21 Δεκ 2024
READING

Zara και H&M απειλούνται από νέες εταιρείες fast-fashion με τεράστια δύναμη

5 MIN READ

Zara και H&M απειλούνται από νέες εταιρείες fast-fashion με τεράστια δύναμη

Zara και H&M απειλούνται από νέες εταιρείες fast-fashion με τεράστια δύναμη

Με τις ανακατατάξεις που προκλήθηκαν στην αγορά τον τελευταίο χρόνο, αρκετές κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις εμφανίστηκαν για να απειλήσουν σε έναν βαθμό την παγκόσμια αγορά του fast-fashion, προσφέροντας μια σχεδόν ατελείωτη ποικιλία ειδών και προϊόντων σε εκπληκτικές προσφορές τιμών, με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση των καθιερωμένων μεγαθηρίων της αγοράς, όπως η Zara.

Δεδομένου του πρωτοφανούς ανταγωνισμού για τις αποστολές και τις παραδόσεις στο σπίτι, πολλές από αυτές τις εταιρείες επικεντρώνονται σχεδόν αποκλειστικά στις υπερατλαντικές αγορές και παραδόσεις για να τροφοδοτήσουν, έτσι, την ταχεία ανάπτυξή τους.

Ωστόσο, τα υλικοτεχνικά εμπόδια και οι αυξανόμενες αντιξοότητες και απαγορεύσεις κατά των κινεζικών επιχειρήσεων αποτελούν σημαντικό ανάχωμα στις φιλοδοξίες τους για την παγκόσμια επιτυχία.

Από μίνι φούστες των 5 δολαρίων έως μπλούζες των 17 δολαρίων, η εφαρμογή της Shein απαριθμεί χιλιάδες προϊόντα με υπερβολικά χαμηλές τιμές. Πιο αναλυτικά, τα κοντομάνικα μπλουζάκια της εταιρείας πωλούνται για 8 δολάρια περίπου (ήτοι το ήμισυ της αντίστοιχης τιμής για τα Zara της Inditex).

Η Shein, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα μεταξύ των νεοσύστατων επιχειρήσεων της Κίνας στον τομέα του fast-fashion, λανσάρει καθημερινά μέχρι και 4.000 αντικείμενα και είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς όλες τις προσφορές της.

Εάν, μάλιστα, αναζητήσει κανείς  την Shein στο Instagram μπορεί να εντοπίσει πάνω από 1,9 εκατομμύρια αποτελέσματα, κυρίως νεαρές γυναίκες που εμφανίζονται με πλεκτά, φορέματα και άλλα ρούχα από την εταιρεία, ενώ οι αναρτήσεις προέρχονται από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Η Shein πωλεί αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας της, λειτουργώντας χωρίς φυσικά καταστήματα ενώ η εφαρμογή της έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια λήψεις και αριθμεί τώρα πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εταιρεία.

Έτσι, φαίνεται ότι η επιχείρηση έχει εκτοξευθεί στα ύψη, με τις πωλήσεις να πραγματοποιούν αλματώδη αύξηση μεταξύ του 2016 και του 2019, φτάνοντας τα 16 δισεκατομμύρια γουάν (2,47 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις ισχύουσες αναλογίες).

Μάλιστα, η Shein κατέγραψε σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κατά τη διάρκεια του 2020, όπως αναφέρουν τα κινεζικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Ακόμη, η αξία της εταιρείας εκτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την CB Insights-γεγονός που την τοποθετεί στην 10η θέση μεταξύ των νεοσύστατων και αρκετά κερδοφόρων επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Παράλληλα, φαίνεται ότι η ανάπτυξη της εταιρείας οφείλεται εν μέρει στη σχέση της με τους προμηθευτές, αφού η Shein συνεργάζεται στενά με εργοστάσια στο Guangzhou, το οποίο φιλοξενεί μια τεράστια βιομηχανία ένδυσης, προκειμένου να παράγει μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε σύντομες χρονικές περιόδους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, η εταιρεία κατατάσσει τους προμηθευτές με βάση τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης και τα ποσοστά ελαττωματικών προϊόντων. Έτσι, εκείνοι που βρίσκονται χαμηλά στην λίστα κόβονται, ενώ εκείνοι στην κορυφή λαμβάνουν κίνητρα, όπως περαιτέρω ενισχύσεις και επενδύσεις κεφαλαίου.

Η Shein αναλύει, επίσης, τα δεδομένα των ανταγωνιστών της, εντοπίζει τις τάσεις χρησιμοποιώντας big data για την καλύτερη διαχείριση της παραγωγής και του αποθέματος και τέλος προωθεί ως επί το πλείστον τα προϊόντα της από σε πελάτες σε όλον τον κόσμο.

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλες κινεζικές νεοσύστατες επιχειρήσεις που σταδιακά οριοθετούν την παρουσία τους στην παγκόσμια σκηνή. Η Zaful, που θεωρείται πλέον ως μία από τις κορυφαίες μονάδες του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου, εμπορεύεται εξίσου φθηνά είδη ένδυσης μέσω της ιστοσελίδας της, κυρίως σε πελάτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έτσι, έχει καταφέρει να προσελκύσει τις νεότερες ηλικιακές ομάδες υιοθετώντας γρήγορα τακτικές, όπως το live commerce, ή η πώληση προϊόντων σε livestream και επιτρέποντας στους πελάτες να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το Jollychic, ένας ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου που διευθύνεται από την Zhejiang Jolly Information Technology, φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα προϊόντων.

Η πλατφόρμα ανέπτυξε επίσης μια υπηρεσία πληρωμών. Ακόμη, η Jollychic κατέχει μεγάλο μερίδιο στη Μέση Ανατολή, όπου θεωρείται η  «απάντηση» στην Alibaba Group Holding, τον κινεζικό ηγέτη του e-tailing.

Παρόλα αυτά, η Shein και οι ποικίλες νεοσύστατες επιχειρήσεις της δεν έχουν σχεδόν καμία αναγνώριση στην Κίνα λόγω της εστίασής τους στις υπερατλαντικές και παγκόσμιες αγορές. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό εμπορικό κέντρο της Alibaba είναι πολύ καλά εδραιωμένο και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εμπορικών εταιρειών ένδυσης είναι έντονος.

Αν και η Shein έχει επιτύχει μία εκπληκτική ανάπτυξη σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι ακόμα μακριά από το να συμβαδίσει με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, που έχουν από καιρό εδραιωθεί στον χώρο της μόδας.

Η Inditex, ο ισπανικός όμιλος πίσω από τη Zara, συγκεντρώνει πάνω από 34 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα ετησίως.

Ακόμη, η ιαπωνική μητρική εταιρεία Fast Retailing της Uniqlo αναφέρει πάνω από 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις.

Είναι κατανοητό ότι το δίκτυο διανομής της Shein είναι ακόμα ένα έργο υπό εξέλιξη, αφού οι αμερικανικές παραγγελίες χρειάζονται πάνω από 10 ημέρες για να φτάσουν στην πόρτα του πελάτη, ενώ η Zara ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία σε δύο έως τέσσερις ημέρες. Έτσι, η δύναμη του Shein στην προσφορά προσιτών ειδών μόδας εκτίθεται στον ανταγωνισμό.

Οι άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν ότι η εταιρεία πρέπει να συγκεντρώσει και να προωθήσει συλλογικά τα πλεονεκτήματα της, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας σχεδιασμού.

Παράλληλα, η διεθνής πίεση κατά της Κίνας προκαλεί επίσης ανησυχία για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις ένδυσης. Η Shein και οι άλλες εταιρείες λειτουργούν ιστοσελίδες στα αγγλικά και σε διάφορες τοπικές γλώσσες, αλλά φαίνεται ότι πολλοί πελάτες δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι υπηρεσίες προέρχονται από την Κίνα.

Τον Ιούνιο, η Ινδία τοποθέτησε στη μαύρη λίστα ένα πλήθος κινεζικών εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της Shein και αυτή η κίνηση ήρθε ως αποτέλεσμα μίας μακράς συνοριακής αντιπαράθεσης με την κινεζική στρατιωτική δύναμη.

Ακόμη, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump φαίνεται να απαγορεύει το TikTok, την πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο και άλλες κινεζικές εφαρμογές λόγω κυρίως φόβων διαρροής προσωπικών δεδομένων σε κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους και πράκτορες. Έτσι, εάν η Shein διατηρήσει την ταχεία ανάπτυξη της, η εταιρεία μπορεί να προσελκύσει περαιτέρω την προσοχή των ξένων ρυθμιστικών αρχών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.