Πέντε προβλέψεις για τις τάσεις που θα επικρατήσουν στο 2021

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μας δίδαξε το 2020, είναι το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί ακόμα να κάνει απρόβλεπτους ελιγμούς. Άλλωστε ποιός θα μπορούσε να προβλέψει, για παράδειγμα, ότι θα ξεσπούσε μία πανδημία και θα αναγκαζόμασταν να υπομείνουμε περιοριστικά μέτρα και μακροπεριόδους αποκλεισμού, που θα άλλαζαν δραστικά τις συμπεριφορές των καταναλωτών;

Ενώ, λοιπόν, είναι αλήθεια ότι οι προβλέψεις του μέλλοντος μοιάζουν αρκετά επισφαλείς δεδομένης της κατάστασης, ο συνετός προγραμματισμός και η διορατικότητα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Αντιθέτως, πρόκειται για δύο αρετές που χαρακτηρίζουν συνήθως τις επιτυχημένες επιχειρήσεις.  Εξετάζοντας, ως εκ τούτου, τις υπάρχουσες τάσεις, μπορεί κανείς να διατυπώσει -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- εικασίες για το τί θα μπορούσε να συμβεί τους επόμενους 12 μήνες.

Παρακάτω δίνονται κάποιες από αυτές τις εικασίες που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες για όλων των ειδών τις επιχειρήσεις: 

  1. Ορισμένες συνήθειες που αποκτήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας δεν θα υποχωρήσουν

Η πανδημία έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση και την κυριαρχία της τεχνολογίας σε όλους σχεδόν τους κλάδους των επιχειρήσεων επιτρέποντας στους πελάτες να ψωνίζουν με όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή.

Πιο συγκεκριμένα,τα μοντέλα αγορών όπως το buy online pickup in-store (BOPIS) και το curbside pickup σημείωσαν αλματώδη αύξηση στο ποσοστό εφαρμογής τους το 2020.  Μάλιστα, έρευνα από την Kibo Commerce διαπίστωσε ότι το λεγόμενο BOPIS αυξήθηκε κατά 500% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, η χρήση των ανέπαφων πληρωμών σημείωσε ανάλογη αύξηση. Τα στοιχεία της βιομηχανίας δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αμερικανών καταναλωτών έκαναν για πρώτη φορά χρήση των ανέπαφων συναλλαγών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και μόνο για τον μήνα Μάρτιο, οι ανέπαφες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 25%.

Μοιάζει, βέβαια, αρκετά λογική αυτή η εξέλιξη καθώς οι αγοραστές  αναζητούσαν τρόπους να κάνουν ασφαλέστερες και πιο βολικές αγορές. 

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι πολλοί αγοραστές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες πολύ καιρό μετά την πανδημία. Σύμφωνα με την McKinsey, την εταιρεία ερευνών, το 56% των καταναλωτών σκοπεύει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το σύστημα BOPIS και μετά την πανδημία και προβλέπεται ότι θα συμβεί το ίδιο για την περίπτωση των ανέπαφων συναλλαγών.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι οι καταναλωτές δεν θα επιστρέψουν στις παλιές συνήθειες αγορών τους μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει το εκάστοτε κατάστημα να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί στο μέλλον να φιλοξενήσει αυτές τις νέες καταναλωτικές συνήθειες. 

Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να κάνουν δεκτές όλων των ειδών τις πληρωμές, σσυμπεριλαμβανομένων του Apple Pay και του Android Pay. 

2. Η διατήρηση της αφοσιωμένης πελατείας είναι το νέο στοίχημα για τις επιχειρήσεις

Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών αποδείχθηκε ένα δύσκολο έργο το 2020. Τα στοιχεία από την McKinsey αποκάλυψαν ότι ένα σημαντικό κομμάτι των καταναλωτών (36%) δοκίμασες νέες μάρκες εν μέσω της πανδημίας.

Από αυτούς τους αγοραστές, το 73% σχεδιάζει να συνεχίσει να πειραματίζεται με νέες μάρκες. Οι αγοραστές σαφώς δεν φοβούνται πλέον να δοκιμάσουν νέα προϊόντα και συμπεριφορές και αυτή η τάση πιθανότατα θα γίνει ακόμη πιο έντονη το 2021, καθώς νέες μάρκες εισέρχονται στην αγορά.

Συνεπώς, η διατήρηση και η επέκταση της πελατειακής βάσης είναι το νέο στοίχημα για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό εφικτό είναι η αποτελεσματική ενασχόληση με τα δεδομένα των πελατών.

Για να γίνει αυτό, οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει να αγκαλιάσουν και να ενσωματώσουν τις εφαρμογές της ανάλυσης των δεδομένων με σκοπό να δημιουργήσουν εξατομικευμένες εμπειρίες αγοράς τόσο για τις διαδικτυακές όσο και για τις φυσικές συναλλαγές με τους πελάτες.

Ένα καλό παράδειγμα αυτής της πρακτικής είναι οι ομαδοποιήσεις των πελατών με βάση την συχνότητα ή την αξία των αγορών τους, με απώτερο σκοπό την πιο αποτελεσματική στόχευση τους.

3. Οι εταιρείες γίνονται πιο δημιουργικές 

Το συναρπαστικό περιεχόμενο είναι -και θα συνεχίσει να είναι-  η φράση-κλειδί από το 2021 και έπειτα. Με τους καταναλωτές να μην φοβούνται να ανακαλύψουν και να πειραματιστούν με νέες εταιρείες, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για να διατηρήσει τους αγοραστές αφοσιωμένους ( αλλά και να αποκτήσει νέους) είναι η δημιουργία περιεχομένου που πραγματικά αφορά το κοινό-στόχο.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω, προϋποτίθεται η σε βάθος γνώση του προφίλ που διαθέτει ο μέσος καταναλωτής μίας επιχείρησης: τι είδους  θέματα, γλώσσες και στυλ επικοινωνίας θα ήταν ελκυστικά για το κοινό αυτό; Τα στοιχεία αυτά έχουν καθοριστική σημασία στην δημιουργία των αποτελεσματικών μηνυμάτων επικοινωνίας και προώθησης.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζει κανείς ποιες πλατφόρμες και μέσα επικοινωνίας θα χρησιμοποιήσει κατά τη διανομή των μηνυμάτων της επιχείρησης.

Αναφορικά, με το είδος του περιεχομένου το βίντεο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ισχυρό, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων αγοραστών, ενώ το Tiktok γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις νεότερες γενιές.

4. Ενίσχυση της τοπικής αγοράς

Το κίνημα  ενίσχυσης των τοπικών καταστημάτων υπήρχε εδώ και χρόνια, αλλά είναι γεγονός ότι αναζωπυρώθηκε έντονα το 2020, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συνεχιστεί και το 2021.

Μάλιστα, μία έρευνα από την YouGov διαπίστωσε ότι ως αποτέλεσμα του ιού και της εξάπλωσης του, το 64% των καταναλωτών προτιμούν να ψωνίζουν από τοπικές επιχειρήσεις, με τις γυναίκες (70%) να θεωρούν ακόμη πιο πιθανό ότι θα απευθυνθούν στην τοπική κοινότητα για τις αγορές τους.

Επιπλέον, ένας τρόπος για να ενδυναμωθεί η τοπική παρουσία μίας επιχείρησης  είναι να ενισχυθεί η προβολή της στην τοπική αναζήτηση. Οι περισσότεροι καταναλωτές απευθύνονται στην Google για να βρουν επιχειρήσεις στην περιοχή τους και σύμφωνα με τον γίγαντα αναζήτησης, το 90% των παγκόσμιων αγοραστών δήλωσε ότι χρησιμοποιούν την αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν επισκεφτούν ένα κατάστημα.

Εξαιτίας, λοιπόν,αυτού θα πρέπει μία επιχείρησή να είναι εύκολο να εντοπιστεί σε μία σχετική αναζήτηση και το «Google My Business» προσφέρει μία πληθώρα εργαλείων που μπορούν να συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως εκ τούτου, ένα ακόμη σημαντικό βήμα θα ήταν να προχωρήσει μία επιχείρηση πέρα από την παροχή των βασικών πληροφοριών προσθέτοντας φωτογραφίες του καταστήματός και ενθαρρύνοντας τους πελάτες να αξιολογήσουν την επιχείρηση. Όλα τα παραπάνω, κάνουν το προφίλ της επιχείρησής πολύ πιο ελκυστικό και δελεαστικό για τους αγοραστές.

5. Οι καταναλωτές θα είναι πιο προσεκτικοί και λιγότερο αυθόρμητοι με τις αγορές τους

Μία έρευνα που εκπονήθηκε από το Facebook διαπίστωσε ότι οι αγοραστές είναι περισσότερο προσεκτικοί με την αγοραστική τους συμπεριφορά. Σύμφωνα με την έκθεση «Future of Shopping» του Facebook,  οι σύγχρονοι καταναλωτές σχεδιάζουν τις επισκέψεις τους στο κατάστημα εκ των προτέρων με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών πόρων και περίπου τα δύο τρίτα των αγοραστών αναφέρουν ότι οι περισσότερες αποφάσεις αγορών τους σχεδιάζονται και δεν είναι προϊόν αυθορμητισμού.

Ακόμη, ένα πράγμα που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν είναι το Google και οι αναζητήσεις που πραγματοποιούνται εκεί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το 90% των αγοραστών στρέφονται στις μηχανές αναζήτησης για να σχεδιάσουν τις αγορές τους είτε αυτό αφορά μία αγορά στο κατάστημα είτε μία εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική συναλλαγή. Έτσι, η διαδικτυακή αναζήτηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κανάλια για να προσελκύσει μία επιχείρηση τους δυνητικούς αγοραστές.