24 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώνονται οι διατροφικές μας συνήθειες κατά την διάρκεια της πανδημίας; 

4 MIN READ

Πώς διαμορφώνονται οι διατροφικές μας συνήθειες κατά την διάρκεια της πανδημίας; 

Πώς διαμορφώνονται οι διατροφικές μας συνήθειες κατά την διάρκεια της πανδημίας; 

Oι άνθρωποι κατά την περίοδο του εγκλεισμού δείχνουν να επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο στις “επικίνδυνες” μαγειρικές στο σπίτι: μαγειρεύουν γκουρμέ σάλτσες, δοκιμάζουν νέες συνταγές και πειραματίζονται με σπάνια μπαχαρικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές, λοιπόν, οι τάσεις που διαμορφώνονται την περίοδο της πανδημίας ενδέχεται να επηρεάσουν έντονα τις συνήθειες και τα γούστα των καταναλωτών και μετά το τέλος της πανδημίας.

Ακόμη και όταν το εμβόλιο για τον Covid-19 εφαρμοστεί καθολικά σημαίνοντας το  τέλος της υγειονομικής κρίσης, οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην περιορισμένη ζήτηση για ταξίδια και στην αύξηση των δαπανών σε εστιατόρια.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το θέμα δείχνει ότι όλα τα είδη πικάντικης σάλτσας έχουν αυξηθεί σημαντικά σε ζήτηση και αυτή η αύξηση αυτή φαίνεται να αποδίδεται στο γεγονός ότι πολλά άτομα της γενιάς Ζ και πολλοί millennials δοκιμάζουν τώρα για πρώτη φορά το μαγείρεμα στο σπίτι. Έτσι, μερικές από αυτές τις συνήθειες ήρθαν, μάλλον, για να μείνουν.

Το μαγείρεμα και το φαγητό πιθανότατα θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 στις ΗΠΑ, ακόμη και όταν το εμβόλιο εφαρμοστεί πλήρως και περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι προβλέψεις είναι πιο σύνθετες. Η IRI αναμένει ότι οι δαπάνες στις αγορές των ειδών των super market θα μειωθούν ενώ οι έξοδοι για φαγητό θα  θα επανέλθουν σε σχεδόν προ-πανδημικά επίπεδα.

Ακόμη, το μέσο νοικοκυριό θα δαπανά περίπου το ήμισυ του οικογενειακού προϋπολογισμού σε πράγματα και υπηρεσίες έξω από το σπίτι, σύμφωνα με την IRI. 

Ωστόσο, ακόμα και αν η προβλεπόμενη μείωση των δαπανών στο φαγητό επαληθευτεί, οι εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας των τροφίμων προβλέπουν κάποια πρότυπα και μοτίβα που θα παραμείνουν σταθερά: οι Αμερικανοί θα μαγειρεύουν τώρα περισσότερο από ό, τι πριν και θα διαμορφώσουν διαφορετικές προτιμήσεις μετά την επαφή τους με καινούρια συστατικά και διατροφικές συνήθειες.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι περισσότεροι καταναλωτές θα μαγειρεύουν και θα ψωνίζουν με σύνεση και σαφή οικονομικό προγραμματισμό , καθώς είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν χάσει την θέση εργασίας τους ή που διαθέτουν πλέον μειωμένο εισόδημα λόγω της οικονομικής κρίσης. 

Είναι εύλογο, λοιπόν, οι παραπάνω κατηγορίες να αναζητήσουν φιλικές προς τον προϋπολογισμό τους επιλογές, όπως μικρότερα πακέτα ή προσφορές.

Αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν ήδη τις επιχειρηματικές στρατηγικές των εταιρειών και πυροδοτούν την δημιουργία νέων προϊόντων. Καθώς, τέλος,  η αγορά των τροφίμων θα συμβαδίσει ξανά με την λειτουργία των εστιατορίων, η βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών θα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να κάνει το μαγείρεμα  να φανεί εύκολο και ελκυστικό, ώστε να διατηρήσει μερικά από τα κέρδη επί του μεριδίου αγοράς που έως στιγμής ενισχύονται από πανδημία.

Αυξάνεται η ζήτηση για πικάντικες σάλτσες και καρυκεύματα 

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας παρατηρήθηκε ότι οι πελάτες αγόραζαν περισσότερα από τα πιο «εξωτικά» προϊόντα που διαθέτει η αγορά, όπως το hummus. Καθώς η υγειονομική κρίση επιδεινωνόταν, οι άνθρωποι φαίνεται ότι αναζητούσαν τρόπους για να προσθέσουν τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα στην ρουτίνα τους.

Πιο αναλυτικά, το έντονο ενδιαφέρον για τις πιο περιπετειώδεις γεύσεις έχει αυξήσει τις πωλήσεις και για άλλες εταιρείες.Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι οικογένειες έχουν προσθέσει  πιάτα της παγκόσμιας κουζίνας, όπως το κοτόπουλο Tikka masala στο δείπνο τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν στραφεί σε φυτοφαγικές επιλογές, όπως τα μπιφτέκια λαχανικών.

Όπως φαίνεται, το ενδιαφέρον για τις εξωτικές γεύσεις δεν θα εξασθενίσει σύντομα. Ωστόσο, οι καταναλωτές εξακολουθούν να αποζητούν την ευκολία, ειδικά καθόσον επιστρέφουν στους πρότερους ρυθμούς ζωής, για αυτό και δείχνουν μία παραπάνω προτίμηση στα συσκευασμένα προϊόντα.

Εστίαση στην ευεξία και στα φυσικά προϊόντα

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί στρέφονται στους διαδρόμους των super markets με σκοπό να ενισχύσουν την υγεία και την ευεξία τους. Έτσι, η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει τις αγορές των συμπληρωμάτων διατροφής και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, των φυτικών τροφών και των σνακ χωρίς συντηρητικά και προσθετικές ουσίες σε αξιοσημείωτη αύξηση.

Πέραν, τέλος, της υγείας των καταναλωτών και της ρουτίνας του μαγειρέματος, κάποιες συνήθειες θα επιστρέψουν αφού είναι βαθιά ριζωμένες στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται ότι οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν με ανυπομονησία στα εστιατόρια, παρά τα χρηματικά ποσά που δαπανώνται επί του παρόντος για νέα μαγειρικά σκεύη και προμήθειες μαγειρέματος.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.