20 Απρ 2024
READING

Τα κορυφαία startups με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις μεταφοράς

6 MIN READ

Τα κορυφαία startups με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις μεταφοράς

Τα κορυφαία startups με καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις μεταφοράς

Όσο ισχυροποιείται ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου,  οι ευρωπαίοι επενδυτές αναγνωρίζουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε καινοτόμες πράσινες λύσεις.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη ανάγκη εισαγωγής και κυκλοφορίας φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών εντοπίζεται στην βιομηχανία των μεταφορών, η οποία θεωρείται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών αερίων και άνθρακα.

Έτσι, καθώς οι χώρες, οι πόλεις και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δίνουν ισχυρές υποσχέσεις βιωσιμότητας, μια σειρά από νεοσύστατες επιχειρήσεις που αφιερώνονται στην βιομηχανία των πράσινων μετακινήσεων ενεργούν για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις αυτές. 

Παρόλα αυτά, είναι αναμφισβήτητο ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρειάζονται κάποια μορφή μεταφοράς μέσα στην καθημερινότητα τους. Ωστόσο, εξίσου μη αμφισβητήσιμο είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα αυτοκίνητα, λεωφορεία και συστήματα δημόσιων συγκοινωνιών απέχουν πολύ από το όνειρο των μηδενικών εκπομπών και ρύπων.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις κορυφαίες νεοσύστατες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία που εργάζονται σε βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την καθημερινή μεταφορά και συγκοινωνία:

Zeelo-Ηνωμένο Βασίλειο

Αρκετές από τις υπάρχουσες λύσεις βιώσιμης κινητικότητας επικεντρώνονται στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι μετακινούνται στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, τι γίνεται με τους ανθρώπους στα προάστια;  

Οι άνθρωποι που κατοικούν έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, περισσότεροι από τους μισούς του ενεργού πληθυσμού της Αγγλίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα για να μεταφερθούν στον χώρο της εργασίας τους και το 68% των μεταφορών με την χρήση αυτοκινήτου συμβαίνουν μέσα σε ακτίνα πέντε μιλίων από το σπίτι του εκάστοτε οδηγού.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ξεκίνησε να λειτουργεί στον Ηνωμένο Βασίλειο, η Zeelo, μια νεοσύστατη επιχείρηση λεωφορείων κοινής χρήσης που στοχεύει τους ανθρώπους που απλά θέλουν να μετακινηθούν, τους θεατές των εκδηλώσεων, τα σχολεία και τις εταιρείες που βρίσκονται σε μέρη με περιορισμένη πρόσβαση σε συγκοινωνίες για να τους προσφέρει πιο πράσινες εναλλακτικές λύσεις. 

Τα λεωφορεία Zeelo προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη αξία από το μέσο όρο των λεωφορείων της πόλης ή του τυπικού σχολικού λεωφορείου. Έτσι, η Zeelo υπόσχεται ευέλικτη κράτηση, εύκολη παρακολούθηση της διαδρομής μέσω της ειδικής εφαρμογής και μια άνετη βόλτα, με δωρεάν WiFi και σημεία φόρτισης.

MOVEBYBiKE-Σουηδία

Με έδρα την Umeå στην Σουηδία, η MOVEBYBiKE είναι μια εταιρεία παράδοσης φορτίου και αποστολών που φέρει τον εξής φιλόδοξο στόχο: να μετατρέψει την πόλη σε μία πόλη όπου η πλειοψηφία των αγαθών μεταφέρονται με ποδήλατο.

Καθώς πολλές πόλεις σε όλη την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύουν να δημιουργήσουν περισσότερες ζώνες μηδενικών εκπομπών, οι παραδόσεις με την χρήση ποδηλάτων είναι πιθανό να δουν σημαντική αύξηση. 

Το MOVEBYBiKE στοχεύει να προσφέρει μια εναλλακτική λύση για τις εταιρείες που θέλουν να εξοικονομήσουν κόστος και να μειώσουν τις εκπομπές για την παράδοση των αποστολών τους. Έτσι, οι ηλεκτρονικά υποβοηθούμενες ποδηλατικές μηχανές της εταιρείας μεταφέρουν μέχρι και 300 κιλά.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι παραδίδει αγαθά ταχύτερα από τα μέσα αυτοκίνητα ή φορτηγά μεταφορών, καθώς τα ποδήλατα μπορούν εύκολα να γλιστρήσουν μέσα και έξω από την κυκλοφορία και κάτω από τα σοκάκια αντί να συγκρατούνται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Το MOVEBYBiKE έχει συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και σημαντικές επιχορηγήσεις, ενώ η H&M συγκαταλέγεται στους πιο πρόσφατους επενδυτές της.

Vivacity Labs-Ηνωμένο Βασίλειο

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι πόλεις κινούνται μαζικά προς το μοντέλο των έξυπνων πόλεων και έτσι οι αρμόδιες αρχές των μεταφορών χρειάζονται ακριβή δεδομένα μεταφοράς σε πραγματικό χρόνο για τα σκούτερ, τα ποδήλατα, τα λεωφορεία, τα  τρένα και τα αυτοκίνητα.

Αυτήν ακριβώς την δυνατότητα συνεχούς ανατροφοδότησης και παρακολούθησης φέρνει στο προσκήνιο η Vivacity Labs η οποία έχει έδρα το Λονδίνο.

Η Vivacity Labs χρησιμοποιεί τεχνικές μηχανικής μάθησης και αυτόματης παρακολούθησης για την ανάπτυξη αισθητήρων με ενσωματωμένες κάμερες που επεξεργάζονται όλα τα βίντεο και το υλικό από τις κάμερες, προκειμένου να παρέχουν ζωντανά και ακριβή δεδομένα σχετικά με τη συμφόρηση, τα μοτίβα των διαδρομών και τους τύπους των οχημάτων που βρίσκονται στο δρόμο. 

Κάτι τέτοιο,επιτρέπει αφενός την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας στο παρόν, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να προβλέψει πώς θα αναπτυχθούν τα πρότυπα κυκλοφορίας στο μέλλον.

Einride-Σουηδία

Η Einride, η σουηδική νεοσύστατη επιχείρηση φορτηγών μεταφοράς σκοπεύει να αποτελέσει το μέλλον των μεταφορών των εμπορευμάτων.

Έτσι, η κύρια λειτουργία της εταιρείας επικεντρώνεται σε ηλεκτρικά, χωρίς οδηγό φορτηγά που οδηγούνται αυτόνομα ή μπορούν να ελεγχθούν εξ αποστάσεως χωρίς να είναι απαραίτητος ένας πραγματικός οδηγός επί του οχήματος.

 Η Einride ισχυρίζεται ότι τα φορτηγά που διαθέτει μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες να μειώσουν το κόστος των καυσίμων έως και 70% καθώς και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα έως και 90%, αυξάνοντας παράλληλα την απόδοση των μεταφορών τους. 

Ακόμη, φαίνεται ότι η εν λόγω εταιρεία είναι η πρώτη που εισάγει και χρησιμοποιεί τα πλήρως ηλεκτρικά και πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητά στο δρόμο, αποδεικνύοντας την αξία της με πελάτες όπως η Lidl Sweden, η αλυσίδα των πολυκαταστημάτων τροφίμων ή η DB Schenker, η γερμανική εταιρεία logistics. Η εταιρεία αναμένεται να κυκλοφορήσει τις πρώτες παραγγελίες στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η Einride έχει συγκεντρώσει συνολικά 42,3 εκατομμύρια δολάρια στους γύρους των χρηματοδοτήσεων, μεταξύ άλλων από την εταιρεία VC Ericsson Ventures.

Velove Ποδήλατα-Σουηδία

Η Velove Bikes είναι μια σουηδική εταιρεία που αφορά στην παράδοση των αποστολών σε μακρινές αποστάσεις και βασίζεται σε ποδήλατα για την μεταφορά του εκάστοτε φορτίου.

Η εταιρεία είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο και έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ μέσα από τους γύρους των επιχορηγήσεων και φαίνεται ότι ξέρει να αξιοποιεί τη σωστή ευκαιρία την κατάλληλη στιγμή. 

Έτσι, δεδομένου ότι η πανδημία έχει δώσει μια σημαντική ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ιδίως μεταξύ των καθημερινών μεμονωμένων πελατών και καθώς δεν απαιτούν όλες οι παραδόσεις φορτηγά για την μεταφορά τους, η Velove Bikes προσφέρει μια πιο βιώσιμη λύση για τις μικρότερες παραδόσεις.

Τόσο τα ηλεκτρικά ποδήλατα φορτίου της Velove Bikes όσο και τα εμπορευματοκιβώτια που διαθέτει η εταιρεία είναι κομψά σχεδιασμένα για να κυκλοφορούν αρμονικά με  τους άλλους ποδηλάτες στην υπάρχουσα δημόσια υποδομή για τα ποδήλατα. 

Επιπλέον, με σκοπό να είναι οικονομικά αποδοτικές οι παραδόσεις, το επιχειρηματικό μοντέλο των μεταφορών της εταιρείας επιτρέπει την αποθήκευση των κιβωτίων σε διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την πόλη, τη διαλογή τους στο τερματικό σταθμό και στη συνέχεια τη μεταφορά τους σε ένα ποδήλατο φορτίου για την υπηρεσία παράδοσης σε πιο μακρινές αποστάσεις.

Beryl-UK

Η πανδημία άλλαξε πραγματικά το παιχνίδι για τη φήμη και την ισχύ της μικροκινητικότητας. Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προηγουμένως αποκλείσει τους escooters ως πολύ επικίνδυνους για να κυκλοφορούν στους δρόμους. 

Ωστόσο, μετά από ένα καλοκαίρι κοινωνικής αποστασιοποίησης, οι περιφερειακές αρχές καταρτίζουν πλέον συμβάσεις με ποικίλες εταιρείες escooter για ετήσιες δοκιμές. Μια τέτοια εταιρεία είναι η Beryl, η οποία θα αφιερώνεται στο να παρέχει στο Norwich ένα στόλο από ποδήλατα escooters και ebikes.

Ακόμη, η Beryl φαίνεται ότι είναι εξίσου μοναδική στην ικανότητά του να αφήνει τους επιβάτες να σταματήσουν τη βόλτα τους εάν πρέπει να μπουν για λίγο σε ένα κατάστημα.

Η Beryl έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετά εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων, με τον Richard Branson και την British Business Bank να είναι αξιοσημείωτοι επενδυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.