Η αλήθεια είναι ότι χρόνο με τον χρόνο, οι προβλέψεις για τον χώρο του marketing ακολουθούσαν μέχρι πρότινος ένα παρόμοιο μοτίβο: εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα, τεχνητή νοημοσύνη και Influencer marketing αναδεικνύονται εδώ και χρόνια οι σταθεροί νικητές των πιο πολυσυζητημένων προβλέψεων.
Ωστόσο, οι προβλέψεις για το επόμενο έτος φαίνεται να διαφοροποιούνται καθώς στηρίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ένα πολυτάραχο -από όλες τις απόψεις- έτος.
Με κάποιο τρόπο, η πανδημία και η υγειονομική κρίση έπληξε τις βεβαιότητες που είχαμε για το μέλλον της αγοράς και ενίσχυσε την βιομηχανία και τις αγορές με σοφά μαθήματα για την διαχείριση των κρίσεων στο μέλλον.
Παρακάτω γίνεται μία απόπειρα να αποτυπωθεί η εικόνα που φαίνεται ότι θα παρουσιάσει ο χώρος του marketing για το επόμενο έτος με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Singular, την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων:
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Συνήθως, ο όρος «ψηφιακός μετασχηματισμός» συνδέεται αυτόματα στην σκέψη μας με τις ποικίλες εταιρείες «παλιάς κοπής» : απαρχαιωμένες, δηλαδή, και πίσω από την εποχή τους εταιρείες, οι οποίες παλεύουν να προφτάσουν τους ρυθμούς ψηφιακής ανάπτυξης των νεοσύστατων επιχειρήσεων.
Ωστόσο, ακόμη και τα τμήματα marketing για τις περισσότερες από αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις αμφισβητούνται ως προς την ψηφιακή τους ολοκλήρωση σχεδόν όσο και οι άλλες εταιρείες: δεν έχουν ενιαία εκστρατεία marketing, δεν εμπλουτίζουν τα δεδομένα των πελατών τους τακτικά και συχνά δεν διαθέτουν omnichannel δυνατότητες.
Παράλληλα, αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την χρήση και την ανάλυση των δεδομένων ή με την κατανομή των υπαλλήλων και τις διαφημιστικές δαπάνες.
Έτσι, φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι το 76% των ηγετών marketing αναφέρει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην τεχνολογία του marketing είναι ο πιο κρίσιμος στόχος τους για το 2021.
Αυτός ο μετασχηματισμός σημαίνει την στόχευση σε ένα ολιστικό ψηφιακό marketing: marketing με βάση το οποίο κατανοούνται πλήρως τα σημεία επαφής της εταιρείας με τους καταναλωτές, καθώς και η αναγκαιότητα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, όπου η δραστηριότητα του τμήματος marketing αναλύεται διεξοδικά και τα συστήματα ανάλυσης των δεδομένων ευθυγραμμίζονται και ενσωματώνονται στην δράση της εταιρείας, οδηγώντας στην εφαρμογή αποδοτικών εκστρατειών και προωθητικών ενεργειών.
Ωστόσο, αυτή η ολιστική προσέγγιση προαπαιτεί την κατανόηση της μετατόπισης των καταναλωτών, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας πανδημίας και την εστίαση στο ψηφιακό εμπόριο ως την αναδυόμενη κυρίαρχη δύναμη της αγοράς.
Ακόμη, περιλαμβάνει μερικές από τις τεχνολογίες που οι παλαιότερες προβλέψεις θεωρούσαν τα κλειδιά του μέλλοντος όπως για παράδειγμα εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία βοηθά όλο και περισσότερο τους εμπόρους στην ανάλυση, στη στόχευση, τη μέτρηση και τις επικοινωνίες με τους καταναλωτές.
Πάνω απ ‘ όλα, για να πραγματοποιηθούν τα παραπάνω θα πρέπει να κατανοηθεί σε βάθος ότι έχει φτάσει η ώρα για μία ουσιαστική αλλαγή!
Ενσυναίσθηση
Όλοι όσοι βίωσαν τις επιπλοκές της πανδημίας και του 2020 αντιλαμβάνονται γιατί η ενσυναίσθηση έχει σημασία για το 2021 και φυσικά, η ανάγκη για ενσυναίσθηση ισχύει τόσο για τις προσωπικές σχέσεις όσο και για τις εμπορικές.
Μάλιστα, το 25% των εμπόρων προσδιόρισε την ενσυναίσθητη αφήγηση της εταιρείας τους ως ένα πολύ κρίσιμο κομμάτι του marketing και των προωθητικών ενεργειών για το 2021.
Έτσι, είναι χωρίς αμφιβολία ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η πανδημία έχει οδηγήσει στην έξαρση της ανάγκης για ενσυναίσθηση, η οποία μάλιστα λειτουργεί ως κινητήρια δύναμη στο πλαίσιο της βιομηχανίας του marketing.
Πιο αναλυτικά, αυτήν την εξέλιξη, την είδαμε να εφαρμόζεται στις επικοινωνίες και το marketing που αφορούσαν την πανδημία και όλη τη διαταραχή που προκλήθηκε γύρω από αυτήν.
Ως αποτέλεσμα αυτής της έκρηξης, τα εμπορικά σήματα και οι εταιρείες υιοθετούν το marketing που βασίζεται σε θέματα που προϋποθέτουν αυξημένη ενσυναίσθηση και φιλανθρωπία ενώ εξακολουθούν να είναι επίκαιρα όπως το Black Lives Matter, το περιβάλλον και η απόδοση δικαιοσύνης.
Με βάση, λοιπόν, το supertrend αυτό, το 21% των εμπόρων ανέφερε την προστασία της ιδιωτικής ζωής των καταναλωτών ως κρίσιμο ζήτημα για το 2021.
Αυτό, άλλωστε, αποτελεί τμήμα, της ενσυναίσθησης, επειδή οι μάρκες που σέβονται την ιδιωτική ζωή των πελατών τους θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ενσυναίσθητες, καθώς αντιμετωπίζουν τους καταναλωτές όπως θα ήθελαν να αντιμετωπίζονται και οι ίδιες από αυτούς ή από τους ομότιμους τους.
Επιπλέον, ένα ακόμα 19% ανέφερε διάφορες μορφές marketing που βασίζονται σε κάποιον κοινωφελή σκοπό: π.χ. μάρκετινγκ που ευθυγραμμίζεται με τις κορυφαίες ανησυχίες και προτεραιότητες των καταναλωτών και τους διαβεβαιώνει ότι τα εμπορικά σήματα των προϊόντων που αγοράζουν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εκείνους.
Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι το 2021 θα καλέσει τις εταιρείες να εισάγουν ουσιαστικά την ενσυναίσθηση στην στρατηγική της εταιρείας τους.
Τεχνολογικές εξελίξεις και τεχνητή νοημοσύνη
Μπορεί η πανδημία να οδήγησε σε ολική αναδιαμόρφωση τους περισσότερους κλάδους του εμπορίου αλλά παρόλα αυτά οι εξελίξεις που εκτυλίσσονταν πριν την πανδημία δεν εξαφανίστηκαν τελείως.
Όλες οι πλατφόρμες και οι τεχνολογίες που έχουν δημιουργηθεί και εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια — τεράστιοι όγκοι δεδομένων και πλατφόρμες δεδομένων πελατών, αυτοματοποιημένο marketing και τεχνητή νοημοσύνη, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα — εξακολουθούν να ισχύουν και να ενδυναμώνονται .
Ωστόσο, πλέον οφείλουν να συνδέονται με την ολιστική τεχνολογική υποδομή που χτίζουν οι σημερινοί ηγέτες του marketing καθώς μόνο σε αυτό το πλαίσιο είναι πραγματικά σχετικές οι εξελίξεις αυτές και αναδεικνύονται ως κινητήριες δυνάμεις της βιώσιμης αλλαγής.
Μια τεχνολογία που πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, είναι η τεχνητή νοημοσύνη και αυτό επειδή οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης δεν αποτελούν απλά μια λύση, μια τακτική ή ένα νέο κανάλι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν ένα βασικό μέρος της πρώτης τάσης που αναλύθηκε, του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Μάλλον, για να το διατυπώσουμε καλύτερα: η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ο βασικός οδηγός και κινητήριος μοχλός αυτού του μετασχηματισμού.
Έτσι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για την επίλυση των προβλημάτων των πελατών σε πραγματικό χρόνο, αφού η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και η αυτοματοποίηση επιτρέπουν στις εταιρείες να απαντούν σε ερωτήσεις σχεδόν το ίδιο λεπτό που καλεί ο πελάτης.Εξάλλου, οι εφαρμογές αυτών των μεθόδων εξυπηρέτησαν εξαιρετικά άμεσα, πλήθος αναγκών που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας και ως εκ τούτου ενισχύθηκαν περαιτέρω.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.