H Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει, για πρώτη φορά, άμεση συμμετοχή σε startups μέσω της δημιουργίας ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επενδυτικά funds.
To ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, το οποίο αναμένεται να ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ, είναι μια προσπάθεια να καλυφθεί αυτό που η ΕΕ χαρακτήρισε ως ένα “κρίσιμο” χρηματοδοτικό κενό για να μπορέσουν οι καινοτόμες τεχνολογίες να αποκτήσουν εμπορική χρήση και να ανταγωνιστούν καλύτερα τις αμερικανικές και ασιατικές.
Το ταμείο θα συνδυάζει επιδοτήσεις και μετοχικά μερίδια για να χρηματοδοτεί εταιρείες πρώιμης φάσης που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη βαθιά τεχνολογία, όπως η υγεία, η βιωσιμότητα και η προηγμένη μεταποίηση. Το μερίδιο επί του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εταιρείας θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 25%.
Οι παραδοσιακές εταιρείες venture capital διαθέτουν διατηρούν μικρότερα funds στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους επενδυτές στην ανάληψη λιγότερων κινδύνων, σημείωσαν οι αξιωματούχοι της ΕΕ.
Τα VCs έχουν επίσης έναν προκαθορισμένο επενδυτικό ορίζοντα, στοχεύοντας συνήθως στην επιστροφή αποδόσεων στους επενδυτές εντός διαστήματος 10 ετών.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι η απευθείας χρηματοδότηση επιστημονικών επιτευγμάτων έως ότου γίνουν βιώσιμα για τους παραδοσιακούς επενδυτές, θα μειώσει το ρίσκο και επακόλουθα θα προσελκύσει άλλους επενδυτές.
Για την ώρα η ΕΕ διοχετεύει κεφάλαια σε τεχνολογικές επιχειρήσεις μέσω των επιδοτήσεων της Κομισιόν αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, το οποίο επενδύει σε εταιρείες venture capital.
Παρότι η ΕΕ δεν θα εκτρέψει κεφάλαια από τις εταιρείες venture capital στο πλαίσιο του νέου της προϋπολογισμού, η κίνηση τής επιτρέπει να παρακάμψει αυτούς τους επενδυτές και ταυτόχρονα τις προμήθειές τους, για να ενισχύσει τις startups.
Ο πρώτος γύρος επενδύσεων του fund της ΕΕ περιλάμβανε μια επένδυση 15 εκατ. ευρώ στη γαλλική startup CorWave η οποία αναπτύσσει ένα μηχάνημα που βοηθά ανθρώπους με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.