25 Απρ 2024
READING

Η Κίνα ενισχύει και προωθεί την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 

4 MIN READ

Η Κίνα ενισχύει και προωθεί την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 

Η Κίνα ενισχύει και προωθεί την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 

Παρόλο που στους δρόμους της Κίνας κυκλοφορούν πάνω από 270 εκατομμύρια οχήματα, μόνο 15 εκατομμύρια μεταχειρισμένα μοντέλα οχημάτων πωλήθηκαν το 2019.

Οι αριθμοί αυτοί έρχονται σε έντονη αντίθεση με μέρη όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα μεταχειρισμένα παρά καινούρια αυτοκίνητα.

Έτσι, η Κίνα, σκοπεύει να ανατρέψει αυτήν την τάση και στοχεύει να διπλασιάσει το μέγεθος της αγοράς των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της σε περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν, 306 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025.

Για να το πετύχει αυτό έχει στο μεταξύ λάβει ένα πλήθος δράσεων. Επί παραδείγματι, το Πεκίνο έχει μειώσει τους φόρους στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και τον Μάιο μείωσε την εισφορά στο 0, 5% από το 3% που βρισκόταν προηγουμένως- ποσοστό πολύ μικρότερο από τον φόρο 17% που επιβάλλεται στα νέα οχήματα.

Επίσης, διευκολύνει με κάθε τρόπο τους αντιπροσώπους να εμπορεύονται μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεταξύ τους, δίνοντας την δυνατότητα να καταγραφεί ένα μεταχειρισμένο όχημα χωρίς πινακίδα κυκλοφορίας ως εμπόρευμα και όχι ως προσωπικό περιουσιακό στοιχείο, γεγονός που απλοποιεί τη συναλλαγή. 

Οι λόγοι για τους οποίους η Κίνα δεν διαθέτει μια ανεπτυγμένη αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων είναι κατά βάση δύο. Αρχικά, η συνολική αγορά αυτοκινήτων της Κίνας είναι σχετικά νέα, αφού η αλματώδης αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων σε ιδιώτες απογειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και ύστερα.

Στην συνέχεια, φαίνεται ότι ο δεύτερος λόγος είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτιστικός. Στην Κίνα, η αγορά του πρώτου αυτοκινήτου ή του πρώτου σπιτιού ήταν συνήθως μια μεγάλη υπόθεση, μια δήλωση κοινωνικής θέσης και ένα σύμβολο όχι μόνο για το άτομο αλλά και για ολόκληρη την οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια αυτή η νοοτροπία έχει αναδιαμορφωθεί. 

Οι καταναλωτές μικρότερης ηλικίας εξελίσσονται και απομακρύνονται σταδιακά από το μοντέλο της ιδιοκτησίας. Οι γονείς, από την άλλη, θα προτιμούσαν να πάρουν ένα παλαιότερο διαμέρισμα κοντά σε ένα καλό σχολείο παρά ένα ολοκαίνουργιο σε μία βολική τοποθεσία.

Ανάλογες σκέψεις συνοδεύουν και την αγορά του αυτοκινήτου: «Γιατί να επενδύσουν σε ένα υπερβολικά ακριβό καινούριο αυτοκίνητο, αφού μπορούν να βρουν ένα μεταχειρισμένο υψηλών προδιαγραφών σε χαμηλότερη τιμή;».

Αυτές οι μεταβαλλόμενες στάσεις θα πυροδοτήσουν εκ νέου τη ζήτηση για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με την CADA, η οποία βλέπει τις ετήσιες πωλήσεις να αυξάνονται κατά 25 εκατομμύρια μονάδες τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Ακόμη, φαίνεται ότι η μετατόπιση μπορεί να έχει ήδη γίνει. Έτσι, ο Leonardo DiCaprio παρουσιάστηκε σε μια διαφήμιση 2018 για την Uxin, έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ εκτιμάται ότι μια ισχυρή αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θα δώσει ώθηση και στις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων, ιδιαίτερα στα ηλεκτρικά οχήματα. 

Σχεδόν το ένα τρίτο των ανθρώπων που θα αγοράσουν ένα αυτοκίνητο στην Κίνα μέχρι το 2030 θα είναι ελεύθεροι και όχι οικογενειάρχες, σύμφωνα με μελέτη που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από μια μονάδα της Bitauto Holdings Ltd., μια ερευνητική εταιρεία που ιδρύθηκε από τον William Li, πρόεδρο της Nio Inc. , της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Έτσι, αυτοί οι μικρότερης ηλικίας αγοραστές πρόκειται να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των οχημάτων και της αγοράς. Κατ’ επέκταση είναι αρκετά πιθανό να θελήσουν να μεταπωλήσουν τα βενζινοκίνητα οχήματα που είχαν έως τότε στην κατοχή τους. 

Επιπλέον, για τα παλαιότερα αυτοκίνητα που δεν έχουν σημαντική αγοραστική αξία, η Κίνα έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξαγωγών, στέλνοντάς τα κυρίως σε γειτονικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και το Τατζικιστάν, όπου η αγορά αυτοκινήτων είναι λιγότερο ανταγωνιστική και ανεπτυγμένη.

Πιο αναλυτικά, περίπου 3.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εξήχθησαν το 2019, αριθμός που η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει σε περίπου 500.000 έως το 2025. 

Οι προσπάθειες για την τόνωση των πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αναμένεται να ενισχύσουν τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην εκκολαπτόμενη αυτή βιομηχανία, αφού ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αφορά σε μικρές επιχειρήσεις με λιγότερα από 30 οχήματα σε απόθεμα κατά μέσο όρο και έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Τέλος, με σκοπό τις αποδοτικότερες συναλλαγές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων παρατηρείται ότι αναπτύσσονται και δημιουργούνται σταδιακά πρωτοβουλίες στον ηλεκτρονικό χώρο -όπως ιστοσελίδες και εφαρμογές- που είτε διευκολύνουν την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είτε προσφέρουν συστήματα αξιολόγησης αυτών για να ενημερώνονται ορθώς οι δυνητικοί αγοραστές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.