22 Δεκ 2024
READING

Η εξέλιξη των εμπορικών κέντρων και τι θέλουν οι καταναλωτές

4 MIN READ

Η εξέλιξη των εμπορικών κέντρων και τι θέλουν οι καταναλωτές

Η εξέλιξη των εμπορικών κέντρων και τι θέλουν οι καταναλωτές

Η αύξηση των πωλήσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου και η μείωση της επισκεψιμότητας στα καταστήματα ίσως να δημιουργήσουν προκλήσεις για τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα στο μέλλον.

Τα καταστήματα που παραδοσιακά χρησίμευαν ως πυλώνες των εμπορικών κέντρων στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες , ίσως κάποια να κλείσουν και οι καταναλωτές θα αναζητήσουν νέα σημεία “δέσμευσης” και αυθεντικές μάρκες που πουλάνε απευθείας προς καταναλωτές.

Όταν συνδυαστεί αυτήν η αλλαγή με τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία τον τελευταίο χρόνο, είναι κατανοητό ότι οι ανησυχίες αυξάνονται μεταξύ ιδιοκτητών, επενδυτών και διαχειριστών εμπορικών κέντρων.

Τι θα οδηγήσει τους καταναλωτές πίσω στα φυσικά καταστήματα; Ποιοι νέοι τύποι λιανικής θα προκύψουν από αυτήν την πανδημία; Τι θέλουν οι καταναλωτές από τα εμπορικά κέντρα;

Διαχρονικά, τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα προσφέρουν ένα μέρος όπου οι καταναλωτές μπορούν να πάνε για να ψωνίσουν, να φάνε και να διασκεδάσουν. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι καταξιωμένοι διαχειριστές και ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων αλλάζουν το μείγμα των καταστημάτων που φιλοξενούν.

Από τα παραδοσιακά καταστήματα αλλάζουν και επικεντρώνονται σε πολυκαταστήματα και εξειδικευμένα καταστήματα, σε νέες εμπειρίες αγορών, όπως ψηφιακές εγγενείς μάρκες, συναρπαστικές ιδέες φαγητού και ποτού και μεγαλύτερες και πιο εξελιγμένες μορφές ψυχαγωγίας.

Αυτά τα εμπορικά κέντρα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αγορά και στην περιοχή, παρέχοντας ένα μέρος για να συναντηθούν και να βιώσουν εμπειρίες οι καταναλωτές.

Πιθανά στο μέλλον η επισκεψιμότητα σε κάποια εμπορικά κέντρα να μειωθεί, καταστήματα να κλείσουν και οι καταναλωτές θα αναμένουν από τους διαχειριστές να ξανασκεφτούν μια νέα εμπειρία για να οδηγήσουν τους επισκέπτες πίσω στα εμπορικά κέντρα.

Τι θέλουν όμως οι καταναλωτές απο τα εμπορικά κέντρα;Σε έρευνα που έγινε από συμβουλευτική εταιρεία και εταιρεία διαχείρισης ακινήτων διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές  αναζητούν έννοιες που είναι πολύτιμες και επιθυμητές.

Η έρευνα επισήμανε τις ακόλουθες βασικές τάσεις:

Το Food & Beverage είναι πρώτη σημαντική τάση.Οι καταναλωτές ανέφεραν ότι επιθυμούν καλύτερα εστιατόρια και περισσότερες επιλογές διασκέδασης. Το φαγητό μας φέρνει κοντά. Είναι ένα σημαντικό σημείο “σύνδεσης”, προσφέρει αξέχαστες στιγμές και μπορεί να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός εμπορικού κέντρου.

Το φαγητό αυξάνει επίσης την επισκεψιμότητα και την επεκτείνει πέρα ​​από τις συμβατικές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Πάνω από το 60% των ερωτηθέντων επικεντρώθηκαν στην επιθυμία για καλύτερο και περισσότερο Food & Beverage.

Η υγεία και η ευεξία ήρθε δεύτερη.Το 43% στρέφεται και επιθυμεί προς επιλογές ευεξίας και το 36% σε γυμναστήρια. Οι καταναλωτές συνεχίζουν να βλέπουν τεράστια αξία στο να παραμένουν καλά και σωματικά σε καλή κατάσταση.

Αυτές οι απαντήσεις περιλαμβάνουν ακόμη και ειδικές ιατρικές μονάδες, μάρκες που πουλούν εξοπλισμό και ρούχα γυμναστικής.

Οι νέες ιδέες και εμπειρίες ήταν η τρίτη τάση με το 35% των καταναλωτών να αναζητούν νέες ιδέες και βιωματικά καταστήματα λιανικής.Σε αυτά περιλαμβάνονται pop up καταστήματα, flagship καταστήματα που λειτουργούν ως σημείο παρουσίασης μιας μάρκας και χώροι παιχνιδιών.

Μερικές από αυτές τις έννοιες είναι νέες προσθήκες στην έρευνα που δείχνουν πώς εξελίσσεται το λιανικό εμπόριο και εστιάζει στην αφοσίωση των καταναλωτών.

Επίσης, εμφανίστηκε ως μια σημαντική τάση οι απαιτούμενοι παράγοντες ασφάλειας και ευκολίας, όπως η παραλαβή μέσω διαδικτύου στο κατάστημα και η επιστροφή προϊόντων. Το 44% των ερωτηθέντων αναζητούσαν ταχύτητα, ευκολία, τεχνολογία χωρίς επαφή και ασφάλεια.

Οι καταναλωτές ανέφεραν επίσης ότι ο «χώρος πρασίνου» θα αποτελούσε σημαντικό μέρος της δέσμευσης τους σε ένα εμπορικό κέντρο. Αυτές οι τάσεις δεν προκαλούν έκπληξη δεδομένης της επίδρασης της πανδημίας στις συμπεριφορές και τις εμπειρίες των καταναλωτών.

Κατά την ανάλυση των δεδομένων ανά ηλικία εξετάστηκαν οι διαφορές μεταξύ δύο βασικών ομάδων: νεότερων με απόλυτη ψηφιακή εξοικείωση (ηλικίας 18 έως 29 ετών) και μεγαλύτερων με λιγότερες ψηφιακές απαιτήσεις (ηλικίας 45 έως 60 ετών) και διαπιστώθηκε ότι το Food & Beverage συνέχισε να είναι η κοινή μεγαλύτερη τάση και ότι η οι μεγαλύτερες διαφορές  ήταν στους τομείς της υγείας και ευεξίας και των παιχνιδιών.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες επικεντρώθηκαν στην ασφάλεια, οι μεγαλύτεροι που ζήσανε περισσότερο σε εμπορικά κέντρα, έχουν μεγαλύτερη προσήλωση στη δομή και τον σκοπό των εμπορικών κέντρων. Οι νεότεροι αναζητούν μια πιο δημιουργική εμπειρία συνολικά και είναι επίσης πολύ δεκτικοί σε νέες ιδέες και έννοιες.

Πολλά έχουν γραφτεί για τους millennials και την Gen Z σχετικά με την αγοραστική τους συμπεριφορά αλλά και την σχέση τους με τις μάρκες και η εξέλιξη των εμπορικών κέντρων θα αποτελεί συνεχή εστίαση για τα επόμενα χρόνια για αυτές τις γενιές.

Η εξέλιξη θα φέρει νέες και συναρπαστικές εμπειρίες που θα διαφοροποιήσουν τη νέα δεκαετία από την προηγούμενη. Το λιανικό εμπόριο είναι ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα όπου οι καταναλωτές εξερευνούν και βιώνουν μάρκες και τα εμπορικά κέντρα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αυτής της εμπειρίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.