27 Απρ 2024
READING

Γιατί το Amazon αγοράζει αεροσκάφη για τις υπηρεσίες μεταφορών του αντί να τα μισθώνει;

4 MIN READ

Γιατί το Amazon αγοράζει αεροσκάφη για τις υπηρεσίες μεταφορών του αντί να τα μισθώνει;

Γιατί το Amazon αγοράζει αεροσκάφη για τις υπηρεσίες μεταφορών του αντί να τα μισθώνει;

Δεν αποτελεί εταιρικό μυστικό το γεγονός ότι το Amazon προσπαθεί να ρυθμίσει πλέον την διανομή των προϊόντων του μέσα από μία ιδιόκτητη υπηρεσία αεροσκαφών.

Η Amazon Air σκοπεύει να έχει υπό την ιδιοκτησία της 85 αεροσκάφη σε λειτουργία μέχρι το 2022 και μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου DePaul προβλέπει ότι η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να αυξήσει το στόλο της στα 200 αεροπλάνα τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια, γεγονός που θα την τοποθετήσει στο αντίστοιχο επίπεδο με την UPS (275 αεροσκάφη) όσον αφορά το μέγεθος του στόλου των μεταφορών.

Πιο αναλυτικά, την προηγούμενη Τρίτη, η εταιρεία επιβεβαίωσε την αγορά τεσσάρων 767s αεροσκαφών από την WestJet Airlines και επτά ακόμη αεροσκαφών από την Delta Airlines.

Τα αεροσκάφη της WestJet θα ενταχθούν στον στόλο του Amazon φέτος και τα Delta jets θα αρχίσουν να μεταφέρουν φορτίο από το 2022.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η εξαγορά είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς την προώθηση της βασικής στρατηγικής ολοκλήρωσης και αυτοδυναμίας του Amazon, καθιστώντας το ανεξάρτητο από τις υπηρεσίες μεταφοράς, όπως η UPS και η FedEx .

Από την έναρξη της Amazon Prime Air το 2016, το Amazon λειτουργούσε κατά κύριο λόγο μόνο με μισθωμένα αεροσκάφη φορτίου και μεταφορών.

Ωστόσο, μία κίνηση της εταιρείας τον περασμένο Σεπτέμβριο, φάνηκε να προϊκονομεί την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς το Amazon προχώρησε τότε άμεσα στην καταγραφή του δικού του ονόματος σε ένα από τα αεροσκάφη 767s που είχε αγοράσει από την WestJet.

Μάλιστα, η Sarah Rhoads, η αντιπρόεδρος  της Amazon Air υποστηρίζει ότι η αγορά των 767s αεροσκαφών είναι το φυσιολογικό επόμενο βήμα για την εταιρεία ενώ αναφέρει επίσης ότι ένα μείγμα ιδιόκτητων και μισθωμένων αεροσκαφών αποδίδει καλύτερα για την εταιρεία.

Εκτός από την απλή λογική της ανάπτυξης, η εταιρεία δεν ανέφερε τίποτα περισσότερο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει τουλάχιστον ένα περαιτέρω κίνητρο!

Το πολυπόθητο αεροσκάφος 767

Μέχρι πρότινος, το Amazon μίσθωνε αεροσκάφη 737s και 767s μέσω της Air Transport Services Group  μίας εταιρείας εκμίσθωσης αεροσκαφών με έδρα το Οχάιο, που ειδικεύεται στην μεταφορά φορτίων αεροπορικώς. Η εταιρεία οφείλει το 29% των εσόδων της για το 2020 στο Amazon, στην οποία μισθώνει περίπου 20 αεροσκάφη 767s.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η μίσθωση αεροσκαφών μέσω της ATSG και η λειτουργία τους από εξωτερικούς μεταφορείς, όπως η ATI και η Atlas Air ήταν μία πολύ καλή επιλογή για το Amazon.

Τα εν λόγω αεροσκάφη έχουν πραγματικά ένα πολύ καλό σύστημα λειτουργίας και αποδίδουν αρκετά καλά και συνεπώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει το Amazon την επιλογή του. 

Παρόλα αυτά, μπορεί η ανάθεση των δραστηριοτήτων και των αεροπορικών μεταφορών σε εξωτερικούς συνεργάτες να ήταν μια επιτυχημένη στρατηγική για το Amazon έως τώρα, αλλά το ενδιαφέρον της εταιρείας για τα αεροσκάφη 767 μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα απομακρυνθεί από αυτό το μοντέλο.

Αν και το αεροσκάφος 767  εισήλθε για πρώτη φορά στην υπηρεσία της μεταφοράς των επιβατών το 1982, το εν λόγω μοντέλο είναι ένα ιδιαίτερα επιθυμητό αεροσκάφος για την μεταφορά φορτίου, αφού μετά την μετατροπή του από επιβατικό σκάφος σε σκάφος μεταφοράς φορτίου (P2F), μπορεί να μεταφέρει περίπου 60 τόνους φορτίου και να λειτουργεί με μεγάλη αποδοτικότητα κόστους σε μακρινές αποστάσεις σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις όπως τα Airbus A300/310, τα MD-11 ή τα αεροσκάφη 747.

Το Amazon προφανώς έχει αντιληφθεί την αξία του υπό εξέταση αεροσκάφους.Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι εάν το Amazon σκοπεύει να επενδύσει συστηματικά στην αγορά  των αεροσκαφών 767, τότε πρόκειται να έχει τουλάχιστον έναν σοβαρό ανταγωνιστή – την SF Express της Κίνας.

Η εν λόγω εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Κίνας, αφού έχει υπό την ιδιοκτησία της 62 αεροσκάφη μεταφοράς , συμπεριλαμβανομένων των 767s ενώ συνεχίζει αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Επιπλέον, το ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου υποβάλει προσφορές για μερικά ή για τα περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη απευθείας ή μέσω της ATSG δηλώνει πολλά για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο στόλος της εταιρείας στο μέλλον. 

Εν κατακλείδι, στην ερώτηση «Γιατί να αγοράσει αεροσκάφη το Amazon όταν το μοντέλο της ενοικίασης είναι ήδη αρκετά αποδοτικό;» η περισσότερη προφανής απάντηση θα αφορούσε  τις παρούσες συνθήκες και την κρίση των αερομεταφορών. Ως εκ τούτου, το μεγαθήριο του ηλεκτρονικού εμπορίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει τώρα τον καλύτερο στόλο των αεροσκαφών μεταφοράς σε τιμές πανδημίας.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.