26 Απρ 2024
READING

Σοφία Σκευοφύλακα | Οι 6 αρχές της τεχνολογικής υπεροχής για εταιρίες

4 MIN READ

Σοφία Σκευοφύλακα | Οι 6 αρχές της τεχνολογικής υπεροχής για εταιρίες

Σοφία Σκευοφύλακα | Οι 6 αρχές της τεχνολογικής υπεροχής για εταιρίες

Από την αρχή της πανδημίας έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο χώρο των επιχειρήσεων. Η πιο προφανής αλλαγή είναι φυσικά η μετάβαση στο ψηφιακό χώρο, από τις αλληλεπιδράσεις με τους Πελάτες μέχρι την ενδο-εταιρική επικοινωνία και την επικοινωνία με τους συνεργάτες.

Παρόλο που για κάποιες πιο «παραδοσιακές» εταιρίες το να κάνουν το επόμενο ψηφιακό βήμα μπορεί να φαίνεται λαβύρινθος, η αλήθεια είναι.. ότι είναι απαραίτητο ώστε να παραμείνετε ανταγωνιστικοί στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον του σήμερα.

Η τεχνολογία αλλάζει με ιλιγγιώδης ρυθμούς, ειδικά στις δυνατότητες της ψηφιακής αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας. Η ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις που αποσκοπούν στη σταθερότητα και την ανάπτυξη αυξάνεται καθημερινά. Ωστόσο, είναι πιθανό να καταβληθούμε από την υπερβολική ταχύτητα της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Ας δούμε λοιπόν 6 βήματα για το πως να λάβετε την κατάλληλη τεχνολογική απόφαση για εσάς:

1)      Να προσδιορίσετε ακριβώς τις ανάγκες σας

Το πιο σημαντικό για την επιτυχία σας είναι να επικεντρωθείτε ακριβώς σε αυτό που χρειάζεστε. Το να προχωρήσετε σε κάποια απόφαση ή υλοποίηση, πριν προσδιορίσετε ποιο είναι το επόμενο σας βήμα, τότε θα σπαταλήσετε πόρους και χρόνο, χωρίς να πετύχετε αυτό που θέλετε. Ή απλά μπορεί να μπερδευτείτε με το πόσες επιλογές υπάρχουν.

2)      Να είστε ανοιχτοί σε προτάσεις από νεότερες γενιές

Σαν εταιρία σήμερα, πρέπει να δέχεστε και να ακούτε τις προτάσεις που έχουν να σας κάνουν οι νεότεροι συνεργάτες σας. Αρχικά οι νέοι θα αναβαθμίσουν την επιχείρηση σας φέρνοντας φρέσκιες ιδέες και καινοτομίες. Ακούγοντας τι έχουν να σας προτείνουν μπορεί να βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία στην κατάλληλη τιμή.

3)      Να αναζητείτε παγκόσμιες τεχνολογικές λύσεις, όχι μόνο εγχώριες

Χάρη στη τεχνολογία, κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναζητήσει τα εργαλεία που αξιοποιεί μία αντίστοιχη εταιρεία του εξωτερικού. Χρησιμοποιώντας αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, όπως την Capterra μία επίσημη λίστα τεχνολογιών με αξιολογήσεις από στελέχη-χρήστες. Μία ελληνική εταιρία σήμερα μπορεί να βρει τη λύση που ψάχνει με βάση ένα τεχνολογικό εργαλείο ή πλατφόρμα που το χειρίζονται ανταγωνιστικές και πρωτοπόρες εταιρίες του εξωτερικού.

Αυτό θα βάλει αρκετούς από εσάς μπροστά από τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα και θα σας φέρει στο ίδιο επίπεδο αποτελεσματικότητας με διεθνείς εταιρίες.

4)      Να διαλέγετε μόνο ψηφιακά ασφαλείς πλατφόρμες που υποστηρίζουν και διευκολύνουν την εργασία εξ ’αποστάσεως.

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία μία σύγχρονης πλατφόρμας είναι η ασφάλεια – cyber security. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι αναγκαία, για την εταιρία σας, τους συνεργάτες σας, τους Πελάτες σας και φυσικά το ανθρώπινο δυναμικό σας. Επενδύοντας σε μία τεχνολογία που εγγυάται την ασφάλεια, την προστασία και τη διευκόλυνση, διασφαλίζετε μία σταθερότητα που θα επιφέρει κερδοφόρα ανάπτυξη.

5)      Να εφαρμόσετε μία μικρή δοκιμαστική περίοδο πριν αποφασίσετε.

Η #1 πρακτική. Η πλειονότητα των εταιριών λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο πλέον και επιτυγχάνει. Ο Πελάτης και οι ανάγκες του αλλάζουν, μαζί με την τεχνολογία αυτό πρέπει να κάνετε και εσείς σαν σύγχρονη επιχείρηση του σήμερα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μία δοκιμαστική περίοδο. 

Το πιο ουσιώδες είναι να παραμείνετε αληθινοί στην αξιολόγηση των δεδομένων που θα συλλέξετε: 

Σας κάλυψε στις ανάγκες σας; Πετύχατε τους στόχους σας; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της δοκιμαστικής περιόδου; 

6)      Τη τεχνολογία πρέπει να μπορείτε να την καταλάβετε – εύκολα!

Όλα όσα αναφέραμε πιο πριν καταλήγουν στο εξής συμπέρασμα: η τεχνολογία δεν αρκεί να λύνει ανάγκες, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να είναι και εύκολη στη χρήση. Στόχος σας πρέπει να είναι: να χρησιμοποιείτε ένα εταιρικό σύστημα που θα μπορείτε να εκπαιδευθείτε εύκολα σε αυτό ή το ανθρώπινο δυναμικό σας με σκοπό να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άμεσα. 

Η τεχνολογία όπως λένε όλοι <<ήρθε και θα μείνει>> αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γνωρίζουμε πως να την χειριστούμε.

*Η Σοφία Σκευοφύλακα είναι Chief Commercial Officer της Hatzi Filax Training Group, εταιρεία εκπαίδευσης και ανάπτυξης η οποία είναι και Exclusive Partner της Willo στην Ελλάδα.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.