25 Απρ 2024
READING

Το Jumbo, η σύγχυση και ο συνειδητός στρουθοκαμηλισμός

6 MIN READ

Το Jumbo, η σύγχυση και ο συνειδητός στρουθοκαμηλισμός

Το Jumbo, η σύγχυση και ο συνειδητός στρουθοκαμηλισμός

Την Δευτέρα δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση από το Jumbo που αναφερόταν στα αποτελέσματα της χρονιάς αλλά και με ένα εύσχημο τρόπο απέδιδε έμμεσα ευθύνες στην πολιτεία για την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

Η ανακοίνωση ανέφερε πως παρά τις αναμφισβήτητες επιτυχίες στον υγειονομικό τομέα, η κυβέρνηση «τραυμάτισε βαριά το οργανωμένο ελληνικό λιανεμπόριο» ενώ έκανε λόγο για έλλειψη εναλλακτικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση έκλεινε με την φράση “Με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα συνεκτικό, καθολικό σχέδιο ισότιμης επαναλειτουργίας του συνόλου των εμπορικών επιχειρήσεων”.

Επίσης ολόκληρη αυτή την εβδομάδα υπάρχει δημόσιος διάλογος πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα και με ποιο τρόπο, ενώ υπάρχουν πιέσεις για διάφορες λύσεις αλλά με πάντα στόχο να ανοίξει όλη η λιανική.

Ένα αντίστοιχο περιβάλλον διαλόγου βιώσαμε πριν το καλοκαίρι για το άνοιγμα του τουρισμού, πόσα χρήματα και πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Τελικά η τουριστική αγορά άνοιξε χωρίς ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα και το φθινόπωρο επιστρέψαμε με δεύτερο lockdown.

Προφανώς το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία είναι τεράστιο και αυτό θα επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων αλλά υπάρχει και μια μεγάλη σύγχυση η συνειδητός “στρουθοκαμηλισμός”.

Που βρίσκεται όμως η σύγχυση η ο “συνειδητός στρουθοκαμηλισμός”;

Η πανδημία επηρέασε όλες τις επιχειρήσεις παγκοσμίως και κάποιοι τομείς ευνοήθηκαν ενώ κάποιοι άλλοι είχαν μεγάλο πρόβλημα.

Σε μια τέτοια παγκόσμια κρίση η οποία είναι και πρωτόγνωρη η διαχείριση θα είναι επιτυχημένη όταν τεθούν σωστά προτεραιότητες.

Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν είναι η υγεία των ανθρώπων και η επιβίωση τους.Η υγεία και η διατροφή.Δεν είναι προτεραιότητα το άνοιγμα όλων των καταστημάτων.

Η αντίδραση σε αυτή την διαπίστωση είναι ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας και οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν.Και αυτό είναι γεγονός.Αλλά εάν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση σε επίπεδο υγείας δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε σε επίπεδο οικονομίας.

Και το άνοιγμα των καταστημάτων του Jumbo η άλλης αντίστοιχης εταιρείας δεν είναι προτεραιότητα.Αυτό που είναι προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι να είναι ανοικτά τα καταστήματα με τα είδη πρώτης ανάγκης , δηλαδή τα super market, παντοπωλεία και όλα τα απαραίτητα είδη καταστημάτων.

Είναι προτεραιότητα επίσης να δουλεύει σωστά η αλυσίδα εφοδιασμού και οι παραγωγικές εταιρείες τροφίμων και απαραίτητων ειδών.Δεν μπορεί να υπάρχει “καθολική και ισότιμη” επαναλειτουργία γιατί δεν είναι ισότιμη προτεραιότητα.

Δεν μπορεί να υπάρχει “καθολική και ισότιμη επαναλειτουργία” γιατί οι ανάγκες που καλύπτουν οι εταιρείες είναι διαφορετικής σημασίας.

Είναι απαραίτητο να παραμείνουν τα super market ανοικτά και να λειτουργούν χωρίς προβλήματα γιατί εάν δεν συμβαίνει αυτό θα έχουμε πραγματικό πρόβλημα.

Είναι απαραίτητο να δουλεύει σωστά η αλυσίδα εφοδιασμού για τις παραγωγικές επιχειρήσεις  τροφίμων για να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Και δεν έχουμε πραγματικό πρόβλημα εάν το Jumbo δεν θέλει να λειτουργήσει με click away.Σιγουρα το Jumbo έχει πρόβλημα αλλά αυτό δεν είναι πρώτη προτεραιότητα.

Υπάρχει λοιπόν μια σύγχυση τι είναι προτεραιότητα.Η μπορεί να υπάρχει “συνειδητός στρουθοκαμηλισμός” ότι είναι προτεραιότητα το άνοιγμα όλης της αγοράς.Και είναι στρουθοκαμηλισμός γιατί όταν υπάρχει κρίση τέτοιου μεγέθους οι άνθρωποι θα καταναλώσουν πολύ περισσότερο ότι είναι απόλυτα απαραίτητο.

Φαίνεται λοιπόν να υπάρχει μια τέτοια στάση από μέρος της αγοράς που να ταυτίζεται σε ένα βαθμό με την ανακοίνωση του Jumbo.

Αυτή η σύγχυση η οποία πιέζει την πολιτεία προς μια κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.Και αυτό θα μας στοιχίσει πολύ περισσότερο.

Επίσης αυτή την περίοδο υπάρχουν αυτοί που μίλησαν αρκετά και αυτοί πού μίλησαν με ενσυναίσθηση η διαχειρίστηκαν την παρουσία τους με προσοχή.

Και αυτή την περίοδο κάποιοι χάνουν μια μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν ηγεσία και οι εταιρείες να δώσουν αξία στην μάρκα τους.

Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες οι επιχειρήσεις αντέδρασαν με τον δικό τους τρόπο η κάθε μία ξεχωριστά και αυτή η αντίδραση επηρεάζει την εικόνα μιας εταιρείας και την μάρκα της.

Και για να είναι σαφής η διαφορά θα εξετάσουμε δύο παραδείγματα.Ένας από τους κλάδους που είχε πολύ μεγάλο πρόβλημα ήταν τα εμπορικά κέντρα.Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη εταιρεία είναι η Lamda Development.

Η εταιρεία βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου τα εμπορικά της κέντρα είναι κλειστά χωρίς έσοδα αλλά η στάση της ήταν ψύχραιμη.Δεν υπήρξε κάποια αντίδραση που να κραυγάζει και έδειξε ενσυναίσθηση με την στάση της.

Προφανώς με κλειστά τα εμπορικά κέντρα για τόσους μήνες χάνονται έσοδα και κέρδη αλλά η εταιρεία δείχνει ότι κατανοεί.Μπορεί και διαχειρίζεται αυτή την κρίση με ψυχραιμία και ενσυναίσθηση.Και οι εταιρείες που το κάνουν αυτό κερδίζουν αξία.

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται το Jumbo και διάφοροι “ιδιώτες συνδικαλιστές” εκπρόσωποι φορέων, ενώσεων και εμπορικών συλλόγων που παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα να μιλάνε πολύ χωρίς μάλλον να κατανοούν τι λένε.

Η ανακοίνωση του Jumbo αναφέρεται στους μήνες που εταιρεία τα πήγε καλά και είχε αύξηση πωλήσεων αλλά και στους μήνες που τα καταστήματα ήταν κλειστά και είχε μείωση.

Και το ερώτημα είναι ένα και δομικό; Τι θα έπρεπε να είχε γίνει, να είναι προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας και της κοινωνίας να παραμείνει το Jumbo ανοικτό; δεν σχεδιάστηκε σωστά η επαναλειτουργία και υπήρξες “τραυματισμός”;δεν έγινε “καθολική και ισότιμη” διαχείριση;

Η απάντηση είναι μία.Έλλειψη ψυχραιμίας, κακή διαχείριση κρίσης και έλλειψη μέτρου.Επιπλέον είναι απόδοση ευθυνών σε άλλους για να μην αναγνωριστούν κενά στην διαχείριση των εταιρειών.

Γιατί το Jumbo στην ανακοίνωση του δεν αναφέρει πόσα χρήματα πήραν οι εργαζόμενοι αυτή την περίοδο και από ποιον, πόσα ενοίκια πληρώθηκαν και από ποιον και τι έκανε η εταιρεία για να βοηθήσει σε αυτή την δύσκολη περίοδο τους πελάτες της;

Επίσης δεν αναφέρει γιατί δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ηλεκτρονικού εμπορίου και στο click away.

Aκούμε αυτές τις ημέρες επίσης ότι εάν πρέπει τώρα να κάνουμε ένα μόνο βήμα ανάμεσα σε δύο επιλογές, το άνοιγμα των γυμνασίων-λυκείων η το άνοιγμα των καταστημάτων, αυτό θα πρέπει να είναι το άνοιγμα των καταστημάτων.

Δηλαδή “τα παιδιά θα είναι σπίτι κάνοντας τηλεκπαίδευση αλλά οι ενήλικες θα μπορούν να πηγαίνουν να αγοράζουν ρούχα και παιχνίδια στα καταστήματα.Και έτσι θα δουλέψει καλά η οικονομία και η χώρα θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την κρίση”.Σύγχυση η “συνειδητός στρουθοκαμηλισμός”;

Για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει για να στηριχθεί η οικονομία και οι θέσεις εργασίας.

Όλοι επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι η διαχείριση μιας κρίσης απαιτεί να τεθούν προτεραιότητες με βάση το γενικό καλό και όχι το συμφέρον μιας κατηγορίας επιχειρήσεων η κάποιων επιχειρηματιών.

Και όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει δείχνει τρόπο σκέψης ενός οργανισμού η μιας εταιρείας, επίπεδο ηγεσίας και ενσυναίσθησης και κυρίως επιδρά στην αξία μιας μάρκας.

Η αντίδραση της Adidas στην Γερμανία στην περίοδο του πρώτου lockdown όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τα ενοίκια των καταστημάτων της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή για όσους πρέπει να διαχειριστούν την κρίση για την εταιρεία τους.Βέβαια μετά από λίγες ημέρες κατανόησε το λάθος αλλά η ζημιά είχε γίνει.

Οι άνθρωποι θέλουν να νιώσουν ασφάλεια κατά την διάρκεια της πανδημίας και μετά θέλουν να ζήσουν την ζωή τους και να ταξιδέψουν.Δεν θέλουν μόνο να αγοράσουν όπως πολλοί πιστεύουν και εστιάζουν στην κατανάλωση.

Αλλά κυρίως οι άνθρωποι θέλουν οι εταιρείες να κατανοήσουν, να προσφέρουν και να δείξουν ότι πέρα από την κερδοφορία τους που είναι απόλυτα θεμιτή και κρίσιμη μπορούν να νιώσουν τι πραγματικά συμβαίνει.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.