20 Απρ 2024
READING

Το Burger King πραγματοποιεί ένα δυναμικό rebranding και αλλάζει λογότυπο 

4 MIN READ

Το Burger King πραγματοποιεί ένα δυναμικό rebranding και αλλάζει λογότυπο 

Το Burger King πραγματοποιεί ένα δυναμικό rebranding και αλλάζει λογότυπο 

Tο νέο έτος -το οποίο περίμεναν όλοι με αγωνία- βρίσκει τo Burger King να σχεδιάζει την νέα του ταυτότητα και να πραγματοποιεί ένα δυναμικό rebranding της εταιρείας σε συνεργασία με την εταιρεία Jones Knowles Ritchie, η οποία ειδικεύεται στην διαμόρφωση της ταυτότητας των εταιρειών.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον πρώτο επανασχεδιασμό και rebranding της εταιρείας fast food, που πραγματοποιείται τα τελευταία 20 χρόνια και περιλαμβάνει μία σειρά καινοτομιών όπως: νέο λογότυπο, νέα συσκευασία, καινούρια μενού, στολές, διακόσμηση, ενώ εμπλέκει την χρήση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης καθώς και των αντίστοιχων προωθητικών ενεργειών μάρκετινγκ. 

Η ταυτότητα της εταιρείας χρησιμοποιεί τώρα μία συγκεκριμένη γραμματοσειρά serif και ρετρό χρώματα, όπως το μουστάρδί και κάποιες αποχρώσεις του πορτοκάλι, που μιμούνται τα σχήματα και τα χρώματα των στοιχείων και του μενού του Burger King. 

Ο επανασχεδιασμός και το rebranding του Burger King έρχεται σε μια εποχή, όπου οι μεγάλες εταιρείες σε όλους τους τομείς απλοποιούν την εικόνα και την εμφάνιση τους, έτσι ώστε οι απαραίτητες πληροφορίες να είναι ευανάγνωστες και να είναι ταυτόχρονα λειτουργικές με σκοπό την αποδοτική χρήση τους σε ψηφιακούς χώρους. 

Αυτή η εξέλιξη, είναι μία από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν τον επανασχεδιασμό, σύμφωνα με τη Lisa Smith, την δημιουργική διευθύντρια της εταιρείας Jones Knowles Ritchie, η οποία, μάλιστα, συνεργάστηκε με τον Rapha Abreu, τον αντιπρόεδρο του Restaurant Brands International για να δημιουργήσει εκ νέου την ταυτότητα της αλυσίδας εστιατορίων.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ποικίλες μονότονες αλλαγές και αναπροσαρμογές που έχουν προκύψει μέχρι στιγμής στον ανασχεδιασμό άλλων εταιρειών, το Burger King πέτυχε μέσα από την αλλαγή να διατηρήσει ζωντανή την προσωπικότητά του.

Πιο αναλυτικά, η ταυτότητα της εταιρείας σχεδιάστηκε για να τονίσει την χρήση των φυσικών συστατικών σε μια βιομηχανία που δεν θεωρείται από πολλούς ότι αντιπροσωπεύει την υγιεινή διατροφή, που σταδιακά γίνεται τάση.

Έτσι, η εταιρεία φαίνεται να δηλώνει ότι επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τον νέο σχεδιασμό για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των αρνητικών αντιλήψεων που έχουν οι άνθρωποι για το fast food και τη θετική πραγματικότητα που φέρει η ιστορία των προϊόντων της εταιρείας,υπογραμμίζοντας μέσα από την αλλαγή τον λιγότερο συνθετικό, τεχνητό και φθηνό χαρακτήρα των προϊόντων και την πραγματική, λαχταριστή και νόστιμη φύση τους.

Όλα τα παραπάνω, πέτυχαν να τα αποδώσουν με ένα σύνολο διαφορετικών τρόπων και μέσων: απομακρύνθηκαν από το πολυσύνθετο λογότυπο του 1999, με τον κυκλικό δακτύλιο γύρω από ένα εικονίδιο που προσομοιάζει το μπιφτέκι και το λογότυπο αντικαταστάθηκε με μία ενημερωμένη εκδοχή παλαιότερων εκδόσεων.

Έτσι, το νέο λογότυπο είναι απλό, συγκεκριμένο και ευανάγνωστο και αποτελείται από δύο πορτοκαλί γραμμές που συμπιέζουν στη μέση το όνομα της αλυσίδας Burger King, παραπέμποντας σε ένα λαχταριστό Burger!

Η νέα εμφάνιση περιλαμβάνει ακόμα μια νέα προσαρμοσμένη μεταβλητή γραμματοσειρά η οποία εύστοχα ονομάζεται Flame (φλόγα), καθώς πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό και εκφραστικό στυλ γραμματοσειράς που συνειρμικά οδηγεί σε μια ιστορική αναδρομή στην δημοφιλή γραμματοσειρά της δεκαετίας του 1970, την Cooper Black.

Αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να προκαλεί έκπληξη ή απορία, αλλά φαίνεται ότι η επεξεργασία αυτού του τύπου ήταν ένας φυσικός και αποδοτικός τρόπος για να ξεχωρίσει η μάρκα.

Μάλιστα, η υπεύθυνη του δημιουργικού, σχολιάζει ότι πολλές φορές η χρήση παρόμοιων δημιουργικών δυσκολεύει την κατάσταση και δεν βοηθάει τις εταιρείες να ξεχωρίσουν.

Έτσι, η ιδέα με την ανάπτυξη αυτής της δυναμικής γραμματοσειράς ήταν ότι διαφέρει και οδηγεί τον καταναλωτή νοσταλγικά στα πρώτα ξεκινήματα της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα φαίνεται αρκετά squishy, ώστε να προκαλέσει τον καταναλωτή να το δοκιμάσει.

Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, παιχνιδιάρικες εικονογραφήσεις, οι οποίες προσφέρουν έναν νέο τρόπο για το Burger King να μαρκάρει τα πάντα με την παρουσία του.

Από τα προωθητικά μηνύματα στον ιστότοπο έως τις ψηφιακές διαφημίσεις, τα κοινωνικά δίκτυα και τα γραφικά στο χαρτί που τοποθετείται στον δίσκο όταν βρίσκεται κανείς σε ένα εστιατόριο Burger King.

Πιο αναλυτικά, οι εικονογραφήσεις δείχνουν με παιχνιδιάρικο και χαριτωμένο τρόπο τους ανθρώπους σε στυλ κινουμένων σχεδίων να στροβιλίζουν δαχτυλίδια κρεμμυδιού,να τρώνε πατάτες και να χρησιμοποιούν φέτες τουρσί ως κιάλια.

Παράλληλα, η παλέτα χρωμάτων αντλείται απευθείας από τα βασικά συστατικά του Burger King—βόειο κρέας, μαρούλι, πατάτες—δημιουργώντας μία τρομερά νοσταλγική διάθεση.

Φαίνεται ότι είναι μία καλή περίοδος για αλλαγές, καθώς οι καταναλωτές έχουν μία έντονη ανάγκη να στραφούν και να ατενίσουν το μέλλον με ανανεωμένη διάθεση. Εάν οι εταιρείες αντιληφθούν αυτήν την ανάγκη, θα βγουν νικήτριες από τον στίβο της μετα-πανδημικής σύγχυσης. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.