Η πανδημία και οι επιπτώσεις της οδήγησαν σε πολλές αλλαγές. Μία εξ αυτών είναι σαφώς η αναδιαμόρφωση της σχέσης των καταναλωτών με τα ρούχα και τις αγορές, αφού είναι σχεδόν αυταπόδεικτο ότι οι περισσότεροι αγοράζουμε πλέον λιγότερα.
Τα έσοδα της βιομηχανίας της μόδας αναμένεται να μειώθηκαν κατά ένα τρίτο το 2020, γεγονός που ισοδυναμεί με 640 δισεκατομμύρια δολάρια χαμένων πωλήσεων.
Επιπλέον, ακόμη και όταν τελικά ψωνίζουμε, αγοράζουμε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ρούχων , όπως πιτζάμες, άνετα παντελόνια και, κυρίως, φόρμες. Οι αγορές για την κατηγορία της άνετης φόρμας αυξήθηκαν κατά 80% τον Απρίλιο και οι αναζητήσεις της Google για το εν λόγω ένδυμα έφτασαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 14 ετών.
Καθώς μπήκαμε στο 2021, υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα που διαφαίνονται στον ορίζοντα της βιομηχανίας της μόδας: θα εγκαταλείψουν οι άνθρωποι τις άνετες φόρμες όταν τελειώσει η πανδημία; Ή θα έχει πια αλλάξει μόνιμα η μόδα και οι τάσεις; Η απάντηση είναι ακόμα ασαφής, αλλά μικρές ενδείξεις για το τι θα μπορούσαμε να φορέσουμε μετά την κρίση, εντοπίζονται με ευκολία στο παρελθόν.
Οι αντιδραστικές τάσεις και τα μόνιμα αποτελέσματα
Πολλοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι μόδα θα επιστρέψει πολύ δυναμικά μετά την πανδημία, καθώς οι άνθρωποι θα θέλουν να αποβάλλουν το μονότονο στυλ ενός απλά άνετου ρούχου και θα επιστρέψουν στον κόσμο με τα λαμπερά, μοντέρνα ρούχα για ακόμη μια φορά.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Σχεδιαστών Μόδας της Αμερικής, η μόδα είναι ένα εκκρεμές που πηγαίνει από το ένα άκρο στο άλλο και αυτό ακριβώς θα δούμε να συμβαίνει σύντομα.
Παρόλα αυτά, αυτό είναι κάτι που έχει ξανασυμβεί. Κατά τη διάρκεια του Β ‘ Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, οι γυναίκες φορούσαν τζιν και φόρμες καθώς ανέλαβαν τις θέσεις εργασίας των ανδρών.
Στη συνέχεια, το 1947, ο Christian Dior παρουσίασε τη συλλογή των ρούχων του, η οποία εμπεριείχε θηλυκά σακάκια και φούστες σε εντυπωσιακές γραμμές, ενώ αναδείκνυε άρτια την γυναικεία μέση. Επρόκειτο, δηλαδή, για μια απόλυτα θηλυκή εμφάνιση που εξαφάνισε τελείως από το προσκήνιο τα πρακτικά,κατά τα άλλα, ανδρικά ενδύματα των προηγούμενων ετών.
Ωστόσο, το εκκρεμές της μόδας κινείται με λίγο πιο περίπλοκους ρυθμούς, καθώς εάν εξετάσει κανείς το ζήτημα λίγο πιο ενδελεχώς, θα καταλάβει ότι η ιστορία είναι πιο σύνθετη από ό,τι φαίνεται.
Έτσι, μπορεί οι θηλυκές γραμμές των ρούχων να επέστρεψαν μετά το τέλος του πολέμου, αλλά η εποχή αυτή έδωσε, ταυτόχρονα, πάτημα στις γυναίκες να φορέσουν παντελόνια και άλλα ενδύματα που προηγουμένως προορίζονταν μόνο για άνδρες. Αυτή η τάση συνεχίστηκε στις δεκαετίες που ακολούθησαν.
Έτσι, διαπιστώνεται ότι μετά από μια διαρκή επιβολή μιας κατάστασης, εμφανίζεται μία σχεδόν αντιδραστική τάση αλλά μένει και ένα μόνιμο αποτέλεσμα και στο τέλος αυτά τα δύο συνδυάζονται.
Μετά από αυτή την πανδημία, είναι πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι θα απορρίψουν την εξαιρετικά χαλαρή εμφάνιση που είχαν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού, αλλά η στροφή προς την άνεση μπορεί να είναι μία τάση που θα μείνει.
Οι τάσεις που εμφανίστηκαν την περίοδο της πανδημίας δεν είναι καινούριες
Μέρος της αιτίας και της εξήγησης του γιατί είναι πιθανό να παραμείνει η τάση των άνετων ρούχων, είναι επειδή στην ουσία πρόκειται για προέκταση μιας προϋπάρχουσας τάσης.
Αυτό είναι πιο ξεκάθαρο εάν εξετάσει κάποιος το τι θεωρείται κατάλληλο για να φορέσει κάποιος στο γραφείο: από τα κοστούμια της δεκαετίας του ’90, τα τελευταία χρόνια ορισμένοι εργαζόμενοι φαίνεται ότι αισθάνθηκαν άνετα να φορέσουν hoodies και joggers στον χώρο εργασίας τους.
Ως αποτέλεσμα οι σχεδιαστές συνειδητοποίησαν αφενός ότι οι καταναλωτές εμφάνισαν αυξημένη ζήτηση για φόρμες και αφετέρου ήταν σε θέση να τις παράξουν επειδή τα υλικά ήταν ευρέως διαθέσιμα και τα εργοστάσια ήξεραν πώς να τις δημιουργήσουν.
Σαφώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Σε περιόδους κρίσης, η μόδα κάνει ποικίλους ελιγμούς για να καλύψει τις ανάγκες της στιγμής, αλλά τείνει να αντλεί δεδομένα από τις τάσεις που υπήρχαν ήδη.
Στη Γαλλική Επανάσταση, για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος να δεχθεί επίθεση για ένα ντύσιμο που παρέπεμπε σε κάποιον πλούσιο αριστοκράτη και έτσι οι γυναίκες μετατοπίστηκαν προς τη ένδυση με απλούστερα λευκά φορέματα.
Αυτά τα ιστορικά παραδείγματα χρησιμοποιούνται συχνά για να γίνουν προβλέψεις για το μέλλον. Έτσι, θα περίμενε κανείς μια εντελώς νέα μόδα μόλις βγούμε από την φάση της πανδημίας, αλλά αυτό που είναι πιο πιθανό να συμβεί είναι μάλλον η υπερβολή και η επέκταση των τάσεων που υπήρχαν ήδη πριν από τον Μάρτιο.
Η βιωσιμότητα γίνεται επιτακτική ανάγκη
Ιστορικά, τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα δεν έχουν μόνο αλλάξει τις προτιμήσεις και τα γούστα, αλλά έχουν επίσης κλονίσει και τις συνθήκες παραγωγής. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για παράδειγμα, οι γυναίκες απλά δεν μπορούσαν να φορέσουν τα ίδια φορέματα επειδή τα εργοστάσια παραγωγής προσαρμόστηκαν για να παράγουν βαμβακερές στολές και αλεξίπτωτα .
Είναι σαφές ότι μια παρόμοια διαταραχή συμβαίνει και τώρα, καθώς τα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν τα εργοστάσια και τα καταστήματα να κλείνουν για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί σχεδιαστές επέλεξαν να δημιουργήσουν λιγότερες συλλογές και να επεκτείνουν χρονικά μια ενιαία συλλογή σε πολλούς μήνες. Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, απλά δεν αγόραζαν τόσα ρούχα.
Έτσι, σύσσωμη η βιομηχανία της μόδας πιστεύει ότι αυτές οι μετατοπίσεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν μια άλλη τάση που αναδύθηκε τον τελευταίο καιρό στους κόλπους της βιομηχανίας της μόδας: την βιωσιμότητα. Παρόλα αυτά, η πανδημία φαίνεται να ενίσχυσε περαιτέρω τις τάσεις που ήδη υπήρχαν.
Ωστόσο, η βιομηχανία της μόδας φαίνεται ότι λάμβανε υπόψιν την στροφή προς την βιωσιμότητα την τελευταία δεκαετία, αλλά υπήρξε ταυτόχρονα έντονα το αφήγημα ότι η μεγάλη αλλαγή απαιτεί αρκετό χρόνο. Η πανδημία, όμως, πέτυχε να αναιρέσει αυτό το επιχείρημα.
Όλα αυτά είναι πιθανό να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η μόδα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι εξίσου πιθανό οι καταναλωτές να προσαρμοστούν στην κατοχή λιγότερων ρούχων, ενώ όσοι θέλουν να φορούν πιο λαμπερά κομμάτια μπορεί να επιλέξουν να αγοράσουν μεταχειρισμένα ρούχα, ένα επιχειρηματικό μοντέλο που προέκυψε τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει μεγάλη απήχηση.
Εντούτοις, πολλοί υποστηρίζουν ότι η επόμενη φάση της εξέλιξης της μόδας θα έρθει πραγματικά μέσα από την ατομική συνείδηση του καταναλωτή. Οι στιγμές της παγκόσμιας κρίσης δημιουργούν την ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό εξελίσσεται εξαρτάται από τις αξίες των καθημερινών καταναλωτών.
Εάν η πανδημία θέσει τέλος στην έντονη υπερκατανάλωση που ήταν μέχρι πρότινος το σήμα κατατεθέν της βιομηχανίας της μόδας, θα είναι επειδή οι καταναλωτές θα κάνουν τη σκόπιμη επιλογή να αγοράσουν λιγότερα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.