Το Amazon αναδεικνύεται ως το κορυφαίο grocery store στις ΗΠΑ

Μια ετήσια μελέτη της αμερικανικής αγοράς για τις αγορές των προϊόντων του super market τοποθετεί το Amazon στην κορυφή αναφορικά με τις αγορές που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου κατέλαβε την πρώτη θέση για τις αγορές αυτού του είδους μετά από μια μελέτη που εξετάζει την αγορά των παντοπωλείων στις ΗΠΑ, η οποία αποτιμάται πλέον περίπου στα 1 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από έναν χρόνο υπό τις συνθήκες και τις επιπτώσεις της πανδημίας, το Amazon πέτυχε να ξεπεράσει τον περσινό νικητή της αντίστοιχης έκθεσης (την H-E-B) για να πάρει την πρώτη θέση, αφού οι αγοραστές επικεντρώνονται πλέον όλο και περισσότερο στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Από τους 56 λιανοπωλητές των ΗΠΑ που περιλαμβάνονται στην έρευνα, εκείνοι με τις υψηλότερες συνολικές βαθμολογίες με βάση τον δείκτη των προτιμήσεων των πελατών είναι με σειρά οι εξής:

1) Amazon

2) H-E-B

3) Trader Joe’s

4) Wegman’s

5) Aldi

6) Market Basket

7) Sam’s Club

8) Costco

9) Publix

10) Target

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, η πανδημία και η εξέλιξη της έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή σκαμπανεβάσματα τις οικονομικές μετρήσεις, μαζί με τις τεράστιες αλλαγές που επήλθαν στις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών.

Έτσι, το Amazon ενισχύθηκε περισσότερο από κάθε άλλο λιανοπωλητή σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις που επηρεάστηκαν από τις συνθήκες της πανδημίας και τις αξιολογήσεις των πελατών σχετικά με την ασφάλεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα της εξυπηρέτησης στο κατάστημα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών του. 

Η συνολική κατάταξη που παρουσιάστηκε παραπάνω αξιολογεί την απόδοση του λιανοπωλητή σε επτά κλίμακες με βάση τις αξιολογήσεις των πελατών: τιμή, ποιότητα, ψηφιακή μορφή, λειτουργίες, ευκολία, εκπτώσεις, ανταμοιβές και πληροφορίες και ταχύτητα.

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι έμποροι στον χώρο της λιανικής πώλησης που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην έννοια της αξίας , η οποία ορίζεται από τον αποδοτικότερο συνδυασμό τιμής και ποιότητας – τείνουν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία και να αναπτύσσουν ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς με τους πελάτες.

Φέτος, η έρευνα πρόσθεσε τη μέτρηση «covid momentum» στον υπολογισμό, η οποία προκύπτει από ένα στατιστικό μοντέλο που προβλέπει πώς οι επιδόσεις του εκάστοτε λιανοπωλητή επηρεάζουν υπό τις παρούσες συνθήκες την βραχυπρόθεσμη οικονομική εξέλιξη της επιχείρησης, δηλαδή τα κέρδη ή τις ζημίες κατά τη διάρκεια του 2020.

Παρακάτω δίνονται κάποια ακόμα βασικά ευρήματα της έρευνας:

  • Η ταχύτητα υπήρξε κοινός παρονομαστής για όλους σχεδόν τους λιανοπωλητές για τα είδη παντοπωλείου, λόγω των εξελίξεων της πανδημίας. Οι έμποροι λιανικής πώλησης που ήταν καλά προετοιμασμένοι για να προσφέρουν ταχύτητα, ψηφιακές λειτουργίες, ανταμοιβές και πληροφορίες φαίνεται ότι κερδίζουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και εμφανίζουν  σημαντική αύξηση των πωλήσεων για το 2020, ακόμη και αν υστερούσαν σε άλλα σημεία όπως οι τιμές και η ποιότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πάνω από 10.000 νοικοκυριά των ΗΠΑ που ερωτήθηκαν, η ταχύτητα ήταν σημαντική καθώς η ταχύτερη εξυπηρέτηση συνεπάγεται την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση, δεδομένου ότι οι καταναλωτές δεν χρειαζόταν να συνωστιστούν. 

  • Τα δυνατά σημεία του Amazon στην ταχύτητα και τις ψηφιακές λειτουργίες ώθησαν την εταιρεία να κατακτήσει την πρώτη θέση, ενώ παράλληλα οι αξιολογήσεις των καταναλωτών σχετικά με το ζήτημα τιμής-ποιότητας φαίνεται να τοποθετούν το Amazon αρκετά ψηλά.
  • Η αστάθεια των τιμών και οι δραματικές προσαυξήσεις τους που προκλήθηκαν από τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και την αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας κατέστησαν τις υπερβολικά χαμηλές τιμές σε μόνιμη βάση λιγότερο αξιόπιστες για τους πελάτες, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι οι τιμές των παντοπωλείων ήταν 12% υψηλότερες το 2020 έναντι του 2019.

Επιπλέον, πολλοί από τους πιο επιτυχημένους λιανοπωλητές που προσφέρουν προϊόντα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, όπως το Market Basket, αντιμετωπίζουν συχνά το ζήτημα των τεράστιων ουρών και της παρατεταμένης αναμονής, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη για ταχύτητα των καταναλωτών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Αντιθέτως, μικρότεροι παίκτες της αγοράς μπορεί να μην μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικές και χαμηλές τιμές σε καθημερινή βάση, αλλά τουλάχιστον οι καταναλωτές δεν διατρέχουν τον κίνδυνο του συνωστισμού.

  • Η ψηφιακή επικοινωνία φαίνεται ότι τελικά κατέληξε να είναι λιγότερο σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ό,τι αφορά την δημιουργία μακροπρόθεσμων συναισθηματικών δεσμών με τους πελάτες. Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου τριπλασιάστηκαν το 2020, για ορισμένους πελάτες μπορεί και να αποτελούσαν καθαρά συναλλακτικές και τυπικές επαφές που διατηρούσαν μη έχοντας κάποια εναλλακτική.  Ωστόσο, ο σκοπός είναι η ψηφιακή επαφή με τους καταναλωτές να αποτελεί κάτι που θα ήθελαν να κάνουν ή που απολαμβάνουν γενικά να κάνουν. Έτσι, μόνο οι λιανοπωλητές που είναι σε θέση να παρέχουν μια υπερβολικά θετική ψηφιακή εμπειρία θα διατηρήσουν τις ηλεκτρονικές πωλήσεις τους υψηλά και μετά το τέλος της πανδημίας.
  • Η αποδοτική σχέση ποιότητας-τιμής εξακολουθεί να έχει βαρύνουσα σημασία για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Οι έμποροι λιανικής πώλησης που αξιολογούνται θετικά ως προς την σχέση των τιμολογιακών πρακτικών τους και της ποιότητας των προϊόντων τους έχουν συνολικά περισσότερες πιθανότητες για την μακροπρόθεσμη αύξηση των πωλήσεων τους.