18 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία των μετακινήσεων στην Ευρώπη;

5 MIN READ

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία των μετακινήσεων στην Ευρώπη;

Πώς διαμορφώνεται η βιομηχανία των μετακινήσεων στην Ευρώπη;

Μετά το 2020 και τις επιπτώσεις που αυτό το έτος έφερε σε όλες τις πτυχές του εμπορίου αλλά και των ανθρώπινών σχέσεων, τα όρια που τίθενται στην κυκλοφορία αγαθών και αλλά και των ανθρώπων εν γένει μετατοπίστηκαν και αναδιαμορφώθηκαν, οδηγώντας τον τομέα της κινητικότητας να επαναπροσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

Έτσι με βάση τα δεδομένα του Μαρτίου και του Απριλίου, διαφαινόταν ότι αρκετές από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις με ηλεκτρικά σκούτερ και οχήματα παράδοσης τροφίμων στην Ευρώπη θα είχαν ένα λιγότερο αποδοτικό έτος -αλλά όλες σχεδόν αυτές οι επιχειρήσεις έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση, αφού ενισχύονται διαρκώς από το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την λεγόμενη μικροκινητικότητα και τις παραδόσεις των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Ωστόσο, νέα στοιχεία αναφέρουν ότι τα ποσά χρηματοδοτήσεων που τοποθετούνται στον κλάδο αυτό από τον ευρωπαϊκό τομέα το 2020 βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το περασμένο έτος. 

Παρ ‘ όλα αυτά, και παρά τη συνεπή αύξηση των επενδύσεων που πηγαίνουν στις ευρωπαϊκές νεοσύστατες επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τομέα της κινητικότητας κατά την τελευταία δεκαετία, η Ευρώπη εξακολουθεί να έπεται της Ασίας, όπου συμβαίνουν οι περισσότερες επενδύσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Βόρεια Αμερική.

Το 2020, η Ευρώπη πραγματοποίησε τον ίδιο αριθμό συμφωνιών που είχε και η Ασία, αλλά η συνολική αξία των συμφωνιών ήταν σημαντικά μικρότερη. 

Παράλληλα, οι ΗΠΑ σύναψαν περισσότερες συμφωνίες από την Ασία και την Ευρώπη, αλλά η αξία ανά συμφωνία ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτές της Ασίας.

Ο τομέας της μετακίνησης της Ευρώπης ωριμάζει

Σύμφωνα με τον τομέα της κινητικότητας και της μετακίνησης σε όλο τον κόσμο, το τοπίο της κινητικότητας στην Ευρώπη ωριμάζει, με όλο και περισσότερες εταιρείες να εξασφαλίζουν συμφωνίες με αυτόν τον κλάδο.

Το 20% των συμφωνιών που εξασφαλίζονται από τις ευρωπαϊκές εταιρείες κινητικότητας βρίσκονται τώρα σε προχωρημένο στάδιο των επενδύσεων και των επιχορηγήσεων, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση 146% σε σχέση με το μερίδιο των εταιρειών που αφορούσαν οι συμφωνίες και οι επιχορηγήσεις το 2018.

Οι «Μονόκεροι» της Ευρώπης

Υπάρχουν 89 εταιρείες «μονόκεροι» στον τομέα της μετακίνσης που υποστηρίζονται από ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική. 

Ως εταιρείες μονόκεροι ορίζονται οι startup εταιρείες οι οποίες καταφέρνουν να ξεπεράσουν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η Ευρώπη φιλοξενεί εννέα από αυτούς. Πιο αναλυτικά, τρεις από αυτές έχουν ως έδρα την Γερμανία: η Auto1, η εταιρεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, το Flixbus, η υπηρεσία λεωφορείων για μεγάλες αποστάσεις και η Lilium, η εταιρεία ηλεκτρικής κινητικότητας.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο: το Deliveroo, η υπηρεσία παράδοσης τροφίμων και το Cazoo, το online marketplace αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τρεις ride-sharing εταιρείες, η Cabify της Ισπανίας, η Bolt της Εσθονίας και η Blablacar της Γαλλίας, καθώς και η Northvolt της Σουηδίας, η οποία αναπτύσσει μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Η αξία της Ευρωπαϊκής αγοράς

Μαζί με τη Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη υπήρξε η πιο ενεργή περιοχή όσον αφορά την αύξηση της αξίας των εταιρειών που ανήκουν στον χώρο της κινητικότητας κατά την τελευταία δεκαετία.

Μάλιστα, αναφορικά με την  ευρωπαϊκή αγορά και τον τομέα της αυτοκίνησης, η βρετανική εταιρεία Just Eat -της οποίας το IPO το 2014 έφτασε σε αξία τα 2.4 δισεκατομμύρια το χρόνο-, καθώς και η γερμανική DeliveryHero που μπήκε στο χρηματιστήριο το 2017 με την τιμή των 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεχωρίζουν με διαφορά.

Η κινητικότητα εντός των αστικών κέντρων

Οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η Uber και οι ασιατικές εταιρείες όπως η Grab κυριαρχούν στον αστικό χώρο της κινητικότητας και της μετακίνησης.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι ισχυροί παίκτες στον τομέα της αστικής κινητικότητας  και της μετακίνησης στην Ευρώπη, όπως η Tier, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μικροκινητικότητας από τη Γερμανία, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 360 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και η Voi, η νεοσύστατη εταιρεία σκούτερ με έδρα τη Στοκχόλμη.

Φαίνεται έτσι ότι η μικροκινητικότητα εξακολουθεί να αποτελεί βασικό τομέα για την ευρωπαϊκή κινητικότητα και την μετακίνηση ευρύτερα.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις, κατά μέσο όρο, είναι τρεις φορές πιο πυκνές από τις πόλεις των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδανικές για τις επιλογές που προσφέρει ο τομέας της μικροκινητικότητας: το 34% των ταξιδιών γίνεται με ποδήλατο ή με τα πόδια στην Ευρώπη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις ΗΠΑ, που κυμαίνονται στο 4%.

Ηλεκτροκίνηση 

Η Κίνα οδηγεί το δρόμο όσον αφορά την παραγωγή των ηλεκτρονικών οχημάτων, αλλά οι πωλήσεις στην Ευρώπη φαίνεται ότι αυξήθηκαν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό — το πρώτο τρίμηνο του 2020 αυξήθηκαν κατά 25% στην Ευρώπη, ενώ οι αντίστοιχες πωλήσεςι μειώθηκαν στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Η αύξηση στην Ευρώπη προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τους γερμανούς κατασκευαστές Volkswagen και BMW και ενθαρρύνθηκε από την εστίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη μείωση των εκπομπών αεριών κατά τουλάχιστον 55% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030.

Ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Η βιομηχανία των ταξιδιωτικών μετακινήσεων κυριαρχείται επίσης από ασιατικές και αμερικανικές εταιρείες, αφού η Traveloka, ένας online aggregator από την Ινδονησία, η οποία  έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 1.2 δισεκατομμύρια στους κύκλους των επιχορηγήσεων και η αμερικανική Εταιρεία Airbnb, η οποία έχει συγκεντρώσει 6.4 δισεκατομμύρια αντίστοιχων επιχορηγήσεων.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη αντίστοιχη εταιρεία είναι η γερμανική εταιρεία GetYourGuide, μια πλατφόρμα για εκδρομές και ταξιδιωτικές δραστηριότητες, η οποία έχει συγκεντρώσει 655 εκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα.

Παράδοση προϊόντων και αλυσίδες εφοδιασμού

Οι εταιρείες παράδοσης και εφοδιαστικής της Ευρώπης, αν και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό επενδύσεων παγκοσμίως, είναι οι μόνες που έχουν πετύχει ήδη τα επίπεδα επενδύσεων του 2019, από τις αρχές του 2020.

Δύο από τους βασικούς παίκτες της Ευρώπης στον χώρο παράδοσης τροφίμων είναι η ισπανική εταιρεία Glovo, η οποία αύξησε τις επιχορηγήσεις της κατά 320 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο και το Deliveroo, το οποίο αυξήθηκε επιπλέον κατά 575 εκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Όπως και κάθε άλλος κλάδος του εμπορίου, τα δεδομένα για την μετακίνηση ανασχηματιστήκαν, αφού η παράμετρος της πανδημίας να επηρεάζει ακόμα τις εξελίξεις.Εάν οι εταιρείες εφοδιαστούν με διορατικότητα, τότε κάθε ανασχηματισμός είναι διαχειρίσιμος και δύναται να οδηγήσει στην επιτυχία. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.