19 Απρ 2024
READING

Η νέα καμπάνια της Volkswagen η ανακάλυψη του τροχού και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

4 MIN READ

Η νέα καμπάνια της Volkswagen η ανακάλυψη του τροχού και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η νέα καμπάνια της Volkswagen η ανακάλυψη του τροχού και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Η Volkswagen αποδίδει τώρα φόρο τιμής σε μία από τις σημαντικότερες ανθρώπινες εφευρέσεις στην ιστορία μέσα από μια αρκετά καλλιτεχνική εκστρατεία που ονομάζεται «The Wheel».

Όπως ακριβώς το κλασικό βίντεο που απεικονίζει το μακρύ ταξίδι της ανθρωπότητας από τις πρώτες μορφές ζωής στον Homo sapiens, έτσι και η κινηματογραφική διαφήμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας καθοδηγεί τους θεατές μέσα στην ιστορία του τροχού αναδεικνύοντας εύστοχα το πώς ο επαναστατικός σχεδιασμός έχει διαμορφώσει τον κόσμο των μεταφορών μέσα στα χρόνια.

Το spot των 90 δευτερολέπτων καταγράφει τη σύλληψη της ιδέας του τροχού και τις μεταγενέστερες χρήσεις του σε ποδήλατα, ταινίες και κινούμενα σχέδια, με αποκορύφωμα το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της Volkswagen, το οποίο κάνει το ντεμπούτο του αυτή την άνοιξη. 

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαφήμιση, το νέο ηλεκτρικό SUV εμφανίζεται με την συνοδεία του σλόγκαν «Η ιστορία δημιουργείται, όταν δημιουργείται για όλους 

Το παραπάνω σλόγκαν σκοπεύει να επικοινωνήσει την αποστολή της Volkswagen να “εκδημοκρατίσει” τα ηλεκτρικά οχήματα με το νέο της μοντέλο (EV) και να τα μετατρέψει στο στο νέο mainstream.

Έτσι, ενώ η Volkswagen δεν υπήρξε η πρώτη εταιρεία που εφηύρε και ξεκίνησε την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, η σχετικά χαμηλή τιμή στην οποία προσφέρονται τα οχήματα της (40.000 δολάρια) σε σύγκριση με τους αντιπάλους της, καθιστά το μοντέλο της πιο προσιτό στον μέσο καταναλωτή.

Μια κρίσιμη στιγμή

Το δημιουργικό έργο της Volkswagen υπήρξε πάντα τολμηρό.Η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο καμπής και η ολοκληρωτική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση δεν είναι μακριά.Μπορεί να υπάρχουν πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα εκεί έξω, αλλά σαφώς το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volkswagen, αποτελεί από μόνο του καινοτομία.

Επιπλέον, ο Klaus Bischoff, επικεφαλής του σχεδιασμού της Volkswagen έδωσε πέρυσι μια ομιλία στη δημιουργική ομάδα της εταιρείας για τη φιλοσοφία του σχετικά με την δημιουργία και την παραγωγή της Volkswagen .

Προσπαθώντας να απεικονίσει οπτικά το ήθος της εταιρείας και την δέσμευση της απέναντι στους καταναλωτές, το καλλιτεχνικό τμήμα της ομάδας συμπεριέλαβε στο βίντεο του «The Wheel»  μια σειρά από zoetropes— συσκευές του 19ου αιώνα που περιστρέφουν φωτογραφίες με σκοπό να δημιουργήσουν κινούμενες εικόνες-και μια ακόμη μηχανή, η οποία κάνει χρήση του τροχού και ονομάζεται «phenakistoscope». 

Αυτές οι λεπτές αναφορές στην ιστορική χρήση του τροχού και τις αντίστοιχες συσκευές, επενδυμένες με αναφορές στην εξέλιξη στον τομέα της κινητικότητας ανά τους αιώνες περιπλέκονται με καλαισθησία σε ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων που απευθύνεται με άνεση στον μέσο θεατή.

Ωστόσο οι οδηγοί της Volkswagen, είναι πιο πιο απαιτητικοί, αφού οι καταναλωτές που αγοράζουν τα αυτοκίνητα της εταιρείας μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακόμη και τους ακριβότερους αντιπάλους, αλλά επιλέγουν τη Volkswagen επειδή την θεωρούν μία πιο έξυπνη αγορά.

Ενώ η παραπάνω εκστρατεία είναι η πρώτη του έτους, το δημιουργικό τμήμα της εταιρείας την επαναφέρει με κάποιο τρόπο στο τέλος του 2020, αυτήν την φορά για το Volkswagen Beetle.

Ο αποχαιρετισμός του κλασικού και ιστορικού μοντέλου τον περασμένο Ιανουάριο περιελάμβανε μια εκστρατεία στην τηλεόραση και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων το οποίο επενδύει μουσικά μία ομάδα νέων που διασκευάζει το «Let it Be» των Beatles, ενώ παρουσιάζονται στιγμιότυπα διασημοτήτων, όπως ο Andy Warhol, ο Kevin Bacon και ο Andy Cohen.

Η εταιρεία ανέπτυξε την εκστρατεία «The Last Mile» για να τιμήσει το Beetle και να προετοιμάσει το σκηνικό για την επόμενη γενιά αυτοκινήτων της Volkswagen.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο σκοπός ήταν να δημιουργήσουν μια διαφήμιση για ένα αυτοκίνητο που δεν κυκλοφορεί πια στην αγορά , αλλά είναι παράλληλα ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωριστεί το πόσο μεγάλη είναι η κουλτούρα του εν λόγω αυτοκινήτου, δηλαδή του Beetle. 

Με τον ίδιο τρόπο, το νέο ID.4  αντιπροσωπεύει μια σημαντική μετατόπιση για την εταιρεία γενικότερα. Η Volkswagen ανακοίνωσε στα σχέδια της ήδη από το 2019 ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε ένα μοντέλο παραγωγής χωρίς εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050 και θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα επόμενα 10 χρόνια.

Ακόμη, φαίνεται ότι η επιμονή στο ιστορικό πλαίσιο τόσο για το Beetle όσο και για το τελευταίο σημείο EV της Volkswagen ήταν ζωτικής σημασίας από δημιουργική άποψη, αλλά δεν σχετίζεται άμεσα με την φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία επικεντρώνεται στο παρόν και το μέλλον και στοχεύει, παράλληλα, στο να κινείται διαρκώς προς τα εμπρός.

https://www.youtube.com/watch?v=IMQr4mi2yqY

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.