23 Απρ 2024
READING

Ο Bill Gates θεωρείται πλέον ο κορυφαίος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ

3 MIN READ

Ο Bill Gates θεωρείται πλέον ο κορυφαίος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ

Ο Bill Gates θεωρείται πλέον ο κορυφαίος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ

Ο Bill Gates, θεωρείται πλέον ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ταυτόχρονα μία ευφυία των πληροφορικών συστημάτων.

Ωστόσο, εάν και η φήμη που έχει μέχρι σήμερα παγκοσμίως οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανεπτυγμένες δεξιότητες προγραμματισμού του και όχι για την αγάπη του για την ύπαιθρο, ο Bill Gates έχει πλέον υπό την ιδιοκτησία του 968.000 περίπου στρέμματα γεωργικών εκτάσεων στις ΗΠΑ, οι οποίες αρκούν για να του χαρίσουν τον τίτλο του κορυφαίου ιδιοκτήτη γεωργικών εκτάσεων στην Αμερική.

Μετά από χρόνια αναφορών, οι οποίες παρουσίαζαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Bill Gates αγόραζε γεωργική γη σε μέρη όπως η Φλόριντα και η Ουάσινγκτον, η έκθεση της Land Report αποκάλυψε ότι ο ιδρυτής της Microsoft, του οποίου η περιουσία ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 121 δισεκατομμύρια δολάρια έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο γεωργικών εκτάσεων που εκτείνεται σε 18 πολιτείες.

 Οι μεγαλύτερες εκτάσεις που έχει υπό την ιδιοκτησία του  βρίσκονται στη Λουιζιάνα (276.000 στρέμματα), στο Αρκάνσας (191.000 στρέμματα) και στη Νεμπράσκα (82.252 στρέμματα). Επιπλέον, έχει μερίδιο σε 103.000 στρέμματα γης στη δυτική πλευρά του Φοίνιξ της Αριζόνα, η οποία εξελίσσεται ως νέο προάστιο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Land Report, η γη διοικείται τόσο απευθείας όσο και μέσω τρίτων φορέων, όπως η Cascade Investments, ο ιδιωτικός επενδυτικός οργανισμός του Bill Gates.

Μάλιστα, οι άλλες επενδύσεις της Cascade περιλαμβάνουν την εταιρεία Ecolab, η οποία ασχολείται με την ασφάλεια των τροφίμων, τον λιανοπωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Vroom και τον Καναδικό Εθνικό Σιδηρόδρομο (Canadian National Railway).

Ενώ μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ένας δισεκατομμυριούχος στον τομέα της τεχνολογίας θα ήταν επίσης ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων στη χώρα, φαίνεται ότι αυτές οι εκτάσεις δεν είναι η μοναδική ενασχόληση και εμπλοκή του Bill Gates με την γεωργία. 

Πιο αναλυτικά, το 2008, το ίδρυμα του Bill και της Melinda Gates (The Bill and Melinda Gates Foundation) ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει 306 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις για την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας υψηλών αποδόσεων για τους μικροκαλλιεργητές στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. 

Μάλιστα, το ίδρυμα έχει επενδύσει περαιτέρω στην ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των «super crops» των ανθεκτικών, δηλαδή, στην αλλαγή του κλίματος καλλιεργειών και στις αγελάδες που χρησιμοποιούνται στην γαλακτοπαραγωγή.

Πέρυσι, η οργάνωση ανακοίνωσε την δημιουργία της Gates Ag One, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία έχει σκοπό να προωθήσει αυτές τις προσπάθειες.

Δεν είναι απολύτως σαφές το πώς ακριβώς χρησιμοποιείται ή πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον η γεωργική γη του Bill Gates. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες του ιδρύματος.

Η Cottonwood Ag Management, θυγατρική της Cascade, είναι μέλος του Leading Harvest, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί βιώσιμα πρότυπα γεωργίας, τα οποία δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των καλλιεργειών, του εδάφους και των υδάτινων πόρων.

Ωστόσο, ο Bill Gates δεν είναι ο μόνος δισεκατομμυριούχος στον κατάλογο των κορυφαίων ιδιωτικών ιδιοκτητών γεωργικών εκτάσεων. Οι Stewart και Lynda Resnick, οι συνιδρυτές της εταιρείας Wonderful Company, (καθαρή αξία: 7, 1 δισεκατομμύρια δολάρια) κατατάχθηκαν στην τρίτη θέση της λίστας με 760.000 στρέμματα. 

Ενώ ο Bill Gates φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γεωργικών εκτάσεων της χώρας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ο πρώτος στην λίστα των ατομικών ιδιοκτησιών. Έτσι, στην λίστα των 100 κορυφαίων Αμερικανών γαιοκτημόνων, η έκθεση της Land δίνει την πρώτη θέση στον John Malone, τον Πρόεδρο της Liberty Media, ο οποίος κατέχει περίπου 10 εκατομμύρια στρέμματα αγροκτημάτων και δασών.

Ακόμη, ο Ted Turner, ο ιδρυτής του CNN κατετάγη στην τρίτη θέση με 8 εκατομμύρια στρέμματα γης σε οκτώ πολιτείες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Jeff Bezos επενδύει στην γη σε μεγάλη κλίμακα, γεγονός που τον τοποθετεί στην 25η θέση με την ιδιοκτησία των 1.680.000 στρεμμάτων, κυρίως στο Δυτικό Τέξας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.