21 Δεκ 2024
READING

Έλλειψη από containers στην αγορά λόγω αύξησης ηλεκτρονικού εμπορίου

3 MIN READ

Έλλειψη από containers στην αγορά λόγω αύξησης ηλεκτρονικού εμπορίου

Έλλειψη  από containers στην αγορά λόγω αύξησης ηλεκτρονικού εμπορίου

Οι εξαγωγείς διαμαρτύρονται έντονα ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση αγαθών λόγω της σημαντικής έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων. Ως αποτέλεσμα, τα ενοίκια των containers αυξάνονται ραγδαία δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Σε σχεδόν όλη την Ασία ζητείται από τις ναυτιλιακές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων, να δηλώσουν δημοσίως τους ναύλους και τις αυξήσεις τους στα κόμιστρα.

Φαίνεται, μάλιστα, ότι έχουν ήδη γίνει πολλές καταγγελίες για διογκωμένες τιμές λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων και πλοίων.

Οι περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αυξήσει το φορτίο τους κατά 2 με 10 φορές τους τελευταίους δύο μήνες, ανάλογα με τον τομέα στον οποίο αφιερώνονται.

Για παράδειγμα, ενώ κανονικά κοστίζει 1.420 δολάρια για να μεταφερθεί ένα εμπορευματοκιβώτιο μεγάλων διαστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τιμή αυτή αυξήθηκε σε 5.420 δολάρια το Νοέμβριο και 7.200 δολάρια το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, πριν από τον Οκτώβριο, η ενοικίαση ενός εμπορευματοκιβωτίου για την μεταφορά εμπορεύματος από το Λος Άντζελες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ κόστιζε μόλις 700 με 1,000 δολάρια. Παρόλα αυτά, το κόστος μεταφοράς αυξήθηκε στα 5.000 δολάρια το Νοέμβριο!

Ο Phan Minh Thong, Διευθύνων Σύμβουλος της Phuc Sinh, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξαγωγής πιπεριού και καφέ, δήλωσε ότι το κόστος ενός container αυξήθηκε κατά 700%, ωστόσο πολλές από τις παραγγελίες τους δεν παραδόθηκαν ποτέ επειδή ακυρώθηκαν μονομερώς από τη ναυτιλιακή εταιρεία.

Συγχρόνως, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η εταιρεία κατέληγε σε μία συμφωνία κατά την διάρκεια της νύκτας με μία ναυτιλιακή υπηρεσία μεταφορών, αλλά μέχρι το πρωί η συμφωνία ακυρωνόταν επειδή είχε βρεθεί υψηλότερη προσφορά.

Ως αποτέλεσμα, έπρεπε να αγοράζουν λιγότερα από τους προμηθευτές, μειώνοντας τους -σχεδόν- 10 τόνους παραγγελιών τον μήνα σε 3 τόνους ή ακόμη και λιγότερο ανάλογα και με την περίοδο συγκομιδής των προϊόντων που μεταφέρουν.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της φέρονται ως οι κύριες αιτίες για την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, καθώς είναι πολλοί  εκείνοι που είναι «κολλημένοι» στα λιμάνια επειδή δεν μπορούσαν να αδειάσουν το εμπόρευμα τους, ενώ η ίδια η πανδημία έχει οδηγήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες στην χρεοκοπία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζήτηση για ενοικίαση σε εμπορευματοκιβώτια έχει αυξηθεί κατά 10 φορές σε σχέση με πριν την πανδημία. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να απορριφθούν πολλές παραγγελίες επειδή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλη τη ζήτηση.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ναυτιλιακές εταιρείες έπρεπε να μειώσουν τις διαδρομές με αποτέλεσμα την έλλειψη επαρκούς χώρου φορτίου, ενώ υπήρξε παράλληλα μια επιβράδυνση στην επεξεργασία των εμπορευμάτων και την απελευθέρωση των κενών εμπορευματοκιβωτίων σε ποικίλα λιμάνια της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, τις δύο μεγαλύτερες αγορές εισαγωγών στον κόσμο, ενώ η ζήτηση κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών και το τέλος του έτους είναι τεράστια.

Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει εμπορευματοκιβώτια από διάφορες χώρες καταβάλλοντας υψηλές τιμές, μετά από την σοβαρή έλλειψη που διαπιστώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος. Φαίνεται, μάλιστα, ότι έπραξε εγκαίρως και είδε τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Προβλέπεται ότι η έλλειψη πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο ή και ακόμη περισσότερο εάν δεν ελεγχθεί και δεν περιοριστεί η πανδημία.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.