25 Απρ 2024
READING

Το podcasting αποκτά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον 

3 MIN READ

Το podcasting αποκτά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον 

Το podcasting αποκτά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον 

Το Amazon εντάσσεται πλέον επισήμως στην όλο και πιο ισχυρή αγορά των νεοσύστατων εταιρειών podcast αγοράζοντας την Wondery, καθώς το κοινό για τα προγράμματα και τις ομιλίες on-demand συνεχίζει να διογκώνεται.

Το Amazon διαθέτει μια ταχέως αναπτυσσόμενη διαφημιστική επιχείρηση και η προσθήκη της Wondery στην Amazon Music υπόσχεται να δώσει στους εμπόρους μία ακόμη εναλλακτική δίοδο για να προσεγγίσουν το κοινό μέσω των διαφόρων πλατφορμών της.

Οι τελευταίες περιλαμβάνουν τοποθετήσεις διαφημίσεων στον κύριο ιστότοπο του ηλεκτρονικού εμπορίου, το Twitch livestreaming network, την υπηρεσία IMDb video on-demand και τις συσκευές Fire TV.

Μάλιστα, δεδομένου ότι το Amazon θεωρείται, επίσης, ο ηγέτης της αγοράς σε smart assistants, η προσθήκη των προγραμμάτων του Wondery στην σειρά των podcast που διαθέτει μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω τους διαφημιζόμενους να προσεγγίσουν αυτούς τους ακροατές.

Η συμφωνία δείχνει ότι το Amazon κάνει βήματα για να επεκτείνει τις υπηρεσίες μουσικής και ήχου που έχει στην κατοχή του, αλλά παρόλα αυτά το κλειδί για την επιτυχία τους θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτύξουν το νέο πρόγραμμα, το καινούριο περιεχόμενο, την βάση των συνδρομητών και τα διαφημιστικά προϊόντα που θα ενταχθούν στις κατηγορίες των προγραμμάτων.

Η αξία της συμφωνίας εξαγοράς της Wondery -ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων- ανταγωνίζεται σχεδόν το μέγεθος της συμφωνίας των 325 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της μονάδας podcast της Scripps, η οποία αγοράστηκε από την Sirius XM στην διάρκεια του παρελθόντος έτους και είναι, μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη και από τις εξαγορές του Spotify που σχετίζονται με το podcast.

Πιο αναλυτικά, οι αγορές του Spotify περιλαμβάνουν το «The Ringer», ένα δίκτυο που επικεντρώνεται στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτιστικών περιεχομένων,  το οποίο εξαγοράστηκε για το ποσό των 196 εκατομμυρίων δολαρίων και ακόμη την εταιρεία παραγωγής podcast Gimlet Media για το ποσό των 230 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, οι συνολικές επενδύσεις του Spotify σε συμφωνίες podcasting και αδειοδότησης για την παραγωγή προγραμμάτων είναι μεγαλύτερες από αυτές των αντιπάλων του.

Εκτός από την αγορά της πλατφόρμας παραγωγής podcast και του στούντιο podcast με επίκεντρο την παραγωγή προγραμμάτων ομιλίας , το Spotify συμφώνησε επίσης να πάρει υπό την αιγίδα του το podcast του Joe Rogan, μέσα από μια συμφωνία αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, τον Μάιο του 2020 και υπέγραψε, ταυτόχρονα, πολυετείς συνεργασίες με τους Riot Games, Warner Bros. και DC για την παραγωγή περιεχομένου podcast.

Εν τω μεταξύ, οι πιο παραδοσιακές εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης ενισχύσει τις επενδύσεις τους στο podcasting με σκοπό να επεκτείνουν την εμβέλεια του κοινού τους.

Οι New York Times αγόρασαν την εταιρεία παραγωγής του δημοφιλούς προγράμματος «Serial» για 25 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο καλοκαίρι, ενώ η iHeartMedia, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ραδιοφωνικών σταθμών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο σχέδια για την αγορά της εταιρείας Voxnest, η οποία σχετίζεται με την τεχνολογία των συστημάτων ήχου,  για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στον χώρο του podcast.

Τέλος, φαίνεται ότι οι επενδύσεις στο χώρο θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς σύμφωνα με μία έρευνα που φέρει τίτλο «Super Listeners»,  το 49% των ακροατών του podcast δηλώνει ότι η ηχητική διαφήμιση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους προσεγγίσουν οι διαφημιζόμενοι, σε σχέση με το 37% των ακροατών που δήλωσαν το ίδιο το 2019.

Η έρευνα υποστηρίζει μια έκθεση του Σεπτεμβρίου από την εταιρεία έρευνας αγοράς Claritas, η οποία διαπίστωσε ότι τα podcasts μπορούν να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας ενός προϊόντος μεταξύ 24% και 79%, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με άλλα κανάλια μέσων όπως τα ψηφιακά προγράμματα, ο Τύπος και η γραμμική τηλεόραση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.