24 Απρ 2024
READING

O Σκλαβενίτης κερδίζει το στοίχημα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου και της τελευταίας 5ετίας

4 MIN READ

O Σκλαβενίτης κερδίζει το στοίχημα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου και της τελευταίας 5ετίας

O Σκλαβενίτης κερδίζει το στοίχημα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου και της τελευταίας 5ετίας

Σε μερικούς μήνες συμπληρώνονται 4 χρόνια από την πλήρη λειτουργία του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη.

Οι τίτλοι των άρθρων το 2016 που έγινε η εξαγορά μιλούσαν για “Υπόθεση εθνικής σηµασίας ή επιχειρηµατική τρέλα”.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύµβουλος της Jumbo Απόστολος Βακάκης, σχολιάζοντας τη συµφωνία αυτή, ανέφερε δηκτικά πως η οικογένεια Σκλαβενίτη «µάλλον πήρε τα λάθος χάπια», για να αποφασίσει µια τέτοια κίνηση.

Βέβαια να σημειώσουμε εδώ, ότι το 2020 ο ίδιος δεν μπόρεσε να κρατήσει το ηλεκτρονικό κατάστημα του Jumbo ανοικτό και πρότεινε να πουλήσουν τα super market παιχνίδια για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Ο Σκλαβενίτης θα κάνει τζίρο πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Κατάφερε να ενσωματώσει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και να το λειτουργήσει επιτυχημένα κατακτώντας την πρώτη θέση στην αγορά των super market.

Μπορεί ο Σκλαβενίτης να είναι μία “εσωστρεφής” εταιρεία που οι αποφάσεις για αλλαγές της παίρνουν πολύ χρόνο, όμως τα τελευταία χρόνια συνέβησαν αλλαγές που δεν είχαν συμβεί τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Έξοδος στην επαρχία και παρουσία στην Κύπρο

Μέχρι σχεδόν το κλείσιμο του 2015 ο Σκλαβενίτης δεν είχε ουσιαστικά παρουσία εκτός Αττικής και εκείνη την περίοδο άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Κόρινθο.

Στη συνέχεια μετά την εξαγορά του Μαρινόπουλου απέκτησε παρουσία σε όλη την Ελλάδα με μεγάλο δίκτυο και υπεραγορές και κατάφερε να έχει πολύ επιτυχημένη παρουσία.

Η εταιρεία απέκτησε επίσης παρουσία στην Κύπρο με την εξαγορά της Μαρινόπουλος και εάν αναλογιστούμε πόσο “Αθηνοκεντρικός” ήταν ο Σκλαβενίτης, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα.

Λειτουργία ενός πολύ μεγάλου δικτύου

Σε αυτά τα χρόνια ο Σκλαβενίτης κατάφερε να λειτουργήσει με επιτυχία ένα πολύ μεγάλο δίκτυο καταστημάτων, πολλαπλάσιο από αυτό που είχε πριν λίγα χρόνια.

Είναι πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση για μια εταιρεία να μεγαλώσει τόσο πολύ το δίκτυο της και να μην έχει λειτουργικά προβλήματα και φάνηκε ότι ο Σκλαβενίτης μπόρεσε να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να λειτουργεί 497 καταστήματα σε επίπεδο ομίλου, να εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 500.000 πελάτες καθημερινά και να απασχολεί πάνω από 30.000 εργαζομένους.

Τα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα για μια εταιρεία που λίγα χρόνια πριν είχε το 1/3 των καταστημάτων μόνο στην Αττική.

Εργαζόμενοι και αλλαγή κουλτούρας

Με την εξαγορά του Μαρινόπουλου ο Σκλαβενίτης ενέταξε στο δυναμικό του πάνω από 12.500 εργαζόμενους και υλοποίησε μια μεγάλη “αλλαγή”. Πρώτα για τους δικούς του εργαζόμενους και στην συνέχεια για αυτούς του Μαρινόπουλου.

Σε πολλές περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων οι διαφορές στην κουλτούρα μεταξύ των εταιρειών είναι σημαντικό εμπόδιο για την λειτουργία του νέου σχήματος.

Σε αυτή την περίπτωση φάνηκε η αλλαγή να γίνεται με επιτυχία και τουλάχιστον σε επίπεδο καταστημάτων να μην είναι αντιληπτή η διαφορά μεταξύ παλαιότερων και νεότερων εργαζομένων.

Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στα τρία τουλάχιστον τελευταία χρόνια που οι αλλαγές ήταν διαδοχικές για την εταιρεία, η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε και φαίνεται οι εργαζόμενοι να ανταποκρίθηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Πριν λίγες εβδομάδες η εταιρεία άνοιξε το ηλεκτρονικό της κατάστημα ενώ τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν είχε καν ιστοσελίδα.

Ο Σκλαβενίτης είναι μια Ελληνική εταιρεία, από αυτές που είναι χαμηλών τόνων χωρίς διαφήμιση και μεγάλες στρατηγικές καμπάνιες και έχει πάρα πολλά “παράδοξα”.

Σε μια περίοδο λοιπόν στην οποία πολλοί δεν τα κατάφεραν με το ηλεκτρονικό εμπόριο – κι ας είχαν προετοιμαστεί καιρό πριν- ο Σκλαβενίτης έχει μπεί στο “παιχνίδι” με επιτυχία και χωρίς να χάσει καθόλου έδαφος.

Αποτελέσματα 

Είναι πολύ πιθανό, αν όχι σίγουρο, ότι η χρονιά θα κλείσει με πωλήσεις πάνω από 3.5 δις ευρώ. Ο τζίρος έχει διπλασιαστεί από το 2015 και τα καταστήματα του αποτελούν το μεγαλύτερο δίκτυο λιανικής στην Ελλάδα.

Πολλοί αναφέρονται στον μεγάλο δανεισμό που έχει η εταιρεία και ότι αυτό θα είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία.

Και αυτό είναι σωστό, αλλά είναι αλήθεια επίσης ότι τα καταστήματα είναι επιτυχημένα και η εταιρεία έχει κερδίσει την ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πελατών.

Μέχρι τώρα πάρα πολλοί δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μια τόσο παραδοσιακή εταιρεία μπορεί να κάνει τόσο γρήγορα βήματα και επιτυχημένα.

Ο Σκλαβενίτης κερδίζει το στοίχημα της εξαγοράς του Μαρινόπουλου, αλλά πέρα από αυτό φαίνεται να κερδίζει και όλα τα στοιχήματα της τελευταίας πενταετίας.

Ουσιαστικά η εταιρεία έχει μεταμορφωθεί, αλλά το πιο δύσκολο ήταν ότι έκανε αυτή την μεταμόρφωση παραμένοντας ίδια. Τελικά, εάν ο Σκλαβενίτης πήρε “τα λάθος χάπια”, ίσως θα πρέπει να δώσει την συνταγή και σε άλλους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.