18 Απρ 2024
READING

Η βιομηχανία της μόδας προσανατολίζεται στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής της παρουσίας 

3 MIN READ

Η βιομηχανία της μόδας προσανατολίζεται στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής της παρουσίας 

Η βιομηχανία της μόδας προσανατολίζεται στην ενίσχυση της ηλεκτρονικής της παρουσίας 

Οι καταναλωτές δεν πήγαν στα καταστήματα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους για να αγοράσουν νέα ρούχα. Αντιθέτως, έμειναν στο σπίτι και περιηγήθηκαν στο διαδίκτυο για να αγοράσουν άνετα ρούχα και πιτζάμες.

Παράλληλα, καθώς αυτές οι νέες αγοραστικές συνήθειες γίνονται περισσότερο μόνιμες, λίγοι είναι οι έμποροι λιανικής πώλησης της κατηγορίας των ειδών ένδυσης, οι οποίοι κερδίζουν μερίδιο αγοράς, αφού το οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι πτωχεύσεις είναι το νέο σύνηθες.

Ωστόσο, οι πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων μέσω ηλεκτρονικών καναλιών αυξήθηκαν κατά 27,2% στα 121, 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε από την Coresight Research. 

Βέβαια, παρά την αύξηση των ηλεκτρονικών αγορών, η συνολική αγορά ρούχων και παπουτσιών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε περίπου στο 12,1%, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις της Euromonitor, καθώς οι Αμερικανοί αγόραζαν λιγότερα αντικείμενα για τις ντουλάπες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της παραμονής στο σπίτι.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η Coresight αναμένει ότι οι online πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων είτε θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα είτε θα αυξηθούν ελάχιστα το 2021, καθώς η συνολική αγορά ενδυμάτων ανακάμπτει ελαφρώς, φτάνοντας περίπου στο 7%.

Η ανάπτυξη θα τροφοδοτηθεί, εν μέρει, από τους ανθρώπους που επιστρέφουν στα καταστήματα, αν και όχι σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που επικρατούσαν πριν από την κρίση. 

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ενδυμάτων και υποδημάτων αντιπροσώπευαν το 37,4% των συνολικών δαπανών στην κατηγορία αυτή κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

Εντούτοις, η Coresight προειδοποίησε ότι οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, με την υγειονομική κρίση να μαίνεται ακόμα και να μην αντισταθμίζεται πλήρως από την ανάπτυξη εμβολίων. Οι καταναλωτικές συνήθειες φαίνεται ότι ανασχηματίστηκαν σε μόνιμη βάση. 

Ορισμένοι λιανοπωλητές ενδυμάτων πραγματοποιούν ήδη ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της επιχείρησής τους στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της American Eagle Outfitters, του Foot Locker,  της Gap και της Nike.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η American Eagle έκανε εξαιρετικά γρήγορες επενδύσεις στον χώρο των ηλεκτρονικών αγορών κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες πωλήσεις.

Επιπλέον, η αλυσίδα των καταστημάτων Nordstrom δήλωσε ότι η ψηφιακή της επιχείρηση μέχρι και τον Ιανουάριο αντιπροσώπευε το 54% των συνολικών πωλήσεων, σε σύγκριση με το 34% που εκπροσωπούσε πριν από ένα χρόνο.

Συνολικά, οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών μειώθηκαν κατά 22% από τα επίπεδα του 2019, ενώ οι μεμονωμένες ψηφιακές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 23%.

Υπήρχαν, φυσικά, κάποιοι λιανοπωλητές οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2020, δεκάδες λιανοπωλητές κατέθεσαν πτώχευση, συμπεριλαμβανομένων των αρκετά δημοφιλών εμπορικών σημάτων ένδυσης όπως η True Religion, η Ann Taylor και η New York & Co.

Με τα δεδομένα για τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες των ειδών ένδυσης και υπόδησης να δείχνουν εμφατικά προς την κατεύθυνση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το μέλλον για την βιομηχανία της μόδας μοιάζει αβέβαιο αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα στοχεύσει σε ισχυρή παρουσία στον κυβερνοχώρο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.