26 Δεκ 2024
READING

Οι συνθήκες της πανδημίας ενισχύουν τις omnichannel αγορές

4 MIN READ

Οι συνθήκες της πανδημίας ενισχύουν τις omnichannel αγορές

Οι συνθήκες της πανδημίας ενισχύουν τις omnichannel αγορές
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Οι αγορές omnichannel, ή διαφορετικά οι αγορές που πραγματοποιούνται τόσο online όσο και μέσα από τα φυσικά καταστήματα, αυξήθηκαν κατά 50% πέρυσι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλωνόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε  η Nielsen.

Ακόμη, το ποσοστό των Αμερικανών καταναλωτών που έκανε τις αγορές του αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών αυξήθηκε κατά 133% στο διάστημα μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2019 και του Σεπτεμβρίου 2020, ενώ οι προτιμήσεις για την μέθοδο παραλαβης στο κατάστημα αυξήθηκαν κατά 26% κατά την ίδια χρονική περίοδο. 

Πιο αναλυτικά, οι προμήθειες των κατοικίδιων, οι βιταμίνες και τα προϊόντα skincare παρουσίασαν ιδιαίτερη αύξηση των πωλήσεων στις omnichannel πλατφόρμες, και η εταιρεία Nielsen σημειώνει ότι εάν γίνει προσπάθεια να κατανεμηθούν φυλετικά οι προτιμήσεις, τότε τα δεδομένα έχουν ως εξής.

Οι Ισπανόφωνοι καταναλωτές (54%) φαίνεται να προηγούνται στην αξιοποίηση των online και offline μεθόδων εκπλήρωσης των παραγγελιών σε συνδυασμό μεταξύ τους, σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που προσδιορίζονται ως Αφροαμερικάνοι (43%) και τους Αμερικάνους ασιατικής καταγωγής (31%) που αξιοποιούν αντίστοιχα τις omnichannel πλατφόρμες.

Περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον τα ηλεκτρονικά κανάλια όχι μόνο για την αγορά αγαθών, αλλά και για ένα πλήθος δραστηριοτήτων όπως η σύγκριση των τιμών, η έρευνα και ο εντοπισμός των φυσικών καταστημάτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας ερευνών.

Τα ευρήματα της Nielsen υποστηρίζουν, ακόμη, την εκτίμηση -που ανακυκλώνεται όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό-  που θέλει το περιβάλλον των αγορών μετά την πανδημία να μην επιστρέφει μαζικά στις προ-πανδημικές καταναλωτικές συνήθειες.

Έτσι, φαίνεται, ότι οι επιλογές των omnichannel αγορών για τους καταναλωτές ήρθαν για να μείνουν!Το 56% των αγοραστών στο διαδίκτυο -σε σύγκριση με το 51% των αγοραστών σε φυσικά καταστήματα-  φαίνεται να δηλώνει ότι εξέτασε πολύ προσεκτικά τόσο το κατά περίπτωση σημεία πώλησης όσο και το εκάστοτε προϊόν πριν προβεί στην πραγματοποίηση της αγοράς, τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Έτσι, τα στοιχεία της Nielsen οδηγούν στην διαπίστωση ότι οι έμποροι, καθώς και οι λιανοπωλητές θα πρέπει να δώσουν ουσιαστική σημασία στην διαδικτυακή παρουσία τους και να την αναδείξουν ως βασικό επιχειρηματικό στοιχείο του εταιρικού σχεδιασμού τους.

Ταυτόχρονα, οι απώλειες θέσεων των εργασίας που προκλήθηκαν από την πανδημία και την εξάπλωση του ιού έχουν διευρύνει τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ, οδηγώντας  περαιτέρω τους αγοραστές σε  περιορισμένες  ή μεμονωμένες δαπάνες και έξοδα.

Έτσι, οι καταναλωτές φαίνονται πλέον πολύ πιο διατεθειμένοι να κάνουν διεξοδική έρευνα μεταξύ πολλών προμηθευτών και να αγοράσουν εταιρείες λιγότερο γνωστών και δημοφιλών προϊόντων για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα έξοδα.

Επιπλέον, η άνοδος των καταναλωτών με υψηλή οικονομική συνείδηση και ευαισθησία αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια ενισχύοντας, συγχρόνως, τη σημασία της προσφοράς ποικίλων τιμολογιακών πολιτικών τόσο διαδικτυακά όσο και μέσα από τα καταστήματα.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν επεκτείνει ακόμα περισσότερο την ψηφιακή επικοινωνία τους με τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνοντας ώθηση σε νέες τεχνικές ηλεκτρονικού εμπορίου και χρησιμοποιώντας καινοτόμα κοινωνικά μέσα για να προωθήσουν την ταυτότητα της μάρκας τους. 

Ωστόσο, ένας άξονας που θα απομακρύνει τους καταναλωτές από το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αργήσει να συμβεί, ή δεν θα συμβεί καθόλου, σύμφωνα με τα ευρήματα του Nielsen.

Έτσι, καθίσταται σαφές ότι οι δαπάνες τόσο για τα σημεία πώλησης και τις αποστολές των παραγγελιών όσο και για τα φυσικά καταστήματα, είναι δαπάνες που θα λειτουργήσουν ως μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τους εμπόρους.

Με περισσότερες αγορές να αναπτύσσονται μεταξύ διαφορετικών καναλιών, οι λιανοπωλητές επενδύουν στην βελτίωση των φυσικών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπως και σε τεχνολογίες που θα δημιουργήσουν ένα πιο φιλικό για τους αγοραστές οικοσύστημα.

Οι επενδύσεις της περιλαμβάνουν την ενίσχυση των κέντρων μικρο-εκπλήρωσης των παραγγελιών, την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγγελίας και απογραφής  και την οικοδόμηση μίας καλύτερης φήμης για τα προϊόντα.

Εν τω μεταξύ, η Walmart εισήγαγε πρόσφατα μια νέα μορφή καταστήματος που ενθαρρύνει τους αγοραστές να πλοηγηθούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της εταιρείας.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία απέλυσε, επίσης, εκατοντάδες άτομα του εταιρικού της προσωπικού από την αλυσίδα εφοδιασμού και το merchandising, προκειμένου να προσθέσει θέσεις εργασίας στις λειτουργίες της αλυσίδας εφοδιασμού και τις προσφορές που αφορούν τις omnichannel αγορές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.