19 Απρ 2024
READING

Οι κάρτες δώρων των Starbucks συμπληρώνουν 20 χρόνια κυκλοφορίας 

5 MIN READ

Οι κάρτες δώρων των Starbucks συμπληρώνουν 20 χρόνια κυκλοφορίας 

Οι κάρτες δώρων των Starbucks συμπληρώνουν 20 χρόνια κυκλοφορίας 

Όταν οι πρώτες κάρτες δώρων των Starbucks έκαναν το ντεμπούτο τους στα καταστήματα τον Νοέμβριο του 2001, συνοδεύονταν με ένα μικροσκοπικό εγχειρίδιο που περιείχε οδηγίες και έναν αριθμό τηλεφώνου με μηδενική χρέωση.

Παρόλο που οι κάρτες δώρων κυκλοφόρησαν γύρω στο 1994 ως εναλλακτική λύση στις χάρτινες κάρτες, η Starbucks ήταν από τις πρώτες μεγάλες εταιρείες που κυκλοφόρησαν και προσέφεραν μια επαναφορτιζόμενη κάρτα.

Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα οι κάρτες έγιναν ένα από τα πιο δημοφιλή δώρα διακοπών, ενώ μόνο την πρώτη εβδομάδα πωλήθηκαν σχεδόν 200.000 κάρτες.

Έτσι, με λίγα μόλις δολάρια, οι πελάτες είχαν την δυνατότητα να κάνουν ένα σημαντικό δώρο σε φίλους και συναδέλφους, ενώ παράλληλα οι κάρτες λειτουργούσαν ως προωθητικές ενέργειες για τα Starbucks, καθώς ο αριθμός των καταστημάτων έχει αυξηθεί από 3.500 σε περισσότερα από 32.000 σε όλο τον κόσμο έως σήμερα.

Πέρα από την άνεση και την ευκολία αυτού του δώρου, οι κάρτες προσέφεραν κάτι ακόμα στους καταναλωτές: μια χαρούμενη νότα και διάθεση για την περίοδο των διακοπών που μεταφερόταν μέσα από τις ίδιες τις κάρτες.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.100 σχέδια καρτών Starbucks έχουν κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια των 20 ετών του προγράμματος και το καθένα από αυτά είναι ένας καμβάς έκφρασης για την δημιουργική ομάδα της εταιρείας.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν, ως εκ τούτου, μία τεράστια ποικιλία:  vintage, μοντέρνα, σε στυλ κινουμένων σχεδίων και αφαιρετικών γραφικών παραστάσεων. Ακόμη, έχουν κάνει χρήση μίας ευρείας γκάμας υλικών όπως ξύλο και ανακυκλωμένες τσάντες από λινάτσα, κρύσταλλα Swarovski κ.ά.

Όταν ο Μπράιαν γνώρισε τον Λούι…

Τα μοτίβα για τις πρώτες κάρτες δώρων Starbucks ξεκίνησαν αρκετά συγκρατημένα, με μόνο ένα ή δύο σχέδια ανά περίοδο διακοπών κατά τα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας τους.

Ωστόσο, με εναρκτήριο έτος το 2010, η εταιρεία επέκτεινε τη συλλογή των καρτών προσθέτοντας σε αυτήν τις πρώτες κάρτες για το Hanukkah και το Kwanzaa. Το 2014, οι κάρτες Starbucks κυκλοφόρησαν στην Κίνα για τον εορτασμό του Νέου Έτους και επέκτειναν επίσης την δημιουργία των καρτών σε περισσότερα από 100 σχέδια στα καταστήματα των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ως εκ τούτου, περισσότερες κάρτες σήμαιναν περισσότερα σχέδια, τα οποία κάλυπταν μία τεράστια ποικιλία: από το φορτωμένο και υπερβολικό στοιχείο (ροζ φλαμίνγκο στους σκούφους του Άγιου Βασίλη)  μέχρι μεταλλικές κάρτες περιορισμένης έκδοσης και κυκλοφορίας.

Σήμερα, οι κάρτες αυτές είναι τόσο δημοφιλείς, όπου περίπου ένας στους έξι Αμερικανούς λαμβάνει μια κάρτα Starbucks ως δώρο για κάθε γιορτινή περίοδο!

Οι κάρτες άρχισαν επίσης να αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Το 2005, οι κάρτες περιλάμβαναν σχέδια με χριστουγεννιάτικα δέντρα, με σκύλους που κοιτούσαν νοσταλγικά έξω από τα χιονισμένα παράθυρα, με ένα έναν άντρα ονόματι Jerry που έτρωγε γλυκά και άλλους πολλούς χαρακτήρες.

Έτσι, αυτές οι κάρτες έγιναν σιγά σιγά ένα σημαντικό μέσο για τους ανθρώπους που ήθελαν να λένε ιστορίες και να μοιράζονται αυτές τις στιγμές  μεταξύ τους την περίοδο των διακοπών.

Ενδεχομένως,  ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας των καταναλωτών είναι ένας χιονάνθρωπος που ονομάζεται Brian, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στις κάρτες των Starbucks το 2010 κρατώντας ένα φλυτζάνι καφέ στο κλαδί που είχε για χέρι.

Έτσι, πολύ γρήγορα αυτός ο χιονάνθρωπος έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα σχέδια των πελατών και επιστρέφει με συνέπεια κάθε χρόνο, φορώντας πάντα ένα ζεστό κασκόλ και ένα ακόμα πιο ζεστό χαμόγελο. Το 2013 ενώθηκε με τον φτερωτό του φίλο, που ονομάστηκε Louie και από τότε κάθε χρόνο η ιστορία τους ξετυλίγεται μέσα από τις κάρτες.

Η εξέλιξη των δωροκαρτών

Η τεχνολογία  που βρίσκεται πίσω από την κάρτα των Starbucks έχει εξελιχθεί περισσότερο και από τις ίδιες τις κάρτες. Έτσι, οι πρώτες κάρτες, πιστώνονταν με ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό , και συνδύαζαν ακόμη τα οφέλη μιας κάρτας μέλους από το Πρόγραμμα Ανταμοιβών των Starbucks, το οποίο ξεκίνησε το 2008.

Σήμερα, οποιαδήποτε κάρτα Starbucks θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εγγραφεί κανείς στο πρόγραμμα, όπου τα μέλη, κερδίζουν αστέρια μέσα από τις αγορές που μπορούν στην συνέχεια να εξαργυρωθούν σε λειτουργίες όπως δωρεάν τρόφιμα, ροφήματα και πολλά ακόμη οφέλη.  

Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2011, συνέβη ακόμα ένα τεχνολογικό άλμα προς τα εμπρός με την έναρξη της δυνατότητας της πληρωμής μέσω της εφαρμογής Starbucks card Mobile, η οποία δύναται να μετατρέψει οποιοδήποτε iPhone σε μία κάρτα Starbucks.

Σήμερα, τα Starbucks eGifts μπορούν να αποσταλούν μέσω μηνύματος με την χρήση ενός iPhone ή μέσω της εφαρμογής Starbucks.

Πώς μπορεί κάποιος να δωρίσει μία κάρτα;

Οι κάρτες Starbucks διατίθενται σε ποικίλα σχέδια τόσο σε φυσικές όσο και σε ψηφιακές μορφές και μπορούν να πιστωθούν με οποιοδήποτε ποσό κυμαίνεται από 5 έως 500 δολάρια.

Ακόμη, είναι διαθέσιμες για αγορά στα καταστήματα Starbucks, στο διαδίκτυο, στην εφαρμογή των Starbucks και σε μήνυμα κειμένου του iPhone.

Ταυτόχρονα, οι  κάρτες Starbucks διατίθενται όλο το χρόνο σε δεκάδες σχέδια στα καταστήματα Starbucks σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και οι παραγγελίες καρτών μπορούν να γίνουν και online, ενώ διατίθενται παράλληλα σε περισσότερες από 100.000 τοποθεσίες εκτός των καταστημάτων Starbucks. 

Email και Starbucks app

Μία κάρτα από τα Starbucks είναι ένας εύκολος τρόπος για να δώσει κάποιος χαρά στην ημέρα κάποιου και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από την ιστοσελίδα αλλά και την εφαρμογή των Starbucks.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο αγοραστής είναι να επιλέξει το χρηματικό ποσό που θέλει να δωρίσει, και να προσθέσει ένα προσωπικό μήνυμα. Στην συνέχεια, πληκτρολογεί την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πατάει Αποστολή. 

iMessage

Οι χρήστες iPhone που είναι παράλληλα χρήστες της εφαρμογής Starbucks μπορούν να στείλουν τις ευχαριστίες τους, τα συγχαρητήριά τους ή απλά να δείξουν σε έναν φίλο ότι ενδιαφέρονται για αυτόν στέλνοντας ένα δώρο Starbucks χρησιμοποιώντας το iMessage. 

Microsoft Teams

Όταν γίνεται χρήση της εν λόγω εφαρμογής, μπορεί κάποιος να αναζητήσει το εικονίδιο των εφαρμογών στη γραμμή πλοήγησης . Στην συνέχεια επιλέγει την εφαρμογή Starbucks, κάνει την λήψη, συνδέει τον λογαριασμό του με το Starbucks Rewards και επιλέγει το μέλος της ομάδας στο οποίο επιθυμεί να στείλετε ένα eGift. Ακόμη, επιλέγει το σχέδιο κάρτας, τον παραλήπτη, το χρηματικό ποσό και προσαρμόζει αναλόγως το μήνυμα του δώρου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.