26 Απρ 2024
READING

Πώς διαμορφώθηκαν οι υψηλές τιμές για τα θρυλικά παπούτσια Air Jordans της Nike ;

5 MIN READ

Πώς διαμορφώθηκαν οι υψηλές τιμές για τα θρυλικά παπούτσια Air Jordans της Nike ;

Πώς διαμορφώθηκαν οι υψηλές τιμές για τα θρυλικά παπούτσια Air Jordans της Nike ;

Τα Jordan 1 Retro κυκλοφόρησαν αρχικά λιανικώς στην τιμή των 185 δολαρίων το 2014, αλλά σήμερα ένα αντίστοιχο ζευγάρι μπορεί να μεταπωλήθει μέχρι και για 2.000 δολάρια.

Ακόμη, τα Yeezy Boost 350 V2 Core αθλητικά παπούτσια, των οποίων η ενδεικτική λιανική τιμή κυμαινόταν στα 220 δολάρια το 2016, θα μπορούσαν τώρα να μεταπωληθούν για 900 δολάρια.

Είναι σαφές, ότι η αξία μεταπώλησης του κάθε κομματιού υπερδιπλασιάζει την ζήτηση του. Τα παραπάνω κυκλοφόρησαν και πωλήθηκαν εξίσου σε εκδόσεις περιορισμένης κυκλοφορίας. Ωστόσο, γιατί τα Jordans έγιναν τόσο ακριβά;

Όλα σχετίζονται στην ουσία με την αξία της μάρκας και τον τρόπο που αυτή εμπορεύεται τα θρυλικά αυτά παπούτσια. Επομένως, είναι γεγονός ότι κατασκευάζονται στην Κίνα,  επιλέγονται, παράλληλα, τα καλύτερα εργοστάσια, γίνεται μεγαλύτερη χρήση υλικού (τα παπούτσια του μπάσκετ τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο υλικό από τα αντίστοιχα παπούτσια για τρέξιμο) και στη συνέχεια καταβάλλονται προσπάθειες να είναι το τελικό -κάθε φορά- προϊόν όσο πιο κοντά στο αρχικό.

Σύμφωνα με την έρευνα της Matt, η μέση τιμή των πάνινων παπουτσιών μπάσκετ είναι περίπου 110 δολάρια, ενώ η μέση τιμή ενός ζευγαριού Jordans είναι περίπου 145 δολάρια. Ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι για τους οποίους η εν λόγω μάρκα μπορεί να κοστολογεί τόσο ακριβά τα προϊόντα της, πρέπει να ανατρέξει κανείς στο παρελθόν.

Πιο αναλυτικά, η Nike υπέγραψε το 1984 μια πενταετή συμφωνία με τον Michael Jordan και η συμφωνία αυτή ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη σε αξία από το ακριβότερο συμβόλαιο που είχε υπογραφεί εκείνη την χρονική περίοδο.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μόνη ασυνήθιστη απόφαση που πήρε η Nike κατά το λανσάρισμα της μάρκας Air Jordan. Έτσι, τα Air Jordan 1 άλλαξαν σε μαύρο το λευκό πάνω μέρος των παπουτσιών , μία κίνηση που παραβίασε την πολιτική ενδυμασίας του NBA και οδήγησε στην εφαρμογή προστίμου 5.000 δολαρίων ανά παιχνίδι.

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Nike δημιουργεί ακόμα ένα νέο επαναστατικό  παπούτσι μπάσκετ. Στις 18 Οκτωβρίου, το ΝΒΑ τους διώχνει έξω από το παιχνίδι. 

Η Nike αναγνώρισε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για μάρκετινγκ και διαφήμιση και πλήρωσε το πρόστιμο του Mike , ο οποίος συνέχισε ακάθεκτος και κέρδισε το Rookie of the Year, παίζοντας κάθε παιχνίδι με τα «απαγορευμένα» ομώνυμα παπούτσια του.

Ως αποτέλεσμα, η Nike έδειξε τον επαναστατικό χαρακτήρα της, και αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι εκτιμούν σε κάθε χρονική περίοδο και εποχή.  Πρόκειται, ίσως, για το πρώτο πάνινο παπούτσι που πραγματικά συγκλόνισε την κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών, επειδή ήταν το πρώτο παπούτσι που οι άνθρωποι γνώριζαν και ήθελαν περισσότερο από το μέσο παπούτσι.

Η επιτυχία του Mike ως νέος παίκτης είχε μεγάλο αντίκτυπο στην προωθητική γραμμή της Nike. Έτσι, το 1985 το αρχικό Jordan 1, οδήγησε σε έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παρόλα αυτά, το Air Jordan 2 δεν είχε αντίστοιχη επιτυχία. Μετά από μόλις 18 παιχνίδια με  το νέο του σχέδιο, ο Jordan τραυματίστηκε και υπήρξαν ποικίλες αναφορές που τον ήθελαν δυσαρεστημένο από την συνεργασία του, ενώ ακόμα λέγονταν ότι σκεφτόταν να μεταπηδήσει στην Adidas. Το Air Jordan 3 υπήρξε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την συνεργασία της Nike με τον μπασκετμπολίστα.

Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή προσλαμβάνεται ο Tinker Hatfield. Σήμερα, είναι γνωστός ως ο αρχιτέκτονας του σύγχρονου σχεδιασμού των αθλητικών παπουτσιών.

Τότε, έγινε γνωστός για την καινοτομία της τεχνολογίας Air Max της Nike. Ο σχεδιασμός των Air Jordan 3 θεωρήθηκε θρυλικός: για πρώτη φορά κυκλοφόρησαν τα mid-cut παπούτσια μπάσκετ μέχρι τον αστράγαλο, ενώ ο Tinker ενσωμάτωσε την τεχνολογία Air Max στη σόλα.

Τα παραπάνω, φαίνεται ότι ήταν τα στοιχεία που υπογράμμισαν και την πολιτιστική/ ιστορική αξία των παπουτσιών. 

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, η τιμή των Jordans είχε φτάσει στα 100 δολάρια, ήταν δηλαδή, σημαντικά υψηλότερη ακόμη και από το κορυφαία παπούτσια μπάσκετ εκείνη την εποχή.

Ωστόσο, η μάρκα εμπορεύεται τα παπούτσια της ως προϊόν πολυτελείας, για να ταιριάζει με το ταλέντο και το στυλ του αθλητή και κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας δημιουργήθηκε ένα πολιτιστικό φαινόμενο, μεταμορφώνοντας την αθλητική ενδυμασία στο νέο mainstream.

Είναι γεγονός ότι ο εν λόγω αθλητής ήταν μία πολύ δημοφιλής φιγούρα, με ένα τεράστιο χαμόγελο και οι καταναλωτές ήθελαν να του μοιάσουν. 

Ο Hatfield συνέχισε να σχεδιάζει τα συγκεκριμένα παπούτσια για τα επόμενα 12 χρόνια, έτσι, τα Jordans κατοχύρωσαν την θέση τους ως τα πιο θρυλικά παπούτσια μπάσκετ και ο MJ έγινε ο μεγαλύτερος παίκτης στην ιστορία του μπάσκετ. Η πορεία τους διήρκεσε περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά αυτό επρόκειτο να αλλάξει.

Το 2013, η Adidas κυκλοφόρησε μία νέα σειρά, την οποία υπέγραψε ο Kanye West και η εταιρεία άρχισε να κερδίζει μεγάλα κέρδη. Ωστόσο, παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό, οι τιμές των Jordan παρέμειναν υψηλές, παρόλο που δεν πωλούσαν πια με τους ίδιους ρυθμούς και έτσι τα Jordans αύξησαν την προσφορά για να εξισορροπήσουν  τα έσοδα, γεγονός που οδήγησε την αγορά σε υπερκορεσμό.

Επιπλέον, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2017, η εταιρεία κυκλοφόρησε 30 διαφορετικά σχέδια retros. Οι αυξήσεις των τιμών, σε συνδυασμό με μια υπερκορεσμένη αγορά και τον αυξημένο ανταγωνισμό, οδήγησαν σε μία φάση παρακμής την μάρκα, ενώ το μερίδιο αγοράς της Adidas σχεδόν διπλασιάστηκε.

Η μυστική συνταγή για τα  Air Jordan όλα αυτά τα χρόνια ήταν το ότι πάντα υπήρχε ζήτηση που δεν καλύπτονταν με  την αντίστοιχή προσφορά. Όταν το αντιλήφθηκαν, αυτό περιόρισαν την αύξηση της κυκλοφορίας εκ νέου γεγονός που οδήγησε τον καταναλωτή να επιστρέψει στην επόμενη έκδοση και να ελπίζει ότι θα πάρει ένα ζευγάρι.

Τα θρυλικά παπούτσια έκαναν την επιστροφή τους το 2018, όπου η μάρκα αύξησε τις προσφορές για γυναίκες πελάτες και παράλληλα η κυκλοφορία του Concord 11 ήταν η πιο επιτυχημένη εισαγωγή παπουτσιών που είχε πραγματοποιηθεί έως τότε. 

Τέλος, φαίνεται ότι τα Jordans ασκούν ακόμα μεγάλη έλξη στους πελάτες όπως τις παλιές μέρες της πρώτης κυκλοφορίας τους, ενώ, τα Jordan 1s θεωρούνται σήμερα πιο πολυπόθητα από ποτέ, όπως δείχνουν οι πληροφορίες και η αξία μεταπώλησης.

Είναι μάλλον σαφές ότι η συγκεκριμένη μάρκα πετυχαίνει να εντοπίζει κάθε φορά την ισορροπία ανάμεσα στη νοσταλγία, το παραδοσιακό και την καινοτομία και παρουσιάζει ακόμα έντονο ενδιαφέρον το πως η σειρά αυτή των παπουτσιών μπάσκετ συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς επιχειρεί να εισχωρήσει βαθύτερα στην αγορά των γυναικών και των unisex προϊόντων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.