19 Απρ 2024
READING

Το μέλλον της βιομηχανίας των τροφίμων είναι οι φυτικές πρωτεΐνες που φτιάνονται από αέρα 

5 MIN READ

Το μέλλον της βιομηχανίας των τροφίμων είναι οι φυτικές πρωτεΐνες που φτιάνονται από αέρα 

Το μέλλον της βιομηχανίας των τροφίμων είναι οι φυτικές πρωτεΐνες που φτιάνονται από αέρα 

Η φυτοφαγία είναι μία τάση που πρόκειται να κερδίσει ακόμα περισσότερο έδαφος τα επόμενα χρόνια και εξαιτίας αυτής της τάσης εμφανίζονται ολοένα και περισσότερα προϊόντα φυτικής πρωτεΐνης στην αγορά.

Το solein, είναι μία τέτοια πρωτεΐνη που παράγεται από τη φινλανδική εταιρεία Solar Foods χωρίς κανενός είδους συμβατική γεωργική διαδικασία. Η παραγωγή του γίνεται μέσα από μία ζύμωση, που συνδυάζει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, αέρα και νερό με κάποια βακτήρια .

Τί γίνεται όμως με την γεύση; Όταν η πρωτεΐνη αυτή μαγειρεύεται και προστίθεται σε φαγητό, το solein έχει γεύση αυγού. Όταν ψήνεται μαζί με ψωμί έχει την γεύση που θυμίζει καρότο.

Εκτός, ωστόσο, από τη γεύση, το solein διαφοροποιείται από τις άλλες μη κρεατοφαγικές πρωτεΐνες, όπως αυτές από μπιζέλι ή από κάνναβη που έχουν κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι λίγο ως πολύ φτιαγμένο από αέρα.

Η Solar Foods ιδρύθηκε από μια ομάδα επιστημόνων, εμπειρογνωμόνων στον τομέα της βιοτεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο κέντρο τεχνικών ερευνών VTT.

Αφού κατάφεραν να αναπτύξουν την πρωτεΐνη σε μικρή κλίμακα μέσα στις ερευνητικές εγκαταστάσεις, πλέον,  το προϊόν είναι έτοιμο να βγει στην αγορά.

Σε λίγα χρόνια, η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει αρκετή ποσότητα για να καλύψει δύο δισεκατομμύρια γεύματα το χρόνο. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τους ιδρυτές.

Έτσι, η solein είναι 100 φορές πιο φιλική προς το περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παραγωγής πρωτεΐνης με βάση ζωικές ή φυτικές πρώτες ύλες, σε σχέση με παράγοντες όπως η αποτελεσματικότητα της χρήσης της γης, οι εκπομπές αερίων και τη χρήση νερού, αφού χρησιμοποιεί 1.550 φορές λιγότερο νερό από αυτό που χρησιμοποιεί η πρωτεΐνη από βόειο κρέας για να παραχθεί.

Η εταιρεία, μάλιστα, συγκέντρωσε 15 εκατομμύρια ευρώ νωρίτερα αυτό το μήνα για να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου σε ένα αστικό σημείο στο Ελσίνκι, όπου η Solar Foods θα είναι σε θέση να παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής στο κοινό καθώς και να εγκαταστήσει ένα μπαρ τροφίμων, όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να δοκιμάσουν διαφορετικά πράγματα που γίνονται με αυτήν την πρωτεΐνη.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν ωστόσο, δεν είναι αρκετά για την κατασκευή του εργοστασίου και η εταιρεία αναζητά τώρα τοπικές και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για να συμβεί αυτό.

Η τεχνολογία των τροφίμων ενισχύεται

Σύμφωνα με την εταιρεία,,  η γεύση του κρέατος που παράγεται μέσω φυτικών και άλλων υποκατάστατων πρωτεϊνών, όπως η πρωτεΐνη μπιζελιού και κάνναβης μπορεί να είναι λίγο απωθητική, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την πρωτεΐνη solein.

Υπάρχουν παρόμοιες εταιρείες εκεί έξω, όπως η Calysta με έδρα τις ΗΠΑ και η Δανική Unibio, οι οποίες παράγουν επίσης μια πρωτεΐνη με ανάλογες διαδικασίες, αλλά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες αερίου του μεθανίου και βακτηρίων και επικεντρώνονται στην παραγωγή ζωοτροφών.

Η εν λόγω πρωτεΐνη (solein) δεν θέλει τα τρόφιμα που παράγει να συγκρίνονται με αυτές τις εταιρείες, δεδομένου ότι εξαρτώνται από το γεωργικό σύστημα για το αέριο του μεθανίου, ενώ το όραμα της Solar Foods  είναι να αποσυνδεθούν τελείως τα τρόφιμα της από τη γεωργία. 

Είναι γεγονός ότι η τεχνολογία των τροφίμων διανύει τώρα μία φάση ανάλογη με αυτήν που βρισκόταν η τεχνολογία της πληροφορίας στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ή στις αρχές της δεκαετίας του’ 90.

Έχουμε το υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και αυτό γιατί πετύχαμε να μην εξαρτάται άμεσα η οικονομική ανάπτυξη από την εκμετάλλευση  των φυσικών πόρων της γης , αφού την μεγαλύτερη αξία την δημιουργούμε πλέον μπροστά στους υπολογιστές και όχι σε κάποιο χωράφι.  Φαίνεται ότι είναι καιρός, να συμβεί κάτι ανάλογο και στην παραγωγή τροφίμων.

Επιπλέον, πολλοί από τους επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην πληροφορική και το ηλεκτρονικό εμπόριο, στρέφουν τώρα τα κεφάλαια τους στην τεχνολογία των τροφίμων. Πρόκειται για έναν νέο τομέα που αναδύεται και ισχυροποιείται με το πέρας των χρόνων.

Συνεργασίες και περιθώρια εξέλιξης

Η Solar Foods κατάφερε να προσελκύσει κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου αλλά και μερικούς πιο στρατηγικούς επενδυτές. Ο τελευταίος οικονομικός γύρος επενδύσεων της εταιρείας ήταν με επικεφαλής την Fazer Group, την φινλανδική εταιρεία τροφίμων.

Η Fazer είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με καθαρά κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2019. Εκτός από τις σοκολάτες, για τις οποίες είναι διάσημη, διαθέτουν επίσης μια μεγάλη επιχείρηση αρτοποιίας και ένα νεοσύστατο τμήμα τροφίμων που αποτελείται από μη γαλακτοκομικά προϊόντα, σνακ με βάση φυτικές πρώτες ύλες και δημητριακά για πρωινό.

Η συνεργασία μεταξύ της Fazer και της Solar Foods ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν η Fazer επένδυσε €3.5 εκατομμύρια στην εν λόγω πρωτεΐνη. Από τότε, οι εταιρείες συναντιούνται κάθε δεύτερη εβδομάδα για να συζητήσουν την ανάπτυξη της solein και το εμπορικό δυναμικό της Fazer.

Βέβαια, εκτός από την κοινή προσπάθεια παραγωγής προϊόντων για την Fazer, η Solar Foods θα λανσάρει επίσης τη δική της σειρά τροφίμων και θα πουλήσει το solein σε άλλες εταιρείες τροφίμων. 

Η Fazer, θεωρεί, από την μεριά της, τα υποκατάστατα κρέατος ως μία από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξέλιξης για το solein, αλλά η Solar Foods έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι κάπως κορεσμένη.

Η μακρόχρονη διαδικασία της έγκρισης τροφίμων στην Ευρώπη

Δυστυχώς, δεν ήταν σε θέση να δοκιμαστεί η  πρωτεΐνη δεδομένου ότι δεν έχει λάβει άδεια τροφίμων από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA) — και αυτό μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.

Η υπεύθυνη αρχή χρειάζεται 18 μήνες για να εγκρίνει την αίτηση από τη στιγμή που την παραλαμβάνει και στην περίπτωση της Solar Foods, η εταιρεία δεν θα υποβάλει την αίτησή της μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, οι αρμόδιες αρχές κάνουν τις ίδιες δοκιμές σε 3-6 μήνες. Έτσι, οι χρονοτριβές της ίδιας διαδικασίας στην Ευρώπη θέτουν σημαντικά εμπόδια στις εταιρείες.

Στις αρχές του 2023, το σχέδιο της εταιρείας είναι να δημιουργήσουν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στην πτώση του κόστους της πρωτεΐνης.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.