Εάν παραγγείλει κάποιος τα ψώνια της εβδομάδας από το Zero Grocery που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, τότε τα προϊόντα θα παραληφθούν σε συσκευασίες και πακέτα που ο καταναλωτής υποχρεούται να επιστρέψει πίσω στο κατάστημα.
Τα συνήθη προϊόντα που συναντά κανείς στα ράφια, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά βρώμης ή τα τσιπς πατάτας, έρχονται σε γυάλινα βάζα. Ακόμη και προϊόντα όπως το σπανάκι ή το γιαούρτι και το γάλα συσκευάζονται εξίσου σε γυάλινα βάζα.
Όταν πια τα δοχεία αδειάσουν, ο καταναλωτής τα αφήνει έξω από την πόρτα του για να τα παραλάβει ένα άτομο της επιχείρησης μαζί με την επόμενη παραγγελία του εκάστοτε πελάτη. Έτσι, το σκηνικό θυμίζει σχεδόν τις εποχές του γαλατά ή του νερουλά που επισκέπτονταν τα σπίτια!
Η Zuleyka Strasner, η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία δήλωσε ότι επιθυμεί μέσα από αυτήν να διευκολύνει τον μέσο Αμερικάνο πολίτη να υιοθετήσει έναν τρόπο ζωής χωρίς πλαστικά.
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλα τα προϊόντα που μπορεί κανείς να βρει στην υπηρεσία συσκευάζονται σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία, ενώ μόνο ένα μικρό τμήμα των προϊόντων, όπως το κρέας και τα ψάρια, τοποθετούνται σε λιπασματοποιήσιμα περιτυλίγματα.
Ακόμη, οι πελάτες πληρώνουν 25 δολάρια το μήνα για την ένταξη τους στην υπηρεσία, ένα ποσό που περιλαμβάνει απεριόριστες δωρεάν παραδόσεις. Ωστόσο, οι πελάτες εξοικονομούν άμεσα καθώς περιορίζεται το κόστος που τα συνήθη προϊόντα αποδίδουν στην συσκευασία τους.
Η εταιρεία ξεκίνησε αγοράζοντας τρόφιμα από κατασκευαστές σε χύμα μορφή που προορίζονταν για μεγάλες παραγγελίες από ξενοδοχεία ή αεροπορικές εταιρείες και στη συνέχεια προχωρούσαν ανασυσκευάζοντας τα τρόφιμα σε επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία.
Πλέον, σύμφωνα με την ιδρύτρια,συνεργάζονται, ακόμη, με ορισμένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν μη πλαστικές συσκευασίες κατά την πρώτη φάση συσκευασίας των προϊόντων.
Ωστόσο, η ίδια συμπληρώνει ότι μέσα από την επαφή της με την αγορά συνειδητοποίησε ότι η υπάρχουσα αλυσίδα εφοδιασμού δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, καθώς είναι δυσεύρετα τα προϊόντα εκείνα που ξεκινούν τον κύκλο ζωής τους σε γυάλινες συσκευασίες στην αρχή της αλυσίδας εφοδιασμού και συνεχίζουν να κινούνται μέσα από την παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού.
Έτσι, έπρεπε τόσο να οικοδομήσουν την δική τους αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς και την υποστηρικτική υποδομή και τεχνολογία που απαιτούνταν εκ του μηδενός.
Η εν λόγω επιχείρηση παρακολουθεί κάθε προϊόν πολύ πιο στενά από ό, τι θα συνέβαινε σε μια παραδοσιακή αλυσίδα εφοδιασμού, όπου υπάρχουν συνήθως αρκετά βήματα και διανομείς που μεσολαβούν πριν τα τρόφιμα φτάσουν σε έναν καταναλωτή.
Παρακολουθεί επίσης τι συμβαίνει σε κάθε πακέτο. Είναι γνωστό ότι ο λόγος για τον οποίο ο γαλακτοπαραγωγός ή γαλατάς περιορίστηκε σημαντικά ως επάγγελμα από τη δεκαετία του 1970 και μετά είναι ότι στην ουσία επρόκειτο για μια πολύ έντονη και δύσκολη βιομηχανία για να λειτουργήσει.
Παράλληλα, δεν υπήρχε απόλυτη διαφάνεια σχετικά με το ποιος και τί είδους μπουκάλια διέθετε και κατά πόσο αυτά απολυμαίνονταν όπως έπρεπε. Έτσι, υπάρχουν πολλά κομβικά σημεία αυτής της διαδικασίας στα οποία η τεχνολογία επιτρέπει πλέον πραγματικά να συμβούν αλλαγές που θα αναδιαμορφώσουν τον χάρτη.
Κάθε φορά που μία συσκευασία επιστρέφεται, καθαρίζεται και αποστειρώνεται πριν ανασκευαστεί για να χρησιμοποιηθεί ξανά. Επιπλέον, φαίνεται ότι οι πελάτες του καταστήματος δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα για τις επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού σε ένα τυπικό παντοπωλείο, τα προϊόντα αγγίζονται από πολύ περισσότερους ανθρώπους: άτομα από την παραγωγή, διανομείς, εργαζόμενοι στο παντοπωλείο και πελάτες.
Ωστόσο, τα προϊόντα του Zero Grocery , όπως και κάθε άλλο προϊόν που διατίθεται στο κατάστημα, παράγεται στις ΗΠΑ υπό εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες.
Τα καταστήματα Zero-waste ή εκείνα που αποφεύγουν την χρήση του πλαστικού γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και είναι πιθανό να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο ακόμη περισσότερες υπηρεσίες.
Η Loop, για παράδειγμα, μια πλατφόρμα που συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, προτρέπει τους κατασκευαστές να δοκιμάσουν νέες επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
Ενδεχομένως, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα που είναι πιο δύσκολο να συσκευαστούν χωρίς πλαστικό από ό,τι άλλα, παρόλα αυτά είναι ουσιαστικά δυνατό να προσφερθεί οποιοδήποτε προϊόν με αυτόν τον τρόπο.
Εξάλλου, το πλαστικό αποτελεί ένα νέο φαινόμενο, αφού πριν από τη δεκαετία του 1960, το σύνηθες, σχεδόν για όλα τα προϊόντα, ήταν να μην συσκευάζονται με πλαστικό.
Γίνεται, συνεπώς, λόγος για ένα είδος επιστροφής πίσω στις παραδοσιακές διαδικασίες συσκευασίας οι οποίες σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες που έχουμε πλέον στην διάθεση μας μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.