27 Απρ 2024
READING

Τα θρυλικά μποτάκια της Dr Martens στον δρόμο για το χρηματιστήριο  

4 MIN READ

Τα θρυλικά μποτάκια της Dr Martens στον δρόμο για το χρηματιστήριο  

Τα θρυλικά μποτάκια της Dr Martens στον δρόμο για το χρηματιστήριο  

Η Dr Martens, η κλασική βρετανική εταιρεία παπουτσιών ετοιμάζεται και ελπίζει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου μετά από περισσότερα από 60 χρόνια δραστηριοποίησης. Φυσικά, εάν αυτό συμβεί τότε σίγουρα γίνεται λόγος για μία από τις πρώτες μεγάλες δημόσιες εγγραφές του 2021!

Ο Paul Mason, ο πρόεδρος της Dr Martens, περιέγραψε την κίνηση αυτή ως μία κίνηση ορόσημο για την επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στην επιχείρηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ομάδα, τις δραστηριότητές και την θέση τους στον χώρο της αγοράς και είναι συνεπώς έτοιμοι για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης και την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο. 

Η Dr Martens σημειώνει κάθε χρόνο πωλήσεις περίπου 11 εκατομμυρίων ζευγαριών σε περισσότερες από 60 χώρες ενώ η εταιρεία αγοράστηκε το 2013 από τον όμιλο Permira, μετά την υπογραφή συμφωνίας αξίας 410 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Πάνω απ ‘ όλα, η προτεινόμενη δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο αποτελεί μια τεράστια δικαίωση για την στρατηγική που έχει ακολουθήσει η εταιρεία για να επανασυνδεθεί με τα πολυάριθμα σκέλη της κληρονομιάς και της παράδοσης της και να ενισχύσει την δράση της.

Η εταιρεία έχει, μάλιστα, κατά καιρούς αξιοποιήσει την δύναμη της για να αναδείξει άγνωστα στο ευρύ κοινό συγκροτήματα και να προωθήσει τις μουσικές της ρίζες.

Μάλιστα, ο Kenny Wilson, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής υποδημάτων, πρόσθεσε ακόμα ότι η θρυλική εταιρεία υποδημάτων απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα καταναλωτών σε όλο τον κόσμο που φορούν τα υποδήματα αυτά για να εκφράσουν το ατομικό και ξεχωριστό τους στυλ.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει μαζικά στην διασφάλιση της ποιότητας της εμπειρίας των καταναλωτών με σκοπό να χτίσουν ισχυρότερους δεσμούς με τους καταναλωτές και μέσω αυτού να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξή της εταιρείας στο μέλλον.

Πράγματι, η Dr Martens πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και πέτυχε να έχει καθαρά κέρδη 138 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακόμη, ο όμιλος διαθέτει 130 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, αλλά τα περισσότερα έσοδα προέρχονται από την πώληση παπουτσιών μέσω τρίτων εμπόρων και λιανοπωλητών. Το 2020 ηλεκτρονικό κατάστημα της Dr Martens -το οποίο αναμένεται ότι θα είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια- αντιπροσώπευε το ένα πέμπτο των πωλήσεων.

Παγκόσμια επέκταση με προσεκτικά αλλά σταθερά βήματα

Πριν από την πανδημία, η Dr Martens έκανε κάποια αργά αλλά προσεκτικά βήματα σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου των καταστημάτων της διεθνώς, αφού πρόσθεσε το Μαϊάμι και το Χιούστον στο νεοσύστατο δίκτυο καταστημάτων τις στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2019 και επικεντρώθηκε εξίσου στις περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Μάλιστα, η εταιρεία είχε ήδη θέσει σε εφαρμογή σχέδια για την προσθήκη 10 έως 15 καταστημάτων στην ηπειρωτική Ευρώπη σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ διαθέτει και μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για την επέκταση του χαρτοφυλακίου της στη Γερμανία κατά τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεδομένου ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων της παρέμειναν κλειστά για μήνες κατά τη διάρκεια διαδοχικών lockdown  – η ψηφιακή λειτουργία της εταιρείας φάνηκε να ενισχύει τις πωλήσεις, καθώς η Dr Martens δήλωσε ότι πωλήθηκαν συνολικά 700.000 περισσότερες μπότες κατά την διάρκεια του εξαμήνου μέχρι και το τέλος του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση της τάξεως του 14%.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα έσοδα που προέρχονταν από το διαδίκτυο αυξήθηκαν κατά 74%!

Τέλος, για την ιστορία του πράγματος, η μάρκα έφτασε στη βρετανική high street τη δεκαετία του 1960 χάρη στην οικογένεια Griggs, η οποία εκδήλωσε στο παρελθόν ενδιαφέρον για τις μπότες που δημιούργησε ένας Γερμανός στρατιωτικός γιατρός, ονόματι Klaus Märtens.

Τα μποτάκια υιοθετήθηκαν στην συνέχεια από τα διάφορα στυλ της μουσικής κουλτούρας, συμπεριλαμβανομένων των skinheads και των punks, ενώ μετατράπηκε σε βασικό στοιχείο της αγγλικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας κατά την δεκαετία του 1980.

Τα εν λόγω παπούτσια έγιναν σύμβολο της επαναστατικής κουλτούρας της νεολαίας, αλλά παρόλα αυτά η οικογένεια Griggs εγκατέλειψε την εταιρεία το 2013, πωλώντας το μερίδιο της σε ποσοστό 91, 5% στην Permira.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.