16 Απρ 2024
READING

Η Nike κυκλοφορεί ένα βιβλίο που εξερευνά την φιλοσοφία της εταιρείας

4 MIN READ

Η Nike κυκλοφορεί ένα βιβλίο που εξερευνά την φιλοσοφία της εταιρείας

Η Nike κυκλοφορεί ένα βιβλίο που εξερευνά την φιλοσοφία της εταιρείας

Η Nike κυκλοφόρησε το βιβλίο «Nike: Better is Temporary» και πρόκειται, όπως φαίνεται, για μια δημοσίευση ορόσημο που αφορά σε μια άνευ προηγουμένου εξερεύνηση της εσωτερικής φιλοσοφίας του σχεδιασμού της Nike.

Όλα τα χρόνια της δραστηριότητας της, η εταιρεία αυτή έχει εισάγει καινοτομίες που καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τη βιομηχανία, καθώς και παγκοσμίως αναγνωρισμένα προϊόντα.

Έτσι μέσα από ακυκλοφόρητα σχέδια, πρωτότυπα, ιστορίες, εμπιστευτικές πληροφορίες και πολλά άλλα, η εντυπωσιακή εικονογραφημένη έρευνα αποκαλύπτει πώς η αφοσίωση της Nike στις ανάγκες των ανθρώπων και των αθλητών τροφοδοτεί διαρκώς την πρόοδο και την εξέλιξη.

Πιο αναλυτικά, ο  συγγραφέας, Sam Grawe, εκμεταλλεύεται την αποκλειστική πρόσβαση στα αρχεία της Nike και συνδυάζει εντέχνως τις πληροφορίες που κατέχει με τις ιδέες των στελεχών της Nike για να εμβαθύνει στην έρευνα και τελικά να δημιουργήσει μία έκδοση με γνώμονα το ήθος και τις κεντρικές ιδέες μίας εταιρείας που έχει ασκήσει τεράστια επιρροή στον χώρο του αθλητισμού και της μόδας.

Το βιβλίο ξεκινάει με ένα εισαγωγικό κεφάλαιο και στη συνέχεια η φιλοσοφία της εταιρείας ξεδιπλώνεται μέσα σε πέντε θεματικά κεφάλαια : την εστίαση της Nike στην απόδοση, την έκφραση των αξιών της μάρκας, τις συνεργασίες, τον σχεδιασμό χωρίς όρια και περιορισμούς και την βιωσιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο κεφάλαιο φέρει τον τίτλο «The Voice of The Athlete» και εμφανίζεται ως η λογική συνέχεια του προαναφερθέντος εισαγωγικού κεφαλαίου.

Επιπλέον, διευκρινίζει και αναλύει την διαδικασία μέσα από την οποία οι συνεργασίες με σπουδαίους και αναγνωρισμένους αθλητές εξελίσσουν συνεχώς την έρευνα, την καινοτομία και το σχεδιασμό της εταιρείας, με αποτέλεσμα την δημιουργία καλύτερων προϊόντων τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους καθημερινούς αθλητές.

Στην συνέχεια ακολουθεί το κεφάλαιο 2, το οποίο ονομάζεται «Design That Speaks» και αναλύει μια σειρά από τις πιο θρυλικές διαφημιστικές καμπάνιες της Nike, καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια με σκοπό να εξετάσει πώς η τολμηρή μέθοδος επικοινωνίας της εταιρείας εξελίσσει όλο και περισσότερο τις εμπειρίες των καταναλωτών και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Μάλιστα, η εν λόγω έκδοση ταξινομεί την αφήγηση αυτή και τις αυθεντικές ανθρώπινες συνδέσεις ως τις πιο κεντρικές μεταβλητές στην εξίσωση επιτυχίας της Nike!

Το κεφάλαιο 3, με τίτλο «Dream With Us», διερευνά τη δέσμευση της Nike για πρωτοποριακές συνεργασίες. Φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία έχει καλλιεργήσει τις σχέσεις της με τον αθλητικό και τον δημιουργικό κλάδο για να ενισχύσει περαιτέρω την καινοτομία και το σχεδιασμό.

Από τις συνεργασίες της με τους θρυλικούς αθλητές μέχρι τα φημισμένα δημιουργικά, η Nike αποδεικνύει πώς η διασταύρωση των διαφορετικών κλάδων γεννάει πάντα νέες ιδέες και λύσεις — μια πραγματικότητα που υπογραμμίζεται από την επιτυχία των ενδο-τμηματικών συνεργασιών της εταιρείας, οι οποίες συχνά ευθύνονται για τις πιο προοδευτικές δημιουργίες της.

Στην πορεία, το κεφάλαιο 4, «Opening the Aperture», υπογραμμίζει τις προσπάθειες της Nike με σκοπό την επίτευξη κοινωνικής ενσωμάτωσης για όλες τις ομάδες, οι οποίες εντάθηκαν περισσότερο την τελευταία δεκαετία, καθώς η εταιρεία προσπαθεί συνεχώς να εκπληρώσει την αποστολή της και να φέρει την καινοτομία και την έμπνευση πιο κοντά σε κάθε αθλητή στον κόσμο.

Έτσι, προσαρμόζοντας τις δημιουργίες της σε συγκεκριμένες ιδέες που αφορούν αθλητές διαφορετικών δυνατοτήτων, πολιτισμών, φύλων και πολλά άλλα, η Nike όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση των αθλητών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, αλλά, ταυτόχρονα, ενισχύει την κεντρική πεποίθησή της εταιρείας ότι, δηλαδή, όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει αθλητές. 

Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου, «Playground Earth», διερευνά τη βιωσιμότητα και τους τρόπους που αυτή ενισχύεται από την Nike. Μάλιστα, η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναμφισβήτητα τον σημαντικότερο και πιο φιλόδοξο στόχο για την παρούσα και μελλοντική στρατηγική της εταιρείας.

Έτσι, περιγράφονται σε αυτό το κεφάλαιο οι προσπάθειες της Nike να προστατεύσει το μέλλον του αθλητισμού μέσω της μείωσης των αποβλήτων και της περιορισμένης χρήσης νερού και ενέργειας. Καταγράφει, επίσης, τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της εταιρείας να μειώσει και να αφαιρέσει τα επιβλαβή υλικά από την αλυσίδα εφοδιασμού της.

Το βιβλίο «Nike: Better is Temporary» φέρει την ελάχιστη δυνατή συσκευασία, μειώνοντας τα περιττά υλικά και εξασφαλίζοντας την ικανότητα του βιβλίου να χρησιμεύσει ως εγχειρίδιο καινοτομίας, έμπνευσης και βιωσιμότητας για τις επόμενες γενιές.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ελεγχόμενα αυτόν τον μήνα σε επιλεγμένους λιανοπωλητές και στην ιστοσελίδα της Phaidon, ενώ μια ευρύτερη και πιο εκτεταμένη κυκλοφορία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου 2021.

Τέλος, η ψηφιακή εκδοχή του βιβλίου επεκτείνεται σε μία χωρίς όρια εξερεύνηση του πρωτοποριακού σχεδιασμού της Nike, η οποία προσκαλεί τους επισκέπτες να ερευνήσουν τα προϊόντα,τις ιστορίες και τις στιγμές που δίνουν έμπνευση στην εταιρεία.

Τα αποκλειστικά βίντεο παρέχουν πληροφορίες για τη δημιουργία της έκδοσης και φωτίζουν τις ιστορίες που περιέχονται στις σελίδες της σε ένα ταξίδι που καλεί τους καταναλωτές να γίνουν συνοδοιπόροι και όχι απλοί περιηγητές. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.