25 Απρ 2024
READING

Η ιδέα των μικρών σε έκταση και προκατασκευασμένων σπιτιών κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ

4 MIN READ

Η ιδέα των μικρών σε έκταση και προκατασκευασμένων σπιτιών κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ

Η ιδέα των μικρών σε έκταση και προκατασκευασμένων σπιτιών κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ

Εάν ανήκει κανείς στην κατηγορία εκείνων που συμβίωναν ή συγκατοικούσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ίσως είχε ήδη την αίσθηση ότι ζει σε ένα μικροσκοπικό σπίτι, μόνο  που η ιδέα του να μοιράζεται με άλλους ανθρώπους το σπίτι αυτό, φαίνεται ότι δεν είναι πια τόσο αρεστή.

Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκίνησαν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο ενός πολύ μικρού σπιτιού στο οποίο, όμως,  θα μένουν μόνοι τους. Φυσικά, ενδέχεται η εμπειρία της διαβίωσης σε ένα τέτοιο σπίτι να μην είναι πάντα τόσο ειδυλλιακή.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα σπίτι 200 τετραγωνικών μέτρων δεν αποτελεί σίγουρα τον ιδανικό χώρο διαβίωσης για όλους, από την σκοπιά της οικονομικής ευημερίας και της κάλυψης των αναγκών και των εξόδων, τα μικροσκοπικά σπίτια αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τα σπίτια μικρής έκτασης -σε σταθερό έδαφος ή ακόμα και επάνω σε τροχούς- κερδίζουν έδαφος και οι εξελίξεις σε αυτόν τον κλάδο είναι σημαντικές.

Η 3d εκτύπωση εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για την κατασκευή των μικρών σπιτιών

Τον Μάρτιο, λίγο έξω από το Ώστιν, οι γιγαντιαίοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δημιούργησαν ένα μίγμα που έμοιαζε με σκυρόδεμα για να σχηματίσουν τους τοίχους έξι μικροσκοπικών σπιτιών σε μια μικρή κοινότητα που δημιουργήθηκε για ανθρώπους που ήταν για χρόνια άστεγοι.

Η Icon, η εταιρεία που σχεδίασε την τεχνολογία, συνεργάζεται επίσης με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την οικοδόμηση μιας 3D-printed γειτονιάς για ανθρώπους που ζουν κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχιας στο Μεξικό ωστόσο αυτά τα σπίτια φαίνονται πιο ευρύχωρα από τα περισσότερα αντίστοιχα σπίτια των 50 τετραγωνικών μέτρων.

Τελικά, η Icon αποφάνθηκε ότι η τεχνολογία της 3d εκτύπωσης θα μπορούσε να μειώσει το κόστος στο μισό και να κατασκευάζει τα σπίτια δύο φορές πιο γρήγορα ως τυποποιημένες κατασκευές.

Η Mighty Buildings, μια ακόμη πρωτοβουλία που αφιερώνεται στον ίδιο κλάδο, δημιούργησε μια καινοτόμο διαδικασία που καθιστά δυνατή την 3D εκτύπωση περισσότερων στοιχείων -πέραν, δηλαδή, της εξωτερικής δομής-  ενός μικροσκοπικού σπιτιού, συμπεριλαμβανομένης της οροφής.

Οι μεγάλες πόλεις νομιμοποιούν σταδιακά τα μικρά σε έκταση σπίτια που βρίσκονται σε τροχούς

Ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός πόλεων επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σπιτιού να χτίσουν τέτοιου είδους μικροσκοπικά σπίτια σε αυλές ή να μετατρέψουν τα γκαράζ τους, ένας μικρός αριθμός πόλεων κάνει το επόμενο βήμα: επιτρέπει στους ανθρώπους να ζουν νόμιμα σε μικροσκοπικά σπίτια με ρόδες.

Η τροχοφόρα έκδοση είναι πολύ πιο οικονομική από την οικοδόμηση σε ένα κομμάτι γης, καθιστώντας τα σπίτια πιο προσιτά σε περισσότερους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα μια τυπική μονάδα ADU (accessible dwelling unit) σε ορισμένες πόλεις μπορεί να κοστίσει 250.000 δολάρια για να χτίστει, ενώ ένα μικροσκοπικό σπίτι σε τροχούς μπορεί να κοστίσει μόλις 50.000 δολάρια!

Επιπλέον, τα σπίτια αυτού του είδους μπορούν εύκολα να χωρέσουν στις ήδη υπάρχουσες αυλές. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για έναν απλό και γρήγορο τρόπο για να προστεθούν περισσότερες κατοικίες σε περιοχές, όπου μια χαμηλή προσφορά διαμερισμάτων έχει οδηγήσει τα ενοίκια σε πολύ υψηλές τιμές. 

Νέες λύσεις προκύπτουν συνεχώς

Καθώς οι σχεδιαστές και οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόκληση της οικονομικά προσιτής στέγης, ο αριθμός των νέων λύσεων συνεχίζει να αυξάνεται, τόσο σε καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα όσο και στα σχέδια των ίδιων των σπιτιών.

Ορισμένες εταιρείες εργάζονται για να κάνουν τις μονάδες κατοικίας πιο προσιτές, όπως η United Dwelling, μια πρωτοβουλία με έδρα το Λος Άντζελες που μετατρέπει δωρεάν τα γκαράζ σε διαμερίσματα και στη συνέχεια μοιράζεται το ενοίκιο με τον ιδιοκτήτη σπιτιού.

Ταυτόχρονα, η Oby, μία ακόμα εταιρεία υπογράφει συμβάσεις με ιδιοκτήτες σπιτιού για να νοικιάσει τις αυλές με συμβάσεις 99 ετών, δημιουργώντας έτσι νέες κατοικίες στις πίσω αυλές που θα είναι απόλυτα προσιτές για τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Πολλοί αρχιτέκτονες επανασχεδιάζουν μικροσκοπικές κατοικίες για άτομα που αντιμετωπίζουν  προβλήματα όπως η έλλειψη στέγης ή για την χρήση αυτών σε περιπτώσεις καταστροφών.

Για παράδειγμα, μια εταιρεία που ονομάζεται Connect Homes, κατασκευάζει μικροσκοπικά καταφύγια σε εργοστάσια, σχεδιασμένα ούτως ώστε να είναι προσιτά και εύκολα στο να μεταφερθούν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Αντίστοιχα, υπάρχουν κι άλλα μικροσκοπικά σπίτια που μπορούν να σταθούν ως μία άρτια λύση προσωρινής στέγασης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, μέχρι να κατασκευαστεί μια μόνιμη υποστηρικτική κατοικία.  

Ένας ιστότοπος που ξεκίνησε φέτος, το Rapid Shelter Innovation Showcase, περιλαμβάνει δεκάδες καινούρια σχέδια για καταφύγια έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου του Boxabl, ενός προκατασκευασμένου σπιτιού 35 τετραγωνικών μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να ξεδιπλώνεται στην πλήρη μορφή του όταν φτάνει στην τοποθεσία και τον προορισμό του.

Πρόσφατα η εταιρεία Escape Homes που ασχολείται με κατασκευές συνεργάστηκε με την Ikea για τη δημιουργία του Tiny Home Project της πολυεθνικής εταιρείας.

Τέλος, καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας συνεχίζει να θέτει περισσότερους Αμερικανούς στον κίνδυνο της απώλειας της στέγης τους, τα μικροσκοπικά σπίτια αυτής της κατηγορίας είναι πιθανό ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ως μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.