26 Απρ 2024
READING

Ο κόσμος αλλάζει και για πρώτη φορά απονέμεται αστέρι Michelin σε vegan εστιατόριο

3 MIN READ

Ο κόσμος αλλάζει και για πρώτη φορά απονέμεται αστέρι Michelin σε vegan εστιατόριο

Ο κόσμος αλλάζει και για πρώτη φορά απονέμεται αστέρι Michelin σε vegan εστιατόριο

Οι περισσότεροι Γάλλοι χορτοφάγοι και vegans αναφέρουν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για εκείνους που θέλουν να αποφύγουν το κρέας στη Γαλλία, τη γη της γευσιγνωσίας και της γκουρμέ κουζίνας, αν και η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει προς το καλύτερο.

Σταδιακά και με όλο και αυξανόμενο ρυθμό, οι χορτοφαγικές επιλογές εντοπίζονται σε εστιατόρια σε ολόκληρη τη χώρα.Μάλιστα, ήδη από το 2018, τα σχολεία έχουν υποχρεωθεί δια νόμου να προσφέρουν χορτοφαγικές ή vegan επιλογές μία ημέρα την εβδομάδα.

Η διάδοση αυτής της κουλτούρας φαίνεται να ενισχύεται και μέσα από άλλες δράσεις, όπως το γεγονός ότι η Michelin απένειμε ένα από τα αστέρια της σε ένα εστιατόριο κοντά στο Bordeaux, το οποίο προσφέρει αποκλειστικά μη κρεατοφαγικές επιλογές. 

Το εστιατόριο ονομάζεται ONA, το οποίο πρακτικά αντιστοιχεί στο Origine Non Animale (animal free origins). Μάλιστα, η Claire Vallée ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και αναγνωρισμένη σεφ, φαίνεται ότι ήταν κάπως συγκλονισμένη όταν έλαβε την κλήση από την Michelin την Πέμπτη το βράδυ. Ακόμα, η Michelin ανέφερε ότι το ONA είναι το πρώτο vegan εστιατόριο το οποίο κερδίζει ένα τέτοιο αστέρι.

Το ONA βρίσκεται στο Ares, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στη νοτιοδυτική Γαλλία, γνωστό για την άγρια ύπαιθρο, την καλλιέργεια στρειδιών και τον μεγαλύτερο αμμόλοφο της Ευρώπης, το Dune du Pilat. Επίσης ότι στο εστιατόριο απονεμήθηκε επίσης ένα πράσινο αστέρι, το οποίο η Michelin άρχισε να απονέμει πέρυσι για την αριστεία σε ηθικές και βιώσιμες πρακτικές.

Για την ιστορία, η Claire Vallée ξεκίνησε την επιχείρηση το 2016 με δάνειο από μια «πράσινη» τράπεζα, την Le Nef και μετά από μια επιτυχημένη εκστρατεία crowdfunding, συγκεντρώνοντας 10.000 ευρώ!

Ακόμη, η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου ανέφερε ότι οι παραδοσιακές τράπεζες είχαν αποκριθεί ότι οι προοπτικές για το veganism και τα φυτικά τρόφιμα ήταν πολύ αβέβαιες.

Μιλώντας για τους vegan και τους vegetarian εκτιμάται πως θα αλλάξει πολύ η αγορά το 2021 καθώς το vegan comfort food σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να γνωρίσει την άνθισή του αυτή την χρονιά.

Το φαγητό των vegan, σύμφωνα με ειδικούς και αναλυτές της γαστρονομίας διεθνώς, αναμένεται να ανανεωθεί πλήρως και σχεδόν να “αναγεννηθεί” με τις επιλογές στα εστιατόρια και τις κουζίνες να αποκτούν πραγματικό ενδιαφέρον και να στέκονται στους καταλόγους.

Η εταιρεία Redefine Meat από το Ισραήλ, παρουσίασε μία σειρά με φυτικά υποκατάστατα κρέατος που, σύμφωνα με την start up, έχουν γεύση, αίσθηση και όψη κρέατος, χάρη στην τεχνολογία εκτύπωσης 3D.

Το νέο προϊόν με το όνομα Alt-Steak -στα ελληνικά «εναλλακτική μπριζόλα» – απευθύνεται στα «εκατοντάδες εκατομμύρια συνειδητοποιημένων κρεατοφάγων» που σκέφτονται να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος για το καλό της υγείας τους και του πλανήτη, όπως λέει η εταιρεία, καθώς και σε όλους όσοι ήδη έχουν περάσει σε χορτοφαγική διατροφή.

Περισσότερα από 50 δισ. κιλά κρέατος καταναλώνονται σε ετήσια βάση παγκοσμίως και η ζήτηση αυξάνεται. Όμως η ανατροφή ζώων και ειδικά αγελάδων, είναι μη βιώσιμη περιβαλλοντικά.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.