19 Απρ 2024
READING

Η δημοτικότητα των ποτών με μηδενική ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνεται διαρκώς

4 MIN READ

Η δημοτικότητα των ποτών με μηδενική ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνεται διαρκώς

Η δημοτικότητα των ποτών με μηδενική ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνεται διαρκώς

Οι συνήθειες κατανάλωσης για τα οινοπνευματώδη ποτά άλλαξαν δραστικά το 2020. Αρκετοί από τους καταναλωτές πρόσθεσαν μέσα στην καθημερινή ρουτίνα τους ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή μία μπύρα αλλά ταυτόχρονα πολλοί προσανατολίστηκαν επίσης σε μη αλκοολικές εναλλακτικές λύσεις.

Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της Nielsen, ο τομέας των ποτών με μικρή ή ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά κατά 506% από το 2015, ενώ τα διαθέσιμα στοιχεία προβλέπουν ότι ο τομέας αυτός θα φτάσει τα 280 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης για την κατηγορία αναμένεται να φτάσει το 7,1% μέχρι το 2025!

Πιο αναλυτικά, 12 νέα μη αλκοολούχα ποτά κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ, ενώ 11 καινούρια αντίστοιχα προϊόντα βγήκαν στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.Έτσι, συνολικά κυκλοφορούν 29 προϊόντα στην πρώτη αγορά και 42 στην δεύτερη.

Χάρη στην εκτεταμένη πλέον παραγωγή, οι καταναλωτές που επιλέγουν προϊόντα με μηδενική περιεκτικότητα σε αλκοόλ μπορούν τώρα να επιλέξουν μέσα από μία ευρεία γκάμα προϊόντων: τεκίλα χωρίς αλκοόλ, ρούμι, ουίσκι καθώς και μία τεράστια ποικιλία από μπύρες.

Μια μελέτη από την εταιρεία Diageo διαπίστωσε ότι υπάρχουν τρεις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών: η ποιότητα των υγρών, η εκπαίδευση και η εξοικείωση των καταναλωτών  και η εμπειρία της κατανάλωσης.

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας ήταν οι επιπλοκές στους χώρους εστίασης. Έτσι, με τα μπαρ να είναι, ως επί το πλείστον, κλειστά και χωρίς μπάρμαν για να παρουσιάσουν τα μη αλκοολούχα ποτά σε διάφορες και ελκυστικές μορφές, οι καταναλωτές στο σπίτι χάνουν ένα σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας.

Μάλιστα, η Distill Ventures σημειώνει ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας των υψηλής ποιότητας κοκτέιλ χωρίς προσθήκη αλκοόλ αποτελεί μία πρόκληση ενώ είναι ταυτόχρονα αρκετά δαπανηρή.

Χωρίς τα εκπαιδευτικά σεμινάρια και τις παρουσιάσεις στα μπαρ και τις εκδηλώσεις, οι καταναλωτές διεισδύουν πιο δύσκολα στον κόσμο των μη αλκοολούχων ποτών από ό,τι συνέβαινε στους προ-πανδημικούς χρόνους.

Παράλληλα, με γνώμονα το αυξημένο ενδιαφέρον για την ευεξία και την εκτεταμένη κατανάλωση ποτών χωρίς περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το 58% των καταναλωτών πίνει τώρα περισσότερα μη αλκοολούχα ποτά από πέρυσι, ενώ το 61% των καταναλωτών επιθυμεί περισσότερο ποιοτικές επιλογές όταν πρόκειται για μη αλκοολούχα ποτά.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η πλειοψηφία αυτών των καταναλωτών δεν ανήκει στην κατηγορία εκείνων που κάνουν απεξάρτηση ή αποχή. Αντίθετα, ανήκουν στην κατηγορία του μέσου καταναλωτή απλά ψάχνουν εναλλακτικές για να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ από το καθημερινό διαιτολόγιο τους.

Οι επενδυτές δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτόν τον κλάδο και οι εταιρείες μη αλκοολούχων οινοπνευματωδών ποτών προσελκύουν όλο και περισσότερες χρηματοδοτήσεις. 

Ταυτόχρονα, το ηλεκτρονικό εμπόριο εκτιμάται ότι ενισχύει ιδιαίτερα την επιτυχία αυτής της κατηγορίας:  το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω του Amazon, των ηλεκτρονικών super market και των άλλων εμπορικών χώρων έχει δημιουργήσει μεγάλη κίνηση για το υπό εξέταση τμήμα της αγοράς κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους , σύμφωνα με την Distill Ventures.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται σήμερα η πιο «ώριμη» αγορά για την κατηγορία των ποτών χωρίς περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Φέτος, στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου πολλές καθιερωμένες και γνωστές μάρκες των οινοπνευματωδών ποτών εισέρχονται στον χώρο, κυκλοφορώντας εναλλακτικές επιλογές χωρίς αλκοόλ για να ταιριάζουν με τις κανονικές τους εμφιαλώσεις. Ακόμη, η αγορά αυτή δεν έχει εξελιχθεί πλήρως στις ΗΠΑ, αλλά αυτό αναμένεται να συμβεί σύντομα.

Ακόμη, οι συνθήκες της πανδημίας φαίνεται να ευνοούν αυτόν τον κλάδο καθώς το 2020 χαρακτηρίστηκε από υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και έτσι εκτιμάται ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις για να περιορίσουν την κατανάλωση.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια έρευνα σχεδόν το ένα τρίτο (29%) των ενηλίκων που ερωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι έπιναν περισσότερο το 2020 από ό, τι στο παρελθόν. 

Συγχρόνως, η Nielsen σημείωσε ότι οι πωλήσεις για τις εναλλακτικές λύσεις χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 30% στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι πωλήσεις για τις μπύρες χωρίς αλκοόλ αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 44% στις ΗΠΑ σε σύγκριση με πέρυσι.

Λίγα χρόνια πίσω, η ποιότητα και η ποικιλία ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις εταιρείες μη αλκοολούχων ποτών. Η ποιότητα των ποτών εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση, αλλά πλέον, με τους καταναλωτές να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο σπίτι, οι εταιρείες που αφιερώνονται σε αυτόν τον κλάδο πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ισχυρών δεσμών και εμπειριών χωρίς τη βοήθεια των μπάρμαν και των επιδείξεων σε εξωτερικούς χώρους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.