Η Apple κινείται με γοργούς ρυθμούς προς το μέλλον και την τεχνολογία των αυτοκινήτων αυτόματης οδήγησης και στοχεύει το 2024 να δημιουργήσει ένα επιβατικό όχημα, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δική της πρωτοποριακή τεχνολογία μπαταριών.
Το 2014 η εταιρεία άρχισε να σχεδιάζει από το μηδέν το δικό της όχημα, αλλά οι προσπάθειες των δημιουργών του iPhone να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δράση στην αυτοκινητοβιομηχανία ,το λεγόμενο Project Titan, δεν εξελίχθηκαν εξ αρχής όπως αναμένονταν.
Σε κάποια χρονική στιγμή, η Apple έστρεψε όλη την προσπάθεια στο λογισμικό και την ανάπτυξη αυτού και αναγκάστηκε να επανεκτιμήσει τους στόχους της. Ο Doug Field, ένας βετεράνος της Apple που είχε στο παρελθόν εργαστεί στην Tesla, επέστρεψε για να επιβλέπει το έργο και την πορεία αυτού το 2018 και απέλυσε, μάλιστα, 190 άτομα από την ομάδα το 2019.
Από τότε, η Apple έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, ούτως ώστε στοχεύει τώρα στην κατασκευή ενός οχήματος για τους καταναλωτές, παρόλο που τα σχέδια της εταιρείας δεν έχουν, ακόμη, δημοσιοποιηθεί πλήρως.
Ωστόσο, ο στόχος της Apple να κατασκευάσει ένα ιδιωτικό όχημα για τη μαζική αγορά έρχεται σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές της, όπως η Waymo της Google, η οποία, για παράδειγμα, κατασκευάζει, ρομπο-ταξί για να μεταφέρει επιβάτες μέσω μίας υπηρεσίας οδήγησης χωρίς οδηγό.
Επιπλέον, κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής της Apple είναι ένας νέος και καινοτόμος σχεδιασμός των μπαταριών που θα μπορούσε να μειώσει κατακόρυφα το κόστος των μπαταριών και να αυξήσει την εμβέλεια του οχήματος, σύμφωνα με τα όσα λένε οι σχεδιαστές της εταιρείας.
Παρόλα αυτά, η Apple αρνείται να σχολιάσει και να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά ή τα μελλοντικά προϊόντα της. Είναι σαφές, ότι η δημιουργία ενός αυτοκινήτου αντιπροσωπεύει μια ισχυρή πρόκληση ακόμη και για την Apple, μια εταιρεία με τεράστια κέρδη που παράγει εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικά προϊόντα κάθε χρόνο, με εξαρτήματα που προέρχονται από όλον τον κόσμο.
Εντούτοις, ποτέ έως τώρα δεν είχε δημιουργήσει κάτι τόσο μεγάλο όσο ένα αυτοκίνητο. Ακόμη και για την Tesla του Elon Musk, χρειάστηκαν 17 χρόνια για να σταθεροποιηθεί η εταιρεία σε ένα επικερδές μοντέλο παραγωγής.
Παραμένει, ακόμα, αδιευκρίνιστο το ποιος θα μπορούσε να συναρμολογήσει ένα αυτοκίνητο με την επωνυμία της Apple, αλλά υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν ότι η εταιρεία θα βασιστεί σε κάποιον συνεργάτη για την κατασκευή οχημάτων.
Έτσι, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα η Apple να αποφασίσει να περιορίσει το εύρος των προσπαθειών της σε ένα αυτόνομο σύστημα οδήγησης που θα ενσωματωθεί στην συνέχεια σε ένα αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από κάποια ήδη υπαρκτή αυτοκινητοβιομηχανία.
Ωστόσο, οι σχεδιαστές της Apple αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία θα μπορούσαν να εξωθήσουν την έναρξη της παραγωγής στο 2025 ή και πιο πέρα.
Επιπρόσθετα, η Apple αποφάσισε να αξιοποιήσει τους εξωτερικούς συνεργάτες της για τα ποικίλα στοιχεία του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων lidar, τα οποία βοηθούν τα οχήματα αυτόματης οδήγησης να αποκτήσουν μια τρισδιάστατη άποψη του δρόμου.
Μάλιστα, το αυτοκίνητο της Apple ενδέχεται να διαθέτει πολλαπλούς αισθητήρες lidar για με σκοπό την δυνατότητα σάρωσης διαφορετικών αποστάσεων. Ακόμη, ορισμένοι αισθητήρες θα μπορούσαν να προέρχονται από τις εσωτερικά αναπτυγμένες μονάδες lidar της Apple.
Εξάλλου, τα μοντέλα iPhone 12 Pro και iPad Pro της Apple, τα οποία κυκλοφόρησαν φέτος διαθέτουν τέτοιου είδους αισθητήρες lidar. Η Apple έχει ήδη συζητήσει με πιθανούς προμηθευτές των αισθητήρων, αλλά εξέτασε ακόμη και την κατασκευή του δικού της αισθητήρα.
Όσο για την μπαταρία του αυτοκινήτου, η Apple σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το “monocell” , ένα μοναδικό σχέδιο που συσσωρεύει τα μεμονωμένα κελιά της μπαταρίας και ελευθερώνει χώρο μέσα στο πακέτο μπαταριών εξαλείφοντας τις μονάδες που συγκρατούν τα υλικά της μπαταρίας.
Ο σχεδιασμός της Apple σημαίνει, πρακτικά, ότι ακόμη περισσότερο ενεργό υλικό μπορεί να χωρέσει μέσα στην μπαταρία, γεγονός που θα δώσει στο αυτοκίνητο μια δυνητικά μεγαλύτερη εμβέλεια.
Επιπλέον, η Apple εξετάζει, ακόμα, μια χημική ουσία για την μπαταρία που ονομάζεται LFP ή φωσφορικό σίδηρο λιθίου, το οποίο είναι από την φύση του λιγότερο πιθανό να υπερθερμανθεί και έτσι είναι ασφαλέστερο από άλλους τύπους μπαταριών.
Οι άνθρωποι που δουλεύουν για αυτόν τον σχεδιασμό δηλώνουν ότι οι καταναλωτές θα εντυπωσιαστούν με το αποτέλεσμα με τρόπο ανάλογο, όπως την πρώτη φορά που αντίκρισαν το IPhone.
Η Apple είχε εμπλακεί προηγουμένως σε συνομιλίες με την Magna International για την κατασκευή ενός αυτοκινήτου, αλλά οι διαπραγματεύσεις εξαντλήθηκαν καθώς τα σχέδια της Apple ήταν εν αρχή ασαφή, ενώ η Magna δεν έχει σχολιάσει κάτι σχετικά με το θέμα.
Συχνά, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ζητούν με σκοπό την εξασφάλιση του κέρδους να συμφωνηθούν εκ των προτέρων τεράστιοι όγκοι παραγωγής που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση ακόμη και για την Apple, η οποία θα ήταν νεοφερμένη στην αγορά αυτοκινήτων.
Τέλος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι αν η Apple αναπτύξει κάποιο προηγμένο λειτουργικό σύστημα ή την εν λόγω τεχνολογία μπαταριών θα ήταν προτιμότερο και πιο επικερδές να εξετάσει μία συνεργασία με κάποια υπαρκτή και ενεργή εταιρεία παραγωγής αυτοκινήτων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.