24 Απρ 2024
READING

Το 2021 θα είναι ένα καθοριστικό έτος για την βιομηχανία της κάνναβης

6 MIN READ

Το 2021 θα είναι ένα καθοριστικό έτος για την βιομηχανία της κάνναβης

Το 2021 θα είναι ένα καθοριστικό έτος για την βιομηχανία της κάνναβης

Ακόμη και η διαπίστωση ότι η πανδημία και ο φόβος για την εξάπλωση του ιού κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο παρελθόν έτος, φαίνεται να μην περιγράφει επαρκώς την κατάσταση.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της, πέτυχαν μέσα σε λίγο καιρό να αποπροσανατολίσουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλοεπιδρούν με τις επιχειρήσεις, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλον αλλά και -πιο γενικά- την αντίληψη των ανθρώπων για τον κόσμο.

Επιπλέον, πολλές τάσεις που διαφαίνονταν από καιρό στον κόσμο των επιχειρήσεων-από το ηλεκτρονικό εμπόριο έως τις ψηφιακές πληρωμές —  επιταχύνθηκαν κατά αρκετά χρόνια μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Η βιομηχανία κάνναβης δεν αποτελεί εξαίρεση. Η κάνναβη ήταν ήδη η ταχύτερα αναπτυσσόμενη βιομηχανία των ΗΠΑ, αλλά το 2020 έχει οδηγήσει αυτήν την βιομηχανία σε άλλο επίπεδο, καθώς ένα τεράστιο ποσοστό των Αμερικανών υποστηρίζει τώρα τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Επιπρόσθετα, η κάνναβη υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους νικητές την ημέρα των εκλογών, με τη νομιμοποίηση να περνάει στην Αριζόνα, τη Μοντάνα, το Μιζούρι, το Νιου Τζέρσεϋ και τη Νότια Ντακότα και έτσι ποσοστό μεγαλύτερο τους ενός τρίτου της χώρας — πάνω από 111 εκατομμύρια άνθρωποι — ζει και διαβιώνει τώρα σε ένα κράτος όπου η χρήση της κάνναβης θεωρείται νόμιμη.

Μέχρι το 2021, η βιομηχανία της νόμιμης κάνναβης αναμένεται να αποτιμάται στα 24, 5 δισεκατομμύρια δολάρια!Καθίσταται, συνεπώς, παραπάνω από σαφές ότι η κάνναβη είναι πλέον μία από τις επικρατούσες και κυρίαρχες τάσης της Αμερικής.

Ακόμη, καθώς κοιτάζουμε προς το 2021, η ανοδική πορεία του κλάδου ανοίγει νέες πόρτες όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για την οικονομία στο σύνολό της, με μεγαλύτερες ευκαιρίες καινοτομίας, επενδύσεων και απασχόλησης να διαφαίνονται στο κοντινό μέλλον.

Μια «πράσινη» οικονομία

Περισσότεροι από 57 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν βρεθεί υπό το καθεστώς της ανεργίας από τον Μάρτιο. Ωστόσο, ενώ οι οικονομικές και εργασιακές ευκαιρίες γύρω από την κάνναβη δεν μπορούν σαφώς να λύσουν ολοκληρωτικά το ζήτημα της ανεργίας , η συνεισφορά αυτής της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι κάτι που μπορεί να παραλειφθεί.

Οι νόμιμες πωλήσεις κάνναβης έφθασαν σχεδόν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι εταιρείες επεκτείνουν τον ανθρώπινο δυναμικό τους για να συμβαδίσουν με αυτήν την εξέλιξη. Ακόμη, η νόμιμη αγορά κάνναβης υποστηρίζει 243.700 αμερικανικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι οποίες αναμένεται να πολλαπλασιαστούν κατά 250% έως και το 2028, γεγονός που καθιστά την βιομηχανία κάνναβης την μεγαλύτερη πηγή της Αμερικής για νέες θέσεις εργασίας.

Η κάνναβη μπορεί επίσης να ενισχύσει τις κρατικές οικονομίες και να δημιουργήσει ευκαιρίες για αυξημένα έσοδα φορολογίας, ιδιαίτερα καθώς οι κρατικοί και τοπικοί προϋπολογισμοί μειώνονται.

Για παράδειγμα, με το νέο μέτρο νομιμοποίησης, η Αριζόνα θα εκδώσει φόρο 16% στις πωλήσεις κάνναβης που θα διατεθούν σε κοινοτικά κολέγια, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικά κέντρα και προγράμματα δημόσιας υγείας.

Ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου κάνναβης

Δεδομένων των ηλεκτρονικών παραγγελιών (από την ασφάλεια του σπιτιού) αυτή την άνοιξη και των περιορισμένων εξόδων μόνο για τα απολύτως αναγκαία, τα ιατρεία ταξινομήθηκαν ως “απαραίτητα” σε πολλές πολιτείες μαζί με τα παντοπωλεία, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία.

Μπορεί οι άνθρωποι να μην μπορούσαν να ψωνίσουν σε πολυκαταστήματα ή να επισκεφθούν έναν κινηματογράφο,αλλά μπορούσαν, για παράδειγμα, να αγοράσουν κάτι από το τοπικό φαρμακείο τους. 

Ακολούθησε ηχηρή ανταπόκριση από τους καταναλωτές με ρεκόρ πωλήσεων κάνναβης! Η άνευ προηγουμένου ζήτηση ανάγκασε τους λιανοπωλητές κάνναβης να φέρουν την επανάσταση στις μεθόδους πώλησης με τους οποίους συνήθως δραστηριοποιούνται και στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αγοράζουν προϊόντα.

Για να ελαχιστοποιηθεί η άμεση και φυσική επαφή που θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδώσει τον ιό, στράφηκαν γρήγορα σε λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και ψηφιακών πληρωμών για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους και τους καταναλωτές ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα πέτυχαν να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους.

Ως αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών σε όλες τις βιομηχανίες, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα φτάσουν τα 794, 5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι ειδικοί εκτιμούν, επίσης, ότι η πανδημία επιτάχυνε τη μετάβαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο κατά πέντε χρόνια. Από τον Μάρτιο, παρατηρήθηκε αύξηση 700% στις ηλεκτρονικές παραγγελίες και αύξηση κατά 32% στο μέσο όγκο των παραγγελιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021

Αυτοί οι πολιτικοί και επιχειρηματικοί μετασχηματισμοί αποτέλεσαν κομβικά σημεία που ενίσχυσαν την εξέλιξη των πραγμάτων με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τι πρόκειται, λοιπόν, ακολουθήσει;

Η τεχνολογική καινοτομία φαίνεται ότι θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βιομηχανίας της κάνναβης και της μελλοντικής εξέλιξης αυτής. Η τεχνολογία θα επιτρέψει στα καταστήματα πώλησης κάνναβης να απλοποιήσουν τις λειτουργίες τους σε έναν εξαιρετικά διαρρυθμισμένο και προστατευμένο χώρο, όπου η συμμόρφωση θα είναι κανόνας απαράβατος.

Με τη σειρά τους, τα δεδομένα θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά, καθώς οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα δεδομένα που έχουν στην διάθεση τους για να λαμβάνουν εκ των προτέρων και ορθές αποφάσεις.

Αυτές οι τάσεις θα αποτελέσουν το επίκεντρο για τα καταστήματα όλων των μεγεθών, αλλά ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που αναζητούν ένα όλο και πιο υψηλό επίπεδο πολυπλοκότητας για τις εμπειρίες τους στο Διαδίκτυο.

Για να ικανοποιηθεί αυτή την ανάγκη, βλέπουμε τελικά να αναδύονται νέες λύσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο που εξουσιοδοτούν τα καταστήματα να αξιοποιούν πλήρως τα δεδομένα τους για να σχεδιάσουν τη μοναδική τους ηλεκτρονική ταυτότητα, ώστε να να ανταπεξέλθουν απέναντι στον ανταγωνισμό, καθώς περισσότεροι παίκτες εντάσσονται στο χώρο.

Επιπλέον, καθώς η νομιμοποίηση συνεχίζει να επεκτείνει την εφαρμογή της, η όλο και πιο εκτεταμένη εφαρμογή αυτού του νομικού πλαισίου πρόκειται να ενισχύσει περαιτέρω τη βιομηχανία καθώς και να απο-στιγματίσει τις πωλήσεις και τη χρήση κάνναβης.

Θα δούμε πιθανώς τις εταιρείες κάνναβης να προσελκύουν αρκετές ισχυρές εταιρείες από όλους τους κεντρικούς κλάδους της βιομηχανίας: περισσότερες πλατφόρμες λογισμικού,  επιχειρήσεις και επενδυτές που προηγουμένως δίσταζαν να εισέλθουν στο χώρο.

Τέλος, η ομοσπονδιακή νομιμοποίηση της κάνναβης έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα και να ανοίξει τις πύλες για περισσότερες επενδυτικές συμφωνίες.

Επιπλέον, όπως έχουμε ήδη αρχίσει να βλέπουμε, θα υπάρξει μια αυξανόμενη τάση προς την ενοποίηση σε όλο το χώρο, καθώς οι λιανοπωλητές συνεχίζουν να κάνουν μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Περισσότεροι ισχυροί φορείς θα εξαγοράσουν τους μικρότερους παίκτες και οι μικρότεροι παίκτες θα συνδυάζουν τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας ένα χώρο περισσότερο συνεκτικό και λιγότερο κατακερματισμένο.

Το μέλλον της κάνναβης

Η βιομηχανία κάνναβης βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, αλλά η δυναμική εξέλιξης που εμπεριέχει είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη.

Καθώς περισσότερες πολιτείες νομιμοποιούν την χρήση της και η βιομηχανία μεγαλώνει και ωριμάζει, τα πράγματα πρόκειται να μετακινηθούν ακόμα πιο κοντά στο επιθυμητό σημείο: όπου, δηλαδή, η νόμιμη κάνναβη θα διαθέτει τους ίδιους τεχνολογικούς και οικονομικούς πόρους με άλλες αντίστοιχες βιομηχανίες. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου και η επιδοκιμασία των καταναλωτών θα συνεισφέρουν τα μέγιστα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.