24 Απρ 2024
READING

Η FIFA δημιουργεί την δική της σειρά podcast και ενώνει την μουσική σκηνή με το ποδόσφαιρο

4 MIN READ

Η FIFA δημιουργεί την δική της σειρά podcast και ενώνει την μουσική σκηνή με το ποδόσφαιρο

Η FIFA δημιουργεί την δική της σειρά podcast και ενώνει την μουσική σκηνή με το ποδόσφαιρο

Η Federation Internationale de Football Association – γνωστή περισσότερο ως FIFA- κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα μια συλλογή podcasting, η οποία ονομάζεται FIFA Sound για να δημιουργήσει πρωτότυπο περιεχόμενο και ηχητικά προγράμματα σε συνεργασία με την Universal Music Group for Brands .

Έτσι, το πρώτο πρόγραμμα που προέκυψε από αυτήν την συνεργασία είναι μια σειρά podcast σε οκτώ μέρη, η οποία ονομάζεται «FIFA PlayOn» και στοχεύει να φέρει τους αστέρες του ποδοσφαίρου και τους αστέρες της μουσικής κάτω από την ίδια στέγη.

Ο Liam Payne, ο τραγουδιστής που έγινε ευρύτερα γνωστός μέσα από το μουσικό συγκρότημα των One Direction, είναι ο παρουσιαστής-ρυθμιστής των συγκεκριμένων podcast και μαζί του βρίσκεται ο Jaydee Dyer, ο γνωστός αθλητικός ραδιοτηλεοπτικός παραγωγός. 

Πιο αναλυτικά, η σειρά περιλαμβάνει στοιχεία και αφηγήσεις από σημαντικούς παίκτες του ποδοσφαίρου που συζητούν για τις πιο κρίσιμες στιγμές στην καριέρα τους αλλά και το πώς οι μουσικοί τους ενέπνευσαν με τα τραγούδια τους.

Το πρώτο επεισόδιο, το οποίο κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου αφορούσε σε μια συνομιλία μεταξύ του Ivan Rakitić, ο οποίος παίζει για την Sevilla, την ισπανική ποδοσφαιρική ομάδα, και των Morat, ένα μουσικό γκρουπ από την Κολομβία.

Καθώς το κοινό για τα on demand προγράμματα ήχου και εικόνας διευρύνεται, η FIFA ακολουθεί μια cross-platform προσέγγιση, με τα μελλοντικά επεισόδια του «FIFA PlayOn» να είναι προγραμματισμένα για κυκλοφορία κάθε Τετάρτη στο Amazon Music, το Apple Music, τα Google Podcasts, το Spotify και άλλες πλατφόρμες ροής περιεχομένου.

Επιπλέον, οι ποδοσφαιριστές καλούνται να δημοσιεύσουν λίστες αναπαραγωγής της αγαπημένης τους μουσικής στο Spotify.

Η πρωτοβουλία της FIFA στον τομέα του podcasting σε συνεργασία με την Universal Music Group for Brands στοχεύει να προσεγγίσει το όλο και αυξανόμενο κοινό για συνεχή ροή προγραμμάτων και να τους προσελκύσει με ένα διασκεδαστικό περιεχόμενο. 

Τα Podcasts είναι μια μορφή on demand ροής περιεχομένου που το κοινό μπορεί να καταναλώνει μέσα από μια ποικιλία συσκευών, ενώ ταυτόχρονα κάνει άλλα πράγματα και ως εκ τούτου μπορεί να με την ίδια άνεση να είναι στο σπίτι, είτε να βρίσκεται εν κινήσει.

Αυτή η ευελιξία συμβάλλει στη στήριξη της παγκόσμιας ανάπτυξης του κοινού για το podcasting, το οποίο θα αυξηθεί από περίπου 900 εκατομμύρια μηνιαίους ακροατές το 2020 σε περίπου 1 δισεκατομμύριο για το τρέχον έτος, σύμφωνα με εκτίμηση της PwC. 

Με σκοπό να προσελκύσουν αυτό το όλο και αυξανόμενο κοινό, οι έμποροι θα επεκτείνουν τις δαπάνες τους για τη διαφήμιση σε podcast κατά 22% ετησίως έως το 2024, όπως ανέφερε η ίδια εταιρεία.

Πέρα από τη διαφήμιση, ορισμένοι έμποροι και εταιρείες έχουν επίσης αγκαλιάσει τη δημιουργία των δικών τους podcasts ως έναν τρόπο να εμπλακούν άμεσα με το κοινό-στόχο τους, να οικοδομήσουν ισχυρούς δεσμούς με τους καταναλωτές και να μάθουν περισσότερα για αυτούς.

Έτσι, η σειρά «FIFA PlayOn» προσανατολίζεται με άνεση προς ένα ευρύτερο κοινό μέσα από την αντιστοίχιση ποδοσφαιριστών και μουσικών αστέρων. Ως αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο podcast μπορεί να απευθύνεται εξίσου σε οπαδούς μουσικής που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και αντίστροφα, συμβάλλοντας στην επέκταση της πιθανής εμβέλειας του περιεχομένου.

Άλλωστε, σύμφωνα με την FIFA η διασταύρωση μεταξύ ποδοσφαίρου και μουσικής υπογραμμίζει την ευρύτερη πολιτιστική σημασία που φέρουν και οι δύο χώροι, καθώς είναι και οι δύο κατά κάποιον τρόπο καθολικές/διεθνείς γλώσσες και έχουν τη δύναμη να δημιουργούν ασυναγώνιστα συναισθήματα.

Μέσα από την συνεχή ροή προγράμματος, όπως τα podcasts, η FIFA μπορεί να συμβάλει ενεργά στη διατήρηση του ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο σε μια εποχή, όπου η πανδημία έχει παγώσει τρόπον τινά την ενεργή συμμετοχή στα ζωντανά αθλήματα αλλά και την μουσική σκηνή, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς για να κριθεί το πότε θα αρθούν ολοκληρωτικά οι περιορισμοί.

Επιπλέον, οι ειδήσεις που αφορούν αυτόν τον κλάδο πληθαίνουν διαρκώς καθώς το ενδιαφέρον για το podcasting αυξάνεται μεταξύ των ψηφιακών πλατφορμών, των εταιρειών, των μέσων ενημέρωσης και των εμπόρων.

Έτσι, το Amazon δήλωσε πρόσφατα ότι αγοράζει την Wondery, την startup εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο του podcasting για να επεκτείνει τις προσφορές περιεχομένου που διαθέτει ήδη. 

Ακόμη από την πλευρά του προγραμματισμού, η WW, γνωστή στο παρελθόν ως Weight Watchers, εισάγει τα podcasts φέτος, ενώ κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, η Ben & Jerry’s ανέπτυξε ένα podcast, το οποίο εξέταζε τις ιστορικές πτυχές του αμερικανικού ρατσισμού σε μεγαλύτερο βάθος.

Ακόμη, οι έμποροι έχουν επίσης λάβει γνώση της προθυμίας των ακροατών του podcast να αφουγκραστούν τις διαφημίσεις στο συγκεκριμένο κανάλι. Στις ΗΠΑ, περίπου το ήμισυ (49%) των οπαδών των podcast πέρυσι δήλωσε ότι η διαφήμιση παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προσελκυστούν, σε σχέση με το το 37% των ακροατών που δήλωσαν το ίδιο το 2019, σύμφωνα με την έρευνα «Super Listeners». 

Η εν λόγω έρευνα ορίζει ως «Super Listeners»  τους ενήλικες των ΗΠΑ, οι οποίοι ακούν τουλάχιστον πέντε ώρες podcasts την εβδομάδα.Μάλιστα, το 54% αυτής της κατηγορίας δήλωσε ότι η ακρόαση μιας διαφήμισης μέσα από ένα podcast, καθιστά πιο πιθανό να αγοράσουν ένα προϊόν, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.