Η General Motors κάνει ένα makeover και αλλάζει λογότυπο

Τον τελευταίο καιρό έχουν φανεί έντονα ποικίλες προσπάθειες αλλαγής της επωνυμίας από μεγάλες εταιρείες όπως η Burger King και η Pfizer. Τώρα, η General Motors ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το δικό της makeover με το νέο έτος, αποκαλύπτοντας ένα νέο λογότυπο με στόχο να αντικατοπτρίζει αποδοτικότερα τη δέσμευσή της για την παραγωγή και την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων.

Το λογότυπο τοποθετεί το γνωστό σήμα της εταιρείας (GM) σε ένα μπλε κουτί, μετατρέπει το χρωματισμό του σήματος σε μια ελαφρύτερη μπλε μεταλλική απόχρωση και αλλάζει τα γράμματα σε πεζά με μια ελαφρά υποψία υπογράμμισης στο «m».

Η εταιρεία δήλωσε σχετικά με το ζήτημα ότι το νέο λογότυπο της GM διαθέτει μια χρωματική παλέτα ζωντανών μπλε αποχρώσεων, προϊδεάζοντας τον καταναλωτή για τον καθαρό ουρανό ενός μέλλοντος μηδενικών εκπομπών, καθώς και για την ενέργεια της πλατφόρμας Ultium (σύστημα μπαταριών EV της GM). 

Ακόμη, οι στρογγυλεμένες άκρες και η γραμματοσειρά των πεζών γραμμάτων δημιουργούν μια πιο σύγχρονη, περισσότερο inclusive αίσθηση. Επιπλέον, η υπογράμμιση του  «m» συνδέεται άμεσα με τα προηγούμενα λογότυπα της GM, καθώς ακόμη και οπτικά αντιπροσωπεύει την πλατφόρμα Ultium.

Επιπρόσθετα, μέσα στον κενό χώρο του «m» υποβόσκει ένα νεύμα για το σχήμα ενός ηλεκτρικού βύσματος (υπαινιγμός για την ηλεκτροκίνηση).

Εντούτοις, ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κάθε εταιρείας είναι η εμπιστοσύνη που δύναται να οικοδομήσει με τους καταναλωτές.

Η εμπιστοσύνη αυτή αφορά στην ποιότητα των προϊόντων, πρώτα απ ‘ όλα, αλλά και σε πράγματα, όπως η εμπειρία του καταναλωτή και οι προωθητικές ενέργειες. Έτσι, ως σύμβολο αυτής της εμπιστοσύνης εμφανίζεται συνήθως το λογότυπο της εκάστοτε εταιρείας.

Για τον λόγο αυτό οι εταιρείες δαπανούν, συνήθως, εκατομμύρια για τη δημιουργία του σωστού λογότυπου που θα αντιπροσωπεύει αυτό που είναι, αλλά και αυτό που θέλει να γίνει στο μέλλον η εταιρεία και εκπροσωπεί τόσο τους πελάτες όσο και τους εργαζομένους. 

Για τους παραπάνω λόγους, μερικοί εκφράζουν κάποιες ανησυχίες για τον επανασχεδιασμό της εταιρείας. Η εταιρεία αναφέρει ότι εξελίσσεται η ταυτότητα της μάρκας της καθώς η GM μεταμορφώνεται για να προσφέρει στους καταναλωτές ένα όραμα που στοχεύει σε έναν κόσμο με μηδενικές συντριβές, μηδενικές εκπομπές και μηδενική συμφόρηση.

Βέβαια, πολλοί σχολιάζουν ότι η εταιρεία αποπειράται να το πετύχει αυτό με ένα λογότυπο που έχει εξίσου μηδενική ιστορία, που δημιουργεί, ως αποτέλεσμα, μηδενική εμπιστοσύνη στους καταναλωτές. 

Ο επανασχεδιασμός συνοδεύεται από μια νέα καμπάνια της εταιρείας η οποία ονομάζεται «everyone In», με πρωταγωνιστή τον Malcolm Gladwell, την πρώην surfer Bethany Hamilton, τον εκπαιδευτή γυμναστικής Cody Rigsby και την gamer Erin Simon.

Ωστόσο, σε μια εποχή που οι εταιρείες αναζητούν επίμονα την προσοχή των καταναλωτών και είναι πρόθυμες να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη μέσω της καινοτομίας των προϊόντων και των εκστρατειών marketing, φαίνεται να μην βγάζει ιδιαίτερο νόημα γιατί η GM απομακρύνεται τόσο έντονα από την ιστορία και το παρελθόν της.

Παράλληλα, το νέο λογότυπο της εταιρείας κάνει λόγο για την ασφάλεια και την προσιτότητα των τιμών, δύο πράγματα που το παραδοσιακό λογότυπο ενέπνεε ήδη σε τόσους πολλούς ανθρώπους.

Η ιστορία βρίθει παραδειγμάτων προς αποφυγή αλλά και προς μίμηση. Όταν η Ford παρουσίασε την πρώτη της νέα σειρά Broncos τον Ιούλιο, πήρε τεράστια έμπνευση από την παράδοση τόσο του πρωτοποριακού SUV όσο και της μητρικής της εταιρείας και κατάφερε έτσι να εξαργυρώσει δεκαετίες μετοχικού κεφαλαίου και εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα να καλλιεργήσει τον ενθουσιασμό για το πού κατευθύνεται η εταιρεία και τα προϊόντα της στο μέλλον.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι μία πιο κυνική ματιά θα μπορούσε να δει αυτή τη νέα εμφάνιση της GM ως αντανακλαστική κίνηση στη δημοτικότητα της Tesla και την αγωνία της εταιρείας να μην φανεί παλιά, ξεπερασμένη ή «εκτός μόδας».

Ωστόσο, υπάρχει σχεδόν πάντα ένας τρόπος να το πετύχει αυτό μία εταιρεία χωρίς να υποσκάπτει έναν αιώνα ιστορίας, εμπιστοσύνης και καινοτομίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον και στις νεότερες γενιές. 

Η GM έχει απίστευτα μεγάλες φιλοδοξίες για το μέλλον της και σχεδιάζει να επενδύσει 27 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά ίσως χρειαστεί ένα λογότυπο που να αντικατοπτρίζει καλύτερα αυτό το όραμα.