22 Ιαν 2025
READING

Τα εμπορικά κέντρα στην post-Covid εποχή 

7 MIN READ

Τα εμπορικά κέντρα στην post-Covid εποχή 

Τα εμπορικά κέντρα στην post-Covid εποχή 

Το οικονομικό μοντέλο που προώθησε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου αρχίζει σταδιακά να χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.Επιπλέον, για τους λιανοπωλητές και τους ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων, το 2020 ήταν ένα έτος μαζικής  αναδιαμόρφωσης των μέχρι πρότινος κατεστημένων.

Η πανδημία και οι επιπτώσεις της πιθανότατα θα θεωρηθούν ως ιστορικό σημείο καμπής στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Οι αγοραστές φαίνεται ότι αισθάνονται τώρα πιο συνδεδεμένοι λόγω της κοινής εμπειρίας της πανδημίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την Accenture η πανδημία έχει προκαλέσει έναν πιο συνειδητό καταναλωτισμό, καθώς και την στροφή προς την κάθε τοπική αγορά.

Τα καλά νέα είναι ότι, με λίγη φαντασία και αρκετή δημιουργικότητα, οι καλύτεροι της αγοράς μπορούν να επανασχεδιάσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του αύριο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια σημαντική αλλαγή στην νοοτροπία των εταιρειών.

Ως αποτέλεσμα, φαίνεται ότι είναι καιρός να επαναδιαπραγμευτούμε τον ρόλο των καταστημάτων καθώς σε έναν κόσμο μετά την πανδημία ο ρόλος του καταστήματος αλλάζει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο απαραίτητος. 

Εδώ είναι οι κορυφαίες δέκα προτάσεις για την αναδιαμόρφωση των σημερινών εμπορικών κέντρων: 

  1. Δυναμική συμμετοχή των εταιρειών για την γεφύρωση του ψηφιακού και του λιανικού εμπορίου

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον ένα κοινό σημείο επαφής για όλες τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις.  Ως αποτέλεσμα, η παρακίνηση των ανθρώπων να επισκεφθούν ένα εμπορικό κέντρο συνιστά μία νέα πρόκληση.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει τώρα να συμμετάσχουν ενεργά στο καινούριο “σκηνικό” που στήνεται. Το στατικό λιανικό εμπόριο που βασίζεται στα προϊόντα και την απλή έκθεση τους θα αντικατασταθεί από κινητές “επιδείξεις” που βασίζονται στις προσωπικές κατά περίπτωση ανάγκες των πελατών: συγκεκριμένος τρόπος ζωής, δημογραφικά στοιχεία και ενδιαφέροντα.

Επιπλέον, όλες οι ενέργειες πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτο συγχρονισμό με τα κοινωνικά μέσα και το influencer marketing.

Ένα πολύ καλό παράδειγμα αυτής της εφαρμογής, ήταν αυτό του Showfields, το οποίο θεωρείται «Το μέλλον των πολυκαταστημάτων». Η κεντρική ιδέα γύρω από αυτό γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ ψηφιακού και λιανικού εμπορίου, επιτρέποντας στους πελάτες να ψωνίζουν με το smartphone στο χέρι.

Το Showfields αγκαλιάζει επίσης το κοινωνικό εμπόριο διοργανώνοντας εβδομαδιαίες εκδηλώσεις ζωντανής ροής στις οποίες συμμετέχουν εταιρείες, σύμβουλοι, εμπειρογνώμονες και καταναλωτές.

  1. Είσοδος νέων επιχειρηματιών στην αγορά του λιανικού εμπορίου

Στην εποχή πριν την εκδήλωση της πανδημίας,  οι μισθωτές των εμπορικών κέντρων δέχονταν πιέσεις από τους λιανοπωλητές, οι οποίοι τους ικέτευαν σχεδόν για την παραχώρηση  χώρου.

Παρόλα αυτά, στην νέα εποχή του λιανικού εμπορίου οι ρόλοι αντιστρέφονται. : οι ιδιοκτήτες θα φέρουν ευθύνη ως συν-δημιουργοί των νεοσύστατων επιχειρήσεων λιανικής πώλησης της επόμενης γενιάς.

Η οικονομική ύφεση είναι πιθανό να προωθήσει την ανάδειξη νέων επιχειρηματιών λιανικής πώλησης, κυρίως στον ψηφιακό χώρο. Έτσι, αυτές οι ψηφιακές νεοσύστατες επιχειρήσεις θα γίνουν το υλικό DNA που απαιτείται για την οδήγηση της φυσικής κυκλοφορίας στο τάδε εμπορικό κέντρο. 

  1. Η αγορά της μεταπώλησης επεκτείνεται

Καθώς τα second hand ρούχα τείνουν να αντικαταστήσουν την βιομηχανία του « Fast Fashion» μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι εταιρείες που εφαρμόζουν το σύστημα της μεταπώλησης αποτελούν όλο και περισσότερο την κυρίαρχη επιλογή των millennials και των ατόμων της γενιάς Ζ, που ενδιαφέρονται για τα ζητήματα βιωσιμότητας.

Συνολικά, η αγορά είναι έτοιμη να φτάσει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2029, σύμφωνα με το ThredUp. Αυτό θα πρέπει να παρακινήσει τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα να δημιουργήσουν μικρές και μεγάλες αγορές μεταπώλησης που προσφέρουν διαρκώς ανανεώσιμο απόθεμα.

Ακόμη, θα μπορούσαν να στρατολογηθούν ποικίλοι στυλίστες με σκοπό την μεταποίηση των μεταχειρισμένων ρούχων και την περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς αυτού του είδους.

  1. Επικέντρωση σε αυθεντικά , ιδιαίτερα και προσωποποιημένα προϊόντα

Η δημοτικότητα των χειροποίητων και limited edition προϊόντων έχει οδηγήσει στην αστρονομική ανάπτυξη της αγοράς αυτών των ειδών.  Η Etsy πούλησε 54 εκατομμύρια μάσκες από τον Απρίλιο  γεγονός που βοήθησε τις πωλήσεις του 2020 να αυξηθούν κατά 70%, ενώ ώθησε την τιμή των μετοχών της σε 300% αύξηση.

Η Etsy φαίνεται ότι έχει εντοπίσει τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού ικανοποιώντας μια δίψα των καταναλωτών για αυθεντικότητα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Etsy, Josh Silverman, προτείνει να επικεντρωθούν όλοι σε μερικά βασικά ζητήματα, όπως η οικονομική ενδυνάμωση, η φυλετική ποικιλομορφία και η βιωσιμότητα.

Το Make-tailing βρίσκεται στον πυρήνα πολλών αναπτυσσόμενων εμπορικών εταιρειών.  συμπεριλαμβανομένης της Shinola, που προωθούν την προσαρμογή και την εξατομίκευση των προϊόντων.

Τελικά, τα εμπορικά κέντρα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των καθιερωμένων εμπορικών εταιρειών και εκείνων των λιανοπωλητών που φέρνουν την καινοτομία.

  1. Επανεξέταση της αρχιτεκτονικής και της τοποθεσίας των εμπορικών κέντρων

Υπάρχουν μυριάδες τρόποι με τους οποίους η συμπεριφορά των καταναλωτών, τα μεταβαλλόμενα πρότυπα κατανάλωσης και η επιθυμία τους για ασφαλή κοινωνικοποίηση μπορούν να συνδυαστούν με την αναγέννηση του εμπορικού κέντρου και την πορεία του προς τη βιωσιμότητα.

Το όραμα του αρχιτέκτονα Victor Gruen για το εμπορικό κέντρο Southdale, το κορυφαίο εσωτερικό εμπορικό κέντρο του αιώνα δεν υλοποιήθηκε πλήρως. Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν την ανάπτυξη κήπων, διαδρόμων και κοινοτικών κτιρίων, σε ένα περιβάλλον που μοιάζει με πάρκο.

Πέρα από την επανεξέταση της εμπειρίας των πελατών στο εμπορικό κέντρο, πρέπει να επανεξετάσουμε την αρχιτεκτονική, την τοποθεσία και τη χρήση της γης. 

Οι χώροι συγκέντρωσης όλο το χρόνο οφείλουν να γεφυρώνουν τον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο αρμονικά,  να προσθέτουν ζωτικότητα και να είναι στην πραγματικότητα επεκτάσεις των κοινοτήτων που τα περιβάλλουν.

  1. Οικοδομική άνθιση και από κοινού ιδιοκτησία

Δεν χρειάζεται να κοιτάξει κανείς πολύ μακριά για να διακρίνει το νέο είδος των εμπορικών κέντρων που αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται και τα κενά καταστήματα μετατρέπονται σε γυμναστήρια, super market και κλινικές.

Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει τόσο σε αστική όσο και σε προαστιακή οικοδομική έκρηξη των συγκροτημάτων και των πολυκατοικιών. Επιπλέον, οι μεγάλοι χώροι στάθμευσης σε ορισμένα εμπορικά κέντρα πωλούνται ήδη για την κατασκευή πολυκατοικιών.

Ακόμη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα πρέπει να εργάζεται τώρα από το σπίτι, υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση από singles και ζευγάρια που εργάζονται και επιθυμούν την συγκατοίκηση.  

  1. Κοινόχρηστοι Κήποι

Η μετάβαση από την ιδιοκτησία ενός μεγάλου σπιτιού στην από κοινού ενοικίαση ενός χώρου μεταφράζεται αρχικά σε λιγότερα έξοδα συντήρησης. Αλλά, για πολλούς σημαίνει επίσης την απώλεια του εξωτερικού πράσινου χώρου καθώς της επαφής με τη γη.

Καθώς τμήματα αυτών των χώρων του εμπορικού κέντρου μετατρέπονται από χώροι στάθμευσης  σε πάρκα και πεζόδρομους, η δημιουργία κοινόχρηστων πράσινων χώρων έρχεται ως φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Η προσφορά μικρών οικοπέδων σε μικρές συνοικίες δημιουργεί ένα  ανθρώπινο πλαίσιο συμβίωσης και ενισχύει την εμπλοκή της κοινότητας. 

  1. Οι Ghost Kitchens στα εμπορικά κέντρα

Η πανδημία έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει ζημιές σε έναν τεράστιο αριθμό  εστιατορίων σε όλον τον κόσμο. Επομένως, με την άρση των περιορισμών και την επαναφορά στην κανονικότητα θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να ενισχυθεί εκ νέου η βιομηχανία των τροφίμων και των ποτών.

Ένας ιδανικός τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο, είναι η δημιουργία Ghost Kitchens (κουζίνες φάντασμα) και αιθουσών για τρόφιμα. Αυτές οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα στα εμπορικά, να φιλοξενούν τους τοπικούς σεφ και να προσφέρουν την δυνατότητα για συνδρομητικά πακέτα γευμάτων.

Αυτές οι γαστρονομικές δημιουργίες ταιρίαζουν απόλυτα  με τους νέους βιωματικούς χώρους λιανικής πώλησης που είναι διάσπαρτοι στα εμπορικά κέντρα και τις αγορές.

9.Αποδοτική παράδοση παραγγελιών για τους απομακρυσμένους προορισμούς

Καθώς η πανδημία δίνει πλήθος μαθημάτων στους λιανοπωλητές, η φαινομενική ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δημιουργήσει προκλήσεις και απαιτήσεις για την αποδοτική εκπλήρωση των παραγγελιών.

Συστήματα αγοράς, όπως το BOPIS (buy online, pick up instore) και το BOPAC (buy online, pick up at curb) έχουν γίνει όλα παρακλάδια της ταχείας και ανέπαφης εκπλήρωσης των παραγγελιών και αυτή η τάση δεν αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.

Επιπλέον, αυτές οι τάσεις δημιουργούν νέες απαιτήσεις για τα τοπικά κέντρα μικροδιανομής. Με σκοπό, δε, την αποτελεσματική pick up και drop off παραλαβή των παραγγελιών θα δημιουργηθούν ειδικά spots για την εξυπηρέτηση αυτή σε ολόκληρο το εμπορικό κέντρο.

Επιπλέον, ενδέχεται να υπάρχει δυνατότητα σύνδεση με εφαρμογές γεωγραφικού εντοπισμού που αναγνωρίζουν την άφιξη του πελάτη για ασφαλή και αποτελεσματική εξυπηρέτηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.