25 Απρ 2024
READING

Η Nike πλησιάζει στο να είναι το πιο εξελιγμένο πρότυπο retailer στο μέλλον

5 MIN READ

Η Nike πλησιάζει στο να είναι το πιο εξελιγμένο πρότυπο retailer στο μέλλον

Η Nike πλησιάζει στο να είναι το πιο εξελιγμένο πρότυπο retailer στο μέλλον

Η Nike με την αλλαγή στην στρατηγική της και την κατεύθυνση προς τις απευθείας πωλήσεις στους πελάτες της μαζί με ακόμη κάποιες στρατηγικές αλλαγές δημιουργεί το πρότυπο που πολλοί ίσως θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Το δίκτυο των καταστημάτων της είναι κυρίως εταιρικό σε όλο τον κόσμο και αυτό της επιτρέπει να έχει πλήρη έλεγχο της μάρκας της.Τα νέα καταστήματα σε όλο τον κόσμο είναι πλήρως συνδεδεμένα με όλη την διαχείριση δεδομένων και αυτό της δίνει απόλυτη πρόσβαση των πληροφοριών των πελατών.

Η επικοινωνία της είναι πολύ επιτυχημένη σε όλα τα κοινά και η εταιρεία έχει πάρε θέση σε διάφορα σημαντικά ζητήματα και αυτή η στάση της έχει δώσει επιπλέον αξία στην μάρκα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας η Nike αντιλήφθηκε ταχύτατα τις αλλαγές που έπρεπε να κάνει για να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι τα καταστήματα της ήταν κλειστά σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μια από αυτές τις αλλαγές ήταν η επένδυση στις ψηφιακές εφαρμογές αλλά και η πολύ αποτελεσματική χρήση τους ώστε να μείνει πλήρως ενεργή σε μια περίοδο που ανθρώπινη επαφή δεν υπήρχε.

Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων της Nike συνέβαλαν στην αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας ως μέρος της προσπάθειας του γίγαντα των αθλητικών ειδών να ενισχύσει τις απευθείας στον καταναλωτή πωλήσεις (DTC).

Αυτές οι εφαρμογές παροτρύνουν τους ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων με μια στρατηγική gamification που έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί αφοσιωμένο το καταναλωτικό κοινό, να ενισχύει την ανταλλαγή μηνυμάτων και να υποστηρίζει τις πωλήσεις.

Με τους περισσότερους καταναλωτές ανά τον κόσμο να δαπανούν περισσότερο στο σπίτι και να αποφεύγουν τα καταστήματα λόγω της ευρύτερης ανησυχίας για την υγεία, οι εταιρείες με ισχυρή παρουσία όπως η Nike αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική των πωλήσεών τους. 

Έτσι, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αγοράζουν αθλητικά και άλλα άνετα ρούχα από το σπίτι, αλλά πλέον πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των αγορών τους μέσω εφαρμογών και κοινωνικών δικτύων.

Με τη δύναμη των ιστοτόπων και των εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα, τα έσοδα της εταιρείας για τις ηλεκτρονικές αγορές σημείωσαν άνοδο 84% για το τρίμηνο που προηγείται του Νοεμβρίου.

Παρά το γεγονός ότι η Nike δεν παρείχε ακριβή στοιχεία, ανέφερε αύξηση 9% στα συνολικά έσοδα της στα 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ψηφιακές πωλήσεις θα αποτελέσουν περίπου το ήμισυ των συνολικών εσόδων στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο εφαρμογών της εταιρείας υπογραμμίζει αυτή τη φιλοσοφία προσβασιμότητας για τους πελάτες, βοηθώντας τη Nike να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με τις αγοραστικές συνήθειες των οπαδών, τις προσωπικές πληροφορίες και τις ρουτίνες άσκησης των ατόμων.

Μάλιστα, τα δεδομένα αυτά αποφαίνονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τις μελλοντικές πρωτοβουλίες marketing της εταιρείας.

Η εφαρμογή της Nike, η οποία κατατάσσεται στο Νο 12 των εγκαταστάσεων και λήψεων στην κατηγορία των αγορών του App Store της Apple, προσφέρει ένα μείγμα περιεχομένου και εξατομικευμένων συναλλαγών. 

Έτσι, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρώτοι πρόσβαση στις κυκλοφορίες των προϊόντων και να συνομιλήσουν με τους ειδικούς της Nike για συμβουλές και προτάσεις στυλ. Ακόμη, η εφαρμογή προσφέρει στους χρήστες ποικίλες δυνατότητες διάδρασης με την εταιρεία αλλά και με άλλους χρήστες.

Αυτές οι εμπειρίες που βασίζονται στα ψηφιακά κανάλια συμπληρώνουν ή ακόμα και αντικαθιστούν προσωρινά την εμπειρία στο κατάστημα που ήταν ένα βασικό μέρος της εξέλιξης της Nike πριν από την υγειονομική κρίση. 

Εστίαση στις εφαρμογές προπόνησης με σκοπό την αύξηση του engagement

Βέβαια, εκτός από τις εφαρμογές των αγορών, οι εφαρμογές άσκησης της Nike διαθέτουν επίσης τμήματα μίνι αγορών για να προσεγγίσουν τους ανθρώπους όταν σκέφτονται τις προπονήσεις και τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για αυτές. 

Έτσι,  η εφαρμογή Nike Run Club καθοδηγεί τις προπονήσεις με έναν προ-ηχογραφημένο προπονητή ο οποίος ενθαρρύνει και συμβουλεύει τους χρήστες.

Η εφαρμογή Nike Training Club περιλαμβάνει εκατοντάδες προπονήσεις βίντεο και συμβουλές για τη διατροφή και την ευεξία, που απεικονίζουν πώς το περιεχόμενο μπορεί να ενισχύσει την ιδέα ότι η Nike είναι μια αξιόπιστη πηγή έμπνευσης με σκοπό τον καθορισμό στόχων άσκησης και ευεξίας αλλά και την επίτευξη αυτών.

Επιπλέον, το πακέτο των εφαρμογών της εταιρείας αποτελεί βασική πηγή συλλογής δεδομένων για τους καταναλωτές τα οποία διοχετεύονται στην ενίσχυση της εταιρείας.

Ακόμη, η εφαρμογή Nike Run Club επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται τα επιτεύγματά τους σε μια κοινότητα ανθρώπων, ενώ το Nike Training Club προσφέρει ανταμοιβές για την παρακολούθηση της ρουτίνας προπόνησης ή την τακτική σύνδεση και άσκηση.

Ψηφιακή μετατόπιση

Καθώς η πανδημία οδήγησε τα φυσικά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά για πολύ καιρό, η Nike αναγκάστηκε να αλλάξει γρήγορα προσανατολισμό για να τονίσει τα ψηφιακά κανάλια των πωλήσεών της.

Έτσι, οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα έγιναν ένα απαραίτητο σημείο επαφής μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών και η Nike λαμβάνει μέτρα για να ενισχύσει περαιτέρω την δέσμευση της απέναντι στους καταναλωτές.

Αφού αφαίρεσε το τέλος συνδρομής για την υπηρεσία Premium του Nike Training Club τον περασμένο Μάρτιο, δίνοντας στους ανθρώπους άμεση πρόσβαση σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών, όπως οι εφαρμογές Nike Run Club και Nike Training Club, η εταιρεία συνέχισε ενισχύοντας περισσότερο τα ψηφιακά και κοινωνικά κανάλια της. 

Ταυτόχρονα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να παραμένουν στο σπίτι, η εταιρεία ανανέωσε τις προωθητικές ενέργειες της και έκανε το ντεμπούτο της με ένα νέο σύνθημα «Play inside, play for the world» το οποίο συνοδεύτηκε από τα αντίστοιχα hashtags στα κοινωνικά μέσα.

Από τότε, η Nike συνέχισε να θέτει τις εφαρμογές κινητών τηλεφώνων στο επίκεντρο της εμπειρίας που προσφέρει στους καταναλωτές, παρέχοντας αποκλειστικές προσφορές προϊόντων και διαδραστικό περιεχόμενο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.