25 Απρ 2024
READING

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον χώρο της λιανικής πώλησης το 2021

5 MIN READ

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον χώρο της λιανικής πώλησης το 2021

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν στον χώρο της λιανικής πώλησης το 2021

Το 2020 ήταν ένα έτος που έφερε τεράστιες αλλαγές στον κόσμο του λιανικού εμπορίου και οι μεταβαλλόμενες καταστάσεις και συνθήκες που έκαναν την εμφάνιση τους το 2020 δεν θα περιοριστούν στο παρελθόν έτος, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας και των περιορισμών θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.

Παρακάτω δίνονται μερικές από τις αναδυόμενες τάσεις που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν στον χώρο του λιανικού εμπορίου: 

Ενδυνάμωση των ψηφιακών κοινοτήτων

Δεδομένου ότι οι συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την καθημερινότητα των ανθρώπων, οι λιανοπωλητές και οι έμποροι συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να οικοδομήσουν μια αίσθηση κοινότητας  και συλλογικότητας με το κοινό τους, είτε αυτό στεγάζεται σε ένα εικονικό περιβάλλον είτε βρίσκει πραγματική και κοινωνική εφαρμογή.

Η εταιρεία Vuori, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε ό,τι αφορά αυτήν την προσπάθεια. Αξιοποιώντας την παρουσία τους στα κοινωνικά μέσα και δίκτυα, η Vuori δημιουργεί διαδραστικές εμπειρίες για τα μέλη της που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι. 

Μια από τις πιο επιτυχημένες δράσεις της εταιρείας είναι το «Vuori Actv Club», το οποίο αποτελεί μία σειρά καθημερινών προπονήσεων που κοινοποιούνται μέσω του Instagram Live της εταιρείας.

Έτσι, η Vuori καλεί κάθε φορά έναν διαφορετικό εκπαιδευτή γυμναστικής, δάσκαλο γιόγκα ή προπονητή mindfulness να δημιουργήσει μια συνεδρία 30-60 λεπτών, η οποία στη συνέχεια αρχειοθετείται στο IGTV του Instagram της μάρκας.

Η Vuori εμπλουτίζει, ακόμα, την κοινωνική της παρουσία με μια σειρά που ονομάζεται «The Rise The Shine Conversations», όπου οι επισκέπτες συνομιλούν με τον Joe Kudla, τον ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vuori, για να συζητήσουν μία ποικιλία ζητημάτων, από το πώς να επιβιώσουν μέσα σε μια παγκόσμια κρίση,έως συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους και πολλά άλλα.

Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, η εταιρεία ήταν σε θέση να δημιουργήσει μια ενεργή, αφοσιωμένη κοινότητα μέσω των καναλιών που διαθέτει στα κοινωνικά δίκτυα, έως ότου οι εκδηλώσεις και οι ομαδικές συγκεντρώσεις μπορούν να τεθούν και πάλι σε εφαρμογή με ασφάλεια.

Marketing με βάση το παιχνίδι

Ένα όλο και πιο ισχυρό κοινό του ψηφιακού χώρου είναι αυτό των gamers οι οποίοι παρουσιάζουν τώρα ένα νέο και γεμάτο ευκαιρίες εξέλιξης, μέσο marketing που προσεγγίζει τους δυνητικούς πελάτες από την ασφάλεια των σπιτιών τους.

Έτσι, οι εταιρείες ομορφιάς δοκιμάζουν ήδη την νέα αυτή τάση μέσα από τις πλατφόρμες και τα δίκτυα τους. Επί παραδείγματι, τον Μάιο του 2020, η εταιρεία προϊόντων ομορφιάς Glossier επανακυκλοφόρησε το δημοφιλές ροζ hoodie της, καθιστώντας το πια μέρος της μόνιμης συλλογής της, αφού προηγουμένως κυκλοφορούσε σε περιορισμένη έκδοση.

Ως εκ τούτου, για να χτίσει τον ενθουσιασμό των καταναλωτών για την επερχόμενη ανανέωση (η οποία, μάλιστα, είχε συγκεντρώσει μια λίστα αναμονής 10.000 ατόμων), η Glossier ξεκίνησε μια συνεργασία με την Nook Street Market, η οποία ενσωμάτωσε το Hoodie στο παιχνίδι Animal Crossing, επιτρέποντας στους χρήστες να αγοράζουν και να φορούν το επώνυμο hoodie για τους χαρακτήρες τους μέσα στο παιχνίδι. 

Στην συνέχεια, τον Αύγουστο, η Tatcha, η εταιρεία με προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, συνεργάστηκε επίσης με το Animal Crossing.

Μέσα στο παιχνίδι, οι παίκτες θα μπορούσαν να μάθουν για τα συστατικά του προϊόντος, να διαλογιστούν, να φορέσουν μια  στολή σχεδιασμένη αποκλειστικά για το παιχνίδι και να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό και εικονικό κυνήγι θησαυρού, που οδηγούσε ωστόσο σε βραβεία για την πραγματική ζωή.

Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας ήταν εντυπωσιακά: η Tatcha πέτυχε πάνω από 600 εκατομμύρια εμφανίσεις και 6 εκατομμύρια δολάρια σε διαφημιστική αξία μέχρι σήμερα.

Το 2021, αναμένεται να δούμε περισσότερους εμπόρους να πειραματιστούν με το marketing εντός του χώρου του ψηφιακού παιχνιδιού με σκοπό να αξιοποιήσουν αυτό το μέσο και το φανατικό κοινό του.

Ψηφιακοί διαγωνισμοί και δώρα

Δεδομένου ότι η δημιουργία διαγωνισμών  και η προσφορά  δώρων στον χώρο των φυσικών καταστημάτων δεν είναι μια βιώσιμη επιλογή αυτή τη στιγμή, ορισμένες εταιρείες βρίσκουν τρόπους να στρέψουν αυτές τις προσπάθειες marketing σε ένα εικονικό πλαίσιο.

Αυτή η εξέλιξη γίνεται φανερή μέσα από τις δράσεις ποικίλων εταιρειών, όπως η σουηδική εταιρεία Fjallraven, η οποία αναδιαμόρφωσε τη μορφή των δώρων και των διαγωνισμών που πραγματοποιεί ετησίως την περίοδο των διακοπών.

Πέρυσι, η Fjallraven παρουσίασε εξαιρετικές αποδόσεις στα φυσικά καταστήματα λιανικής πώλησης που διαθέτει κατά την διάρκεια των εκπτώσεων της Black Friday. Φέτος, ωστόσο, χρησιμοποίησε την τεχνολογία και συγκεκριμένα ένα ειδικό είδος κρυπτονομίσματος που διαθέτει (Vatom/Fox Coin technology )για να ενισχύσει την αντίστοιχη κίνηση των πελατών αυτή την φορά σε ένα εικονικό περιβάλλον με ψηφιακή παρουσία.

Το  εν λόγω giveaway έτρεξε από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 και οι συμμετέχοντες εισήχθησαν για να κερδίσουν δώρα όπως:  εισιτήρια για το Εθνικό Πάρκο των ΗΠΑ και εξατομικευμένες εικονικές ή «φυσικές» εμπειρίες αγορών.

Η παραπάνω διαδικασία στέφθηκε από επιτυχία καθώς η εταιρεία συγκέντρωσε 15.000 νέους ακολούθους και οι χρήστες πέρασαν πάνω από 4.500 ώρες στην πλατφόρμα της. 

Προσεκτικές αγορές και πλατφόρμες που επικεντρώνονται στα μέλη

Καθώς οι σύγχρονοι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να αξιολογούν και να συγκρίνουν πολλαπλά είδη προϊόντων σε ένα και μόνο μέρος, να συγκρίνουν τιμές και να κάνουν πιο έξυπνες κινήσεις αγοράς, φαίνεται ότι το 2021 θα χαρακτηρίζεται από περισσότερο προσεκτικές αγορές και από πλατφόρμες που δίνουν μεγάλη προσοχή στα μέλη τους.

Κανείς, τέλος, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά όταν γίνεται λόγος για τις τάσεις της λιανικής πώλησης, οι παραπάνω τάσεις είναι αρκετά πιθανό να ακμάσουν τους επόμενους μήνες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.