15 Νοέ 2024
READING

Το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων στους καταναλωτές από Nike, Pepsico, Kraft-Heinz ισχυροποιείται λόγω της πανδημίας

5 MIN READ

Το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων στους καταναλωτές από Nike, Pepsico, Kraft-Heinz ισχυροποιείται λόγω της πανδημίας

Το μοντέλο των απευθείας πωλήσεων στους καταναλωτές από Nike, Pepsico, Kraft-Heinz ισχυροποιείται λόγω της πανδημίας

Αυτό το έτος φαίνεται ότι δεν θα μείνει μόνο στην ιστορία ως  «το έτος της πανδημίας», αλλά θα ξεχωρίζει, επίσης, ανάμεσα στην ιστορία των επιχειρήσεων και των εταιρειών για την αύξηση των άμεσων και απευθείας πωλήσεων στους καταναλωτές (D2C).

Πιο αναλυτικά, φαίνεται ότι οι μεγάλες εταιρείες όπως η Nike και η Pepsi μεταπήδησαν στο μοντέλο των πωλήσεων D2C  – εν μέρει εξαιτίας της γενικότερης ψηφιακής μετατόπισης, αλλά και εξαιτίας της πεποίθησης ότι η απευθείας πώληση στους καταναλωτές είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά καλή και αποδοτική επιλογή.

Έτσι, οι εταιρείες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να επενδύουν στο μοντέλο αυτό αλλά και να προσπαθούν να το εξελίξουν, μέχρι να καταλήξουν στις προτάσεις που οι καταναλωτές βρίσκουν περισσότερο ευχάριστες και ικανοποιητικές.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των καταναλωτών προτιμούν το μοντέλο των άμεσων πωλήσεων

Η μελέτη της Rapid Digital Shift, που εκπονήθηκε σε συνδυασμό με την PayPal, διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μερίδιο των Αμερικανών καταναλωτών που ερωτήθηκαν (37%) προτιμούν τις απευθείας πωλήσεις.

Ως κύρια αιτία, αναφέρεται από την πλειονότητα αυτών η εμπιστοσύνη στα ήδη γνωστά εμπορικά σήματα. Έτσι, περίπου το 40% όσων ενδιαφέρονται για το D2C μοντέλο δήλωσαν ότι αγόρασαν με αυτόν τον τρόπο προϊόντα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται . Επιπλέον, το 33% θεωρεί ότι οι D2C λιανοπωλητές έχουν καλύτερες προσφορές στις ιστοσελίδες τους.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις D2C πωλήσεις είναι συνήθως νεότεροι, περισσότερο μορφωμένοι και με μεγαλύτερη οικονομική άνεση από εκείνους που ενδιαφέρονται λιγότερο για την έννοια της απευθείας και άμεσης πώλησης.

Έτσι, το 43,9% των ατόμων που διαθέτουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 δολαρίων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις απευθείας αγορές, έναντι μόνο του 31,1% του οποίου το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 50.000 δολάρια που δήλωσαν το ίδιο!

Ακόμη, οι αγοραστές με ανώτερο μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να υπερισχύουν ανάμεσα σε εκείνους που προτιμούν αυτό το μοντέλο πωλήσεων, ενώ, ταυτόχρονα, οι millennials και τα άτομα της γενιάς Z εξέφρασαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ό, τι οι καταναλωτές της γενιάς Χ και οι Baby Boomers.

Ακόμη, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι μια ξεχωριστή μελέτη που ασχολήθηκε με την μέθοδο των απευθείας πωλήσεων, , διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές αγοράζουν συνήθως παπούτσια, ρούχα και αξεσουάρ μέσω των D2C καναλιών.

Πιο αναλυτικά, τα κανάλια των άμεσων πωλήσεων αντιπροσώπευαν το 41,1% όλων των αγορών υποδημάτων και το 35,6% των αγορών ενδυμάτων και αξεσουάρ. Αντίθετα, οι απευθείας πωλήσεις φαίνεται να αντιπροσωπεύουν μόνο το 8,5% των αγορών οικιακών ειδών.

Αυτό υποδηλώνει ότι το μοντέλο D2C αποδίδει καλύτερα για τις κατηγορίες, όπου οι καταναλωτές έχουν ισχυρές προτιμήσεις για μία συγκεκριμένη μάρκα.

Έτσι, καθίσταται σαφές ότι η πανδημία και ο COVID-19 χρησίμευσαν ως καταλύτες, καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τώρα ότι οι απευθείας πωλήσεις υπερισχύουν σε ευκολία και άνεση, πέρα από τον παράγοντα της ασφάλειας που ήταν εξαρχής προφανής.

Ωστόσο, ακόμη και πριν από την πανδημία, διαφαίνονταν μια τεράστια επιτάχυνση σε αυτόν τον χώρο, η οποία όμως ενισχύθηκε περισσότερο μέσα από τις τρέχουσες συνθήκες. 

Παρακάτω δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που κάποιες γνωστές εταιρείες δραστηριοποιούνται στον χώρο των D2C πωλήσεων:

Kraft Heinz

Η Kraft Heinz ξεκίνησε το «Heinz to Home» – την πρώτη της επιχειρηματική γραμμή DTC-νωρίτερα αυτό το έτος, προσφέροντας πακέτα σε μεγάλες ποσότητες χονδρικών πωλήσεων, όπως για παράδειγμα μακαρόνια για παράδοση στο σπίτι.

Nike

Η Nike έχει ήδη οικοδομήσει μια πρώτη ψηφιακή παρουσία άμεσων και απευθείας πωλήσεων εδώ και χρόνια – μια επένδυση που πραγματικά απέδωσε όταν έκανε την εμφάνιση της η πανδημία.

Ο γίγαντας της βιομηχανίας των παπουτσιών ανέφερε πρόσφατα ότι οι ψηφιακές πωλήσεις της Nike αυξήθηκαν κατά 84% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους. Εντός, μάλιστα, αυτής της αύξησης, περιλαμβάνεται μία άνω του 100% αύξηση των ηλεκτρονικών και απευθείας πωλήσεων στη Βόρεια Αμερική.

Μάλιστα, η εταιρεία εκτιμά ότι η μετατόπιση των καταναλωτών στην ψηφιακή αγορά έχει μόνιμο χαρακτήρα και η διείσδυση τους σε αυτόν τον τομέα θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η δέσμευση της Nike για την ψηφιακή αγορά ξεπερνά την απλή πώληση προϊόντων στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η εταιρεία δημιούργησε πάνω από 7 δισεκατομμύρια impressions στα κοινωνικά μέσα και δίκτυα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα στελέχη της εταιρείας από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, η εταιρεία συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια νέα μέλη σε παγκόσμια βάση και είναι βαθιά εστιασμένη στην διατήρηση αυτής της βάσης των καταναλωτών.

PepsiCo

Η Pepsi λάνσαρε τις ιστοσελίδες PantryShop.com και Snacks.com κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους που αφορούν σε απευθείας στους καταναλωτές πωλήσεις, προσφέροντας στους αγοραστές έναν εύκολο τρόπο να παραγγείλουν τα δημοφιλή προϊόντα τροφίμων και ποτών της εταιρείας.

Επιπλέον, ο CEO της εταιρείας, Ramon Laguarta, δήλωσε ότι το μοντέλο άμεσης πώλησης και κατανάλωσης είναι περισσότερο μια προσπάθεια να μείνουν πιο κοντά στον καταναλωτή και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών. Παράλληλα, βέβαια, η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει το πλάνο των άμεσων πωλήσεων. 

Τέλος, οι  ψηφιακά εγγενείς εταιρείες και πλατφόρμες επικεντρώθηκαν και επένδυσαν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στο μοντέλο των απευθείας πωλήσεων.

Είναι σαφές ότι η υπό συζήτηση εξέλιξη και εν γένει οι απευθείας πωλήσεις είναι ακόμη μία σημαντική απόρροια της πανδημίας και των αναπροσαρμογών που αυτή έφερε. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν αυτές οι εξελίξεις θα παραμείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας ή όχι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.