18 Απρ 2024
READING

Παρά την πανδημία η Inditex σημειώνει αύξηση κερδών

6 MIN READ

Παρά την πανδημία η Inditex σημειώνει αύξηση κερδών

Παρά την πανδημία η Inditex σημειώνει αύξηση κερδών

Ο όμιλος Inditex ανέφερε πωλήσεις ύψους 14,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο εννιάμηνο του 2020 (1 Φεβρουαρίου έως 31 Οκτωβρίου), σε σύγκριση με 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν την ίδια περίοδο του οικονομικού απολογισμού για το 2019!

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το 5% των καταστημάτων του ομίλου παρέμεινε κλειστό και το 88% αυτών συνέχισε να αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς όσον αφορά το χώρο, τις ώρες των συναλλαγών ή την εξυπηρέτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πωλήσεις στις τοπικές αγορές για το διάστημα μεταξύ 1 και 18 Οκτωβρίου έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο του 2019.

Τον Νοέμβριο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε πολλές χώρες, το 21% των καταστημάτων του ομίλου αναγκάστηκαν να κλείσουν. Ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονους περιορισμούς στη χωρητικότητα, την αξιοποίηση χώρου και τις ώρες συναλλαγών.

Ωστόσο, παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι πωλήσεις για τον μήνα Νοέμβριο του 2020 ανήλθαν στο 81% των επιπέδων της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ποσοστό που αυξήθηκε στο 87% από την 1η έως την 10η Δεκεμβρίου. Ακόμα, οι πωλήσεις στο Διαδίκτυο παρέμειναν πολύ ισχυρές καθ ‘ όλη τη διάρκεια του έτους, σημειώνοντας αύξηση 75%.

Η ισχυρή απόδοση του ομίλου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθεμάτων, καθώς ο όγκος των αποθεμάτων μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με το παρελθόν έτος. 

Τα καθαρά κέρδη για τους εννέα πρώτους μήνες του 2020 ανήλθαν σε 671 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε γενικές γραμμές οι εξαιρετικές αποδόσεις αποτελούν απόδειξη της ικανότητας του ομίλου να αντιδρά και να προσαρμόζεται συνεχώς σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον καθώς και της ακλόνητης δέσμευσής του να προσφέρει ασυναγώνιστη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Η πρόοδος εστιάζει στην στρατηγική του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η ανάκαμψη και οι αυξήσεις που σημειώθηκαν στις πωλήσεις των καταστημάτων αλλά και η ισχυρή δυναμική στις ηλεκτρονικές πωλήσεις είναι τα αποτελέσματα της στρατηγικής δέσμευσης του ομίλου για ποιότητα σε όλα τα στάδια: σχεδιασμός, προϊόντα, και εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Οι συλλογές που δημιούργησε η ομάδα σχεδιασμού βρήκαν ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους πελάτες κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου.

Ακόμη, αυτή η επαφή και η σύνδεση με τους πελάτες ενισχύθηκε περαιτέρω από τα νέα εργαλεία τεχνολογίας που ενεργοποιούνται  μέσα από τη πλατφόρμα store-online της Inditex.

Ο όμιλος συνέχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο σε αυτή τη στρατηγική καθ ‘όλη τη διάρκεια της εννεάμηνης περιόδου αναφοράς.Οι ψηφιακές υποδομές του ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά αναπτύσσοντας και εξελίσσοντας το λογισμικό τους και την πλατφόρμα Inditex Open, επεκτείνοντας το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποθεμάτων τους -το οποίο λειτουργεί τώρα σε 6.000 καταστήματα-  και προσφέροντας, τέλος, την δυνατότητα του Store Mode.

Το τελευταίο, είναι ένα ψηφιακό χαρακτηριστικό που προσφέρεται σήμερα στους πελάτες των καταστημάτων Zara και Massimo Dutti και ενισχύει τις δυνατότητες διάδρασης με τη μόδα και τα ρούχα στον χώρο των καταστημάτων.

Στο πλαίσιο αυτού του μετασχηματισμού, οι μάρκες που ανήκουν στον όμιλο συνεχίζουν να ανοίγουν μεγαλύτερα καταστήματα εξοπλισμένα με τεχνολογία επόμενης γενιάς, απορροφώντας μέσα από αυτήν την διαδικασία τις μικρότερες μονάδες. 

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς των εννέα μηνών, ο όμιλος άνοιξε νέα καταστήματα σε 25 αγορές.  Επί παραδείγματι, τον Οκτώβριο τέθηκε σε λειτουργία  ένα κατάστημα Zara στο Wangfujing (Πεκίνο), έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς δρόμους της κινεζικής πρωτεύουσας.

Με πάνω από 3.500 τετραγωνικά μέτρα εμπορικού χώρου, κατανεμημένα σε τέσσερις ορόφους, αυτό το κατάστημα κατέχει πλέον τον τίτλο του μεγαλύτερου καταστήματος του ομίλου στην Ασία.

Παράλληλα, όλες οι μάρκες της Inditex συνέχισαν να επεκτείνουν την εμβέλεια των διαδικτυακών πλατφορμών και των πωλήσεών τους, δεδομένου ότι οι διάφορες συλλογές τους είναι πλέον διαθέσιμες στο διαδίκτυο για περισσότερες από 200 αγορές.

Συγχρόνως, οι online πωλήσεις του  Zara είναι ήδη ενσωματωμένες στα τοπικά δίκτυα των καταστημάτων της για περίπου 85 αγορές. 

Συνεχής πρόοδος στο ταξίδι για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Καθ ‘ όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου αναφοράς, ο όμιλος συνέχισε να σημειώνει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους αειφορίας που έχει θέσει, κινούμενος σταθερά προς την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών και των πρώτων υλών.

Ορισμένες πρωτοβουλίες αναμένεται μάλιστα να ολοκληρωθούν με επιτυχία φέτος. Αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος οικολογικά αποδοτικών καταστημάτων, την τοποθέτηση δοχείων παραλαβής σε κάθε κατάστημα, τη χρήση ινών κυτταρινικής  που προέρχονται από πιστοποιημένα και βιώσιμα διαχειριζόμενα δάση και την εξάλειψη όλων των πλαστικών σακουλών.

Επιπλέον, ο όμιλος πρόκειται να υπερβεί τον στόχο του για τον όγκο των ενδυμάτων που πωλούνται με την ετικέτα Join Life, η οποία θα αντιπροσωπεύει πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το αρχικά στοχευόμενο 25%.

Επιπλέον , ο δείκτης βιωσιμότητας Dow Jones κατέταξε την Inditex ως ηγέτη στον τομέα της όσον αφορά τις περιβαλλοντικές της επιδόσεις, σαν απόδειξη της δέσμευσης για διαφάνεια που διατηρεί ο όμιλος.

Τον Σεπτέμβριο, ο Pablo Isla, ο CEO της Inditex, ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη που υποστήριξε και προώθησε την συμφωνία των ηγετών των επιχειρήσεων για μία ανανεωμένη παγκόσμια συνεργασία, μια πρωτοβουλία που έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη των επικεφαλής από μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Ταυτόχρονα, η προσέγγιση και οι επιδιώξεις της εταιρείας για βιωσιμότητα παρουσιάστηκαν στην παρουσίαση του Pablo Isla στην China International Imports Expo (CIIE), η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη στις αρχές Νοεμβρίου, όπου ο πρόεδρος της Inditex συμμετείχε στην εκδήλωση εξ αποστάσεως μαζί με τον Yang Bin, τον αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Tsinghua.

Παράλληλα με την προσπάθεια του ομίλου να ανεβάζει συνεχώς τον πήχη για τους στόχους της βιώσιμης παραγωγής και ανάπτυξης, οι ολοκληρωμένες πολιτικές δέσμευσης των προμηθευτών του ομίλου έχουν γίνει ακόμα πιο σημαντικές κατά τη διάρκεια της πανδημίας .Καθώς, καθ ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία απαίτησε και διευκόλυνε τη συμμόρφωση τους με τα  υγειονομικά μέτρα ασφάλειας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού της.

 Εμπορικές  και προωθητικές πρωτοβουλίες

Το επιχειρηματικό περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο αναδιαμορφώθηκε πλήρως τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της πανδημίας και έχει ως εκ τούτου οδηγήσει σε νέους τρόπους εργασίας, διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Inditex, το οποίο έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών, ανταποκρίθηκε σε αυτές τις τάσεις σχεδιάζοντας πιο πρακτικά κομμάτια εμπλουτισμένα με δημιουργικότητα και στυλ, ώστε να επιτρέπουν στους καταναλωτές να συνεχίσουν να προβάλλουν το προσωπικό τους στυλ ακόμη και από την άνεση του σπιτιού τους.

Έτσι, ποικίλες μάρκες προσαρμόζονται προσφέροντας νέους τύπους προϊόντων, πάντα πλαισιωμένα από τα πρότυπα δημιουργικότητας και βιωσιμότητας που αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Ομίλου Inditex.

Πιο αναλυτικά, όλες οι μάρκες του ομίλου έχουν κυκλοφορήσει «άνετες» συλλογές ρούχων τις τελευταίες εβδομάδες:  φόρμες σε απλά σχέδια, ζεστά βαμβακερά και πλεκτά κ.ά.Οι μάρκες ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη ζήτηση ξεκινώντας συλλογές με άνετα ρούχα:  το Osyho με την συλλογή Wear και Wear Anywhere, τα Pull&Bear και το Massimo Dutti με τις νέες συλλογές Comfort.

Ακόμη, οι μάρκες που διαθέτει ο όμιλος συνεχίζουν να επεκτείνουν την προσφορά στην αγορά των custom made ενδυμάτων: τα Massimo Dutti και τα Pull&You, το Zara και το Zara Home, έχουν ενταχθεί ενεργά σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έχουν επεκτείνει τον αριθμό των αντικειμένων που μπορούν να εξατομικευθούν.Ταυτόχρονα, η ιστοσελίδα του Bershka ανανεώθηκε για να γίνει πιο φιλική προς το χρήστη και να ενισχύσει την εικόνα της μάρκας της. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.