Οι πωλήσεις των τροφών για τα κατοικίδια ζώα αυξάνονται κατά την περίοδο του εγκλεισμού

Border collie dog in studio carrying a piece of papper with "Love me" lettering

Δεδομένου του εγκλεισμού, παρατηρήθηκε αύξηση στις υιοθεσίες των κατοικίδιων ζώων και ως εκ τούτου οι πωλήσεις των τροφών για τα  κατοικίδια ζώα αυξήθηκαν κατά 20% το 2020, ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί που τροφοδοτούν αυτήν την βιομηχανία αναζητούν ήδη τρόπους για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανοδική πορεία των πωλήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες παραγωγής όπως η Mars Petcare, η οποία κατέχει τα δημοφιλή εμπορικά σήματα Pedigree, Whiskas, IAMS και Temptations, καθώς και η Purina, που ανήκει στην ελβετική εταιρεία τροφίμων Nestle, σημείωσαν διψήφια αύξηση στις πωλήσεις κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. 

Μάλιστα, η αύξηση αυτή δεν αποδόθηκε μόνο στα παραδοσιακά κανάλια, όπως τα πολυκαταστήματα τροφίμων ή αλλά καταστήματα με είδη κατοικίδιων ζώων αλλά και στις πλατφόρμες του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Έτσι, έχοντας λάβει τεράστια ώθηση από την αύξηση που παρατηρήθηκε στις υιοθεσίες κατοικίδιων ζώων, οι παραγωγοί επεκτείνουν τώρα το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων τους και ξεκινούν νέες τηλεοπτικές διαφημίσεις, ψηφιακές καμπάνιες και λανσάρουν προϊόντα που θα κυκλοφορούν αποκλειστικά στο διαδίκτυο.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια εκθετική αύξηση στην υιοθεσία κατοικίδιων ζώων καθώς οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι τους και αρκετοί είναι μόνοι. Έτσι, όλο και περισσότεροι νεότεροι άνθρωποι επιλέγουν να υιοθετήσουν κατοικίδια ζώα.

Πιο αναλυτικά, τα ποσοστά υιοθεσίας σκύλων έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που κυμαίνεται από το 50% έως 100% για το 2020. Ακόμη, φαίνεται ότι και οι υιοθεσίες των γατών παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε ποσοστό 40%.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στον τομέα των τροφών για τα κατοικίδια ζώα φαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς στην έχει επιταχυνθεί : από την ανάπτυξη 16%-17% που βρισκόταν το 2019 στο άνω του 20% για το 2020.

Προς επεξήγηση, εκτιμάται ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση ήταν κυρίως το γεγονός ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν τώρα περισσότερο χρόνο με τα κατοικίδια ζώα τους καθώς ήταν «κολλημένοι» στο σπίτι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, περισσότεροι άνθρωποι πήραν απόφαση να υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο ζώο, ενώ υπήρξαν και πολλοί που προσφέραν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τροφή σε αδέσποτα σκυλιά και γάτες γύρω από την πόλη  ή έκαναν δωρεά τις τροφές των κατοικίδιων σε αρμόδιες ΜΚΟ.

Από την σκοπιά των εταιρειών, η Mars PetCare αυξήθηκε με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού.

Η Purina της Nestle παρατήρησε επίσης αυξημένη ζήτηση για το τμήμα των τροφών για κατοικίδια ζώα από την μεριά των καταναλωτών, ενώ η εταιρεία συμπληρώνει ότι αφενός ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις κατηγορίες των τροφών υψηλής ποιότητας και αφετέρου αναφέρει ότι αυξήθηκε σημαντικά η κατανάλωση μέσω των ηλεκτρονικών καναλιών.

Επιπρόσθετα, η Purina  δήλωσε ότι σχεδιάζει να εισάγει περισσότερα προϊόντα για να εξυπηρετήσει το όλο και πιο αναπτυσσόμενο τμήμα των κατοικίδιων ζώων.

Ακόμη, φαίνεται να αναδύεται ως τάση, ότι όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων μετατοπίζονται σε μεταποιημένες ή εξειδικευμένες τροφές για τα κατοικίδια ζώα τους, καθώς οι άνθρωποι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι διατροφικές ανάγκες για τα κατοικίδια ζώα δεν μπορούν να συμπληρωθούν από τα σπιτικά φαγητά.  

Μάλιστα, η Euromonitor, η εταιρεία έρευνας της αγοράς, είχε προβλέψει νωρίτερα αύξηση κατά 68% στην πώληση των προϊόντων για τα κατοικίδια ζώα μέχρι το 2025.