημιστικές μηχανές που υπάρχουν αυτήν την στιγμή, να περιορίσει και να ελέγξει το hate speech και την παραπληροφόρηση που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του.

Μάλιστα, το Facebook μαζί με το Google αναμένεται να ελέγξουν περισσότερο από το 60% της αγοράς ψηφιακής διαφήμισης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της eMarketer, η οποία περιγράφει τις δύο αυτές πλατφόρμες ως ένα «δυοπώλιο» στην αγορά. 

Επιπλέον, το 2019, το Facebook έφτασε τα 70 δισεκατομμύρια σε ό,τι αφορά τα έσοδα που κερδίζει από τις διαφημίσεις.

Το ακριβές αποτέλεσμα και ο ακριβής αντίκτυπος του μποϊκοτάζ είναι δύσκολο να αναφερθεί λόγω του εκτεταμένου και γενικότερου αντίκτυπου της πανδημίας σε ολόκληρη την οικονομία το 2020, το οποίο επηρέασε στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικά τα έσοδα από έτος σε έτος για τους συμμετέχοντες στο μποϊκοτάζ που μελετήθηκαν. 

Ωστόσο,αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην ήταν τόσο κακά όσο αναμενόταν, δεδομένου ότι οι εταιρείες αυτές απέσυραν ένα ιδιαίτερα σημαντικό διαφημιστικό κανάλι.

Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να ενθαρρύνει περισσότερες εταιρείες να επανεξετάσουν τη διαφήμιση στο Facebook γενικά και τις δαπάνες τους σε αυτήν την πλατφόρμα, πέρα από τα ζητήματα που έθεσε το μποϊκοτάζ. 

Ίσως μία ακόμα πιο συλλογική στροφή σε εναλλακτικές λύσεις να αποδειχθεί αποδοτική τόσο για τον περιορισμό της μονοπωλιακής δράσης του όσο και για τα έσοδα των διαφημιζομένων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.