19 Απρ 2024
READING

Το SMS marketing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στις νεότερες γενιές

4 MIN READ

Το SMS marketing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στις νεότερες γενιές

Το SMS marketing γίνεται όλο και πιο δημοφιλές ανάμεσα στις νεότερες γενιές

Η Mailchimp, η υπηρεσία marketing για μικρές επιχειρήσεις που εδρεύει στην Ατλάντα, η οποία αφιερώνεται κυρίως σε προωθητικές ενέργειες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών μέσων δικτύωσης και μηχανών αναζήτησης προσθέτει τώρα μία ακόμα δίοδο με σκοπό να μπορούν οι πελάτες της προσεγγίζουν τον κόσμο και τους καταναλωτές αποδοτικότερα:  τα γραπτά μηνύματα κειμένου.

Τη Δευτέρα, η Mailchimp ανακοίνωσε ότι προέβη στην αγορά της Chatitive, μιας εταιρείας που βρίσκεται στο Σιάτλ, η οποία παρέχει εργαλεία για την αποστολή τόσο αυτοματοποιημένων όσο και πρωτότυπων μηνυμάτων κειμένου για την υποστήριξη των ενεργειών marketing αλλά και ποικίλων επικοινωνιών άλλου τύπου.

Αρχικά, οι δύο υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εκτελούνται και να λειτουργούν ξεχωριστά, ωστόσο ο Ben Chestnut, ο διευθύνων σύμβουλος της Mailchimp, υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη των SMS από την Chatitive αναμένεται να ενσωματωθεί πλήρως στα πακέτα και τις υπηρεσίες marketing της Mailchimp μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το Mailchimp για να προσεγγίσουν τους πελάτες τους έχουν από καιρό ζητήσει την δυνατότητα υποστήριξης των SMS, ενώ ορισμένοι χρησιμοποιούν ήδη άλλες υπηρεσίες για να συνδεθούν με τους πελάτες με αυτόν τον τρόπο, πέρα από την αξιοποίηση παραδοσιακών καναλιών, όπως το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέσω του Mailchimp.

Φαίνεται, ότι το SMS θεωρείται πλέον πολύ πιο άμεσο και σύγχρονο καθώς αποτελεί ένα εκτεταμένο νέο κανάλι πωλήσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ενώ, το να λαμβάνει κανείς μηνύματα κειμένου και ειδοποιήσεις με πληροφορίες προωθητικών ενεργειών ή άλλες ενημερώσεις σχετικά με τις υπάρχουσες συναλλαγές μπορεί να φαίνεται πιο αποδιοργανωτικό από το να συσσωρεύονται αυτές οι πληροφορίες σε μία ενιαία κατηγορία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε ένα φάκελο εισερχομένων, εκτιμάται ότι τα μηνύματα κειμένου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή ειδικά ανάμεσα στους νεότερους πελάτες.

Μάλιστα, αρκετοί ακόμα πάροχοι τεχνολογίας και υπηρεσιών marketing αναφέρουν αύξηση της χρήσης των SMS: Η Omnisend, μια εταιρεία αυτοματοποιημένου marketing δήλωσε σε έκθεση τον περασμένο μήνα ότι φέτος παρατηρήθηκε 20% αύξηση στα μηνύματα κειμένου που στάλθηκαν κατά την διάρκεια της Black Friday σε σχέση με αυτά που στάλθηκαν κατά την διάρκεια του Νοεμβρίου του 2019.

Ακόμη, κάποιες άλλες εταιρείες έχουν επίσης εφαρμόσει έναν συνδυασμό μηνυμάτων κειμένου και μηνυμάτων e-mail κάτω από την ίδια στέγη: η Twilio, μία ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία για τις υπηρεσίες αυτοματοποιημένων μηνυμάτων που παρέχει, αγόρασε το 2019 την SendGrid, την εταιρεία αυτοματοποιημένου email marketing, και άλλες πλατφόρμες marketing, συμπεριλαμβανομένων των:  Iterable και Klaviyo, με σκοπό οι διαφημιστές να προσεγγίσουν το κοινό τόσο μέσω e-mail όσο και μέσω μηνυμάτων κειμένου.

Οι ισχύουσες παροχές της Chatitive επιτρέπουν στους πελάτες της να στέλνουν μηνύματα σε μεμονωμένες ή στοχευμένες ομάδες παραληπτών. Ακόμη, τα μηνύματα μπορεί να πραγματοποιούν ένα εύρος λειτουργιών: να διαφημίζουν προϊόντα, να προωθούν πωλήσεις ή να συλλέγουν πληροφορίες για να προσαρμόσουν τις προσφορές.

Σε αντίθεση με πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , τα οποία συχνά φέρουν ένδειξη που υπογραμμίζει ότι προέρχονται από ένα γραμματοκιβώτιο που δεν είναι σε θέση να δεχτεί απαντήσεις, τα μηνύματα κείμενα συνήθως δεν φέρουν τέτοιου είδους περιορισμούς.

Το μέλλον για αυτήν την κατηγορία προωθητικών ενεργειών προσβλέπει σε ένα σενάριο όπου κάποιος που λαμβάνει ένα μήνυμα, θα μπορεί να απαντήσει πίσω σε αυτό.

Οι ανταλλαγές μηνυμάτων επιτρέπουν στους παραλήπτες ένα εύρος λειτουργιών: ενημερώνουν, για παράδειγμα, για προϊόντα και υπηρεσίες προς πώληση ενώ ακόμη δύνανται να προσφέρουν έναν τελικό σύνδεσμο για να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή μέσω ενός ηλεκτρονικού καταστήματος ή της σύνδεσης με εκπρόσωπους και πωλητές της εκάστοτε εταιρείας. 

Ο τόνος της επικοινωνίας 

Καθώς ενσωματώνονται οι τεχνολογίες των δύο εταιρειών κάτω από μία ενιαία στέγη, οι ειδικοί της Mailchimp θα είναι σε θέση να προτείνουν στους εμπόρους ποια είδη μηνυμάτων θα πρέπει να στέλνουν μέσω SMS και ποια θα απέδιδαν καλύτερα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κοινωνικών μέσων δικτύωσης ή άλλων καναλιών. 

Φυσικά, τα διαφορετικά μέσα απαιτούν και διαφορετικούς τύπους μηνυμάτων marketing. Αναλόγως, και τα μηνύματα SMS διαθέτουν το δική τους γραμματική και τους δικούς τους συντακτικούς κανόνες .

Πιο συγκεκριμένα, η επικοινωνία θα πρέπει να είναι αρκετά σύντομη, να επιδεικνύει σεβασμό προς τον περιορισμένο χρόνο των ανθρώπων και έχει τον χαρακτήρα μίας ανθρώπινης και φιλικής επικοινωνίας.

Τέλος, όπως συμβαίνει και με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι παραλήπτες έχουν επιλέξει να λαμβάνουν μηνύματα, καθώς η αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει στην επιβάρυνση της εταιρείας με βαριά πρόστιμα.

Είναι, επίσης, σημαντικό να μην οδηγηθεί η επικοινωνία στην υπερβολή, καθώς οι παραλήπτες θα μπορούσαν να ζητήσουν την απενεργοποίηση των μηνυμάτων στην περίπτωση που λαμβάνουν πολλά, άσχετα ή επίμονα μηνύματα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.