27 Απρ 2024
READING

Οι κυρίαρχες προβλέψεις για τον χώρο των μέσων και της τεχνολογίας

4 MIN READ

Οι κυρίαρχες προβλέψεις για τον χώρο των μέσων και της τεχνολογίας

Οι κυρίαρχες προβλέψεις για τον χώρο των μέσων και της τεχνολογίας

Το 2020, ήταν μία πολύ δύσκολη και για πολλούς επώδυνη χρονιά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι μετατοπίσεις που σημειώθηκαν στην αγορά κατά την περίοδο αυτού του έτους δεν θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας και της αγοράς διαμορφώνονται αλλαγές και ανακατευθύνσεις. 

Παρακάτω δίνονται κάποιες από τις τάσεις που εκτιμάται ότι θα χαρακτηρίζουν το επόμενο έτος: 

  1. Το Gaming και η βιομηχανία που αφορά σε αυτόν τον κλάδο φαίνεται ότι θα αυξήσει δραστικά το μερίδιο της αγοράς που κατέχει.Οι οπαδοί τον ηλεκτρικών παιχνιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής απομόνωσης συνεχίζουν να παίζουν ο ένας εναντίον του άλλου παιχνίδια όπως το Roblox, το Epic και το Discord. Παράλληλα, αυτός ο χώρος διαφαίνεται και ως μία όλο και πιο ισχυρή ευκαιρία marketing και προωθητικών ενεργειών για τις εταιρείες.
  1. Η ανάπτυξη του podcasting θα συνεχιστεί έντονα, καθώς η τεχνολογία αυτή φτάνει σε όλο και περισσότερους καταναλωτές με μεγάλη ποικιλία περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων βίντεο-podcasts. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα συμβούν περισσότερες εξαγορές όπως, για παράδειγμα, η πιθανή εξαγορά του Wondery από την Amazon που ανακοινώθηκε πρόσφατα.
  1. Η λεγόμενη «οικονομία των δημιουργών περιεχομένου» (creator economy) θα ευημερήσει κατά την διάρκεια του 2021, καθώς νέα εργαλεία και πλατφόρμες φαίνεται ότι  θα επιτρέψουν σε περισσότερους επαγγελματίες, ημι-επαγγελματίες και ερασιτέχνες να δημιουργήσουν επιτυχημένες εφαρμογές, παιχνίδια ή ακόμα και κάποιου είδους λογισμικό χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρονται από ποικίλες εταιρείες, όπως ακόμα και από το TikTok, το Triller, το YouTube,το Snap και τις υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν στο επίκεντρο τους το βίντεο και την δημιουργία περιεχομένου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί σε πολλές από αυτές τις πλατφόρμες ότι οι άνθρωποι βρίσκουν νέους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα (μερικοί καταφέρνουν ακόμη να υποστηρίξουν πλήρως τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους) χάρη στην οικονομία του δημιουργού.
  1. Οι πλατφόρμες φωνητικών εντολών για οικιακές συσκευές πρόκειται να αποκτήσουν παρουσία στις ΗΠΑ και να εμπλουτιστούν με πολλές περισσότερες υπηρεσίες, περιεχόμενα, παιχνίδια και άλλα χαρακτηριστικά που θα προσφέρονται μέσα από αυτές. Η χρήση αυτών των συσκευών ενδέχεται να αφορά την βοήθεια σε μία σχολική εργασία, την τεχνητή νοημοσύνη, την υπηρεσία πληροφοριών ή την κοινωνική αλληλεπίδραση.
  1. Οι start-up πρωτοβουλίες αποκτούν μεγάλη δυναμική και χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα και καινοτομία ενώ αφορμώνται κατά κύριο λόγο από τις παρούσες συνθήκες διαβίωσης.
  1. Η Disney+ είναι πιθανό να είναι ο μεγάλος νικητής όσον αφορά την ανάπτυξη υπηρεσιών και την παραγωγή περιεχομένου, αλλά ταυτόχρονα το Netflix θα συνεχίσει να αυξάνεται σε δύναμη και αξία σε διεθνή βάση.
  2. Το Snap θα συνεχίσει να κυριαρχεί στη χρήση των κοινωνικών μέσων από τους εφήβους και τις νεαρές ηλικίες, αλλά το TikTok θα συνεχίσει επίσης να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, πιθανώς με ταχύτερο ρυθμό από το Snap. Και οι δύο υπηρεσίες αφορούν σε βιντεοκεντρικές πλατφόρμες, που καλούν τον χρήστη να δημιουργήσει περιεχόμενο γύρω από μία ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Το YouTube μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται τη απειλή αυτών των ανταγωνιστών.
  3. Η διακοπή των καλωδιακών συνδέσεων θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι παραδοσιακές συνδρομές δορυφορικών συνδέσεων αντικαθίστανται σε πολλά σπίτια από τις υβριδικές τηλεοράσεις και  ψηφιακό περιεχόμενο.
  4. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις κινητής τηλεφωνίας θα αυξηθούν σημαντικά το 2021, καθώς η ζήτηση και οι ανάγκες που απαιτούσαν να καλυφθούν αυξήθηκαν εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεων της. Οι έφηβοι και οι νεαρής ηλικίας καταναλωτές ηγούνται σε αυτήν την αγορά. Το κινητό τους τηλέφωνο αποτελεί για εκείνους ένα από τα πιο σημαντικά μέσα ενημέρωσης και η αγορά συνεχίζει να αυξάνεται μέσα από τις μάρκες και τα προϊόντα που θέλουν να φτάσουν στους δυναμικούς χρήστες  των smartphones, όπως οι Millennials και τα άτομα της γενιάς Z. 
  1. Τα παιχνίδια θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εν μέρει λόγω της έκθεσης περισσότερων ανθρώπων σε περισσότερα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού. Οι εταιρείες παιχνιδιών θα αυξήσουν επίσης τα έσοδά τους που προέρχονται από την πώληση επιπλέον περιεχομένου και αντικειμένων ή εικονικών αγαθών, όπως συχνά αποκαλούνται μέσα στο παιχνίδι και αυτή η πηγή εσόδων θα αυξηθεί σημαντικά σε όλον τον κόσμο.
  2. Η παραμονή στο σπίτι για γονείς και παιδιά έχει αναγκάσει τις οικογένειες να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της μάθησης. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα αυξηθεί σημαντικά το 2021 και ενδεχομένως περισσότερα παιδιά θα εκπαιδεύονται επίσημα από σπίτι. Ωστόσο, για τα κολέγια και τα πανεπιστήμια, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς διδάκτρων για τέσσερα ή πέντε χρόνια.
  3. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής θα συνεχίσουν να κυριαρχούν στις ειδήσεις από την Ουάσινγκτον έως τις χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες θα λάβουν μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από τις παραβιάσεις της ασφάλειας, καθώς και από τις πιθανές εισβολές στην ιδιωτική τους ζωής, συμπεριλαμβανομένων μερικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την διαφημιστική στόχευση σήμερα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.