19 Απρ 2024
READING

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να αντιμετωπίσουν το νέο μοντέλο συνδρομητικής ενοικίασης αυτοκινήτων

5 MIN READ

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να αντιμετωπίσουν το νέο μοντέλο συνδρομητικής ενοικίασης αυτοκινήτων

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να αντιμετωπίσουν το νέο μοντέλο συνδρομητικής ενοικίασης αυτοκινήτων

Η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου μετατρέπεται σταδιακά, όπως φαίνεται, σε μία συνήθεια που χαρακτηρίζει τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αφού όπως επιβεβαιώνει ο Felix Leuschner, ο  ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Drover, της online εταιρείας για την συνδρομητική ενοικίαση αυτοκινήτων, η μέση ηλικία ενός αγοραστή καινούριων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 55 ετών.

Ασφαλώς, αυτή η παραδοχή αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι οποίοι βλέπουν την πελατειακή τους βάση να συρρικνώνεται με το πέρας των χρόνων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες για τις οποίες οι εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων φαίνονται πλέον πρόθυμες να συνεργαστούν με εταιρείες συνδρομητικής ενοικίασης αυτοκινήτων, όπως η Drover.

Έτσι, σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, η Drover απευθύνεται σε έναν πολύ νεότερο αγοραστή, καθώς η μέση ηλικία των χρηστών της είναι τα 38 έτη.

Επιπλέον, η Drover προσφέρει στους χρήστες πρόσβαση σε μια σειρά αυτοκινήτων με την μηνιαία συνδρομή των £568 — η οποία, φυσικά, περιλαμβάνει κάλυψη βλάβης και συντήρηση.

Ακόμη, τα αυτοκίνητα μπορούν να κρατηθούν από 1 μήνα έως 24 μήνες, διάστημα το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από μια τυπική ενοικίαση αυτοκινήτου, αλλά ταυτόχρονα είναι μικρότερο από αυτό μιας συμφωνίας leasing.

Επιπρόσθετα, για τους νεότερους σε ηλικία καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τα πάντα -από τη μουσική μέχρι το ποτό τους- με το συνδρομητικό μοντέλο πληρωμής, αυτή η ευέλικτη επιλογή μπορεί είναι συχνά προτιμότερη από την εκ των προτέρων δαπάνη μεγάλων χρηματικών ποσών για ένα αυτοκίνητο που μπορεί να μην τους εξυπηρετεί σε όλες τις φάσεις της ζωής τους.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προσπάθησαν να δημιουργήσουν τις δικές τους υπηρεσίες συνδρομής και από κοινού χρήσης των αυτοκινήτων. Ωστόσο, τα περισσότερα πειράματα των κατασκευαστών απέτυχαν.

Η General Motors έκλεισε πριν από λίγο καιρό την Maven, την υπηρεσία κοινής χρήσης αυτοκινήτων, η Ford πούλησε πέρυσι την επιχείρηση μίσθωσης αυτοκινήτων που είχε υπό την ιδιοκτησία της, ενώ η Mercedes-Benz ακύρωσε έναν πιλοτικό πρόγραμμα για την συλλογική χρήση των αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, αφού σημείωνε εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

Επιπλέον, η BMW συγχώνευσε την υπηρεσία Drive Now με το Car2Go της Daimler για να δημιουργήσει το ShareNow, σε μια προσπάθεια αύξησης των κερδών της. Ακόμα κι έτσι, ωστόσο,  η ShareNow υποχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική στα τέλη του 2019, καθώς αποδείχτηκε πολύ δύσκολο να καταστεί η υπηρεσία βιώσιμη σε αυτές τις περιοχές.

Αλλά ακόμη και για τις αγορές στις οποίες η υπηρεσία παραμένει ενεργή, οι αποδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Πιο αναλυτικά, η ισπανική επιχείρηση Car2Go είδε τα έσοδα της να αυξάνονται κατά 52% το 2019, αλλά ταυτόχρονα τριπλασιάστηκαν και οι ζημίες.

Εντούτοις, δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι οι λόγοι για τους οποίους οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν αποτύχει στην εφαρμογή εναλλακτικών μοντέλων. Ενδεχομένως, επειδή η λειτουργία μιας υπηρεσίας συνδρομητικής ενοικίασης αυτοκινήτου αφορά τόσο τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, την κατανόηση των πωλήσεων, όσο και την κατανόηση των αυτοκινήτων.

Επιπλέον, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έπρεπε να κινηθούν προσεκτικά για να αποφύγουν την ανατροπή των παραδοσιακών σχέσεων των καταναλωτών με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.  

Ένα συνεργατικό μοντέλο 

Παρόλα αυτά, όποια κι αν είναι η αιτία, η παρούσα κατάσταση αφήνει το πεδίο ανοιχτό για ανεξάρτητους φορείς όπως η Drover, η οποία συνεργάζεται εξίσου με όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην αγορά.

Φυσικά, με μερικούς, η συνεργασία ήταν περισσότερο συστηματική, καθώς η Drover συνεργάστηκε με τη BMW και τη Renault όταν ξεκίνησε να λειτουργεί τις υπηρεσίες της στη Γαλλία.Είναι ξεκάθαρο ότι μια καλή σχέση με τους κατασκευαστές αυτοκινήτων είναι απαραίτητη για την εταιρεία. 

Η Drover αναφέρει ότι είδε την επιχείρηση να διπλασιάζεται το 2019 και βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια παρόμοια απόδοση το 2020, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη υπέστη κάποια επιβράδυνση λόγω της πανδημίας.

Επιπρόσθετα, η βάση των επενδυτών περιλαμβάνει μια σειρά εταιρικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της BP Ventures, αλλά δεν εντοπίζεται ούτε μία αυτοκινητοβιομηχανία στον κατάλογο αυτό, γεγονός που αποτελεί μια σκόπιμη επιλογή της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Leuschner, η εταιρεία έχει επιλέξει στρατηγικά να είναι ουδέτερη και να μην θεωρείται ότι κατατάσσονται στο ένα ή το άλλο στρατόπεδο.

Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει καθώς η εταιρεία μεγαλώνει και εδραιώνεται στον χώρο. Αφού, πια,  έχει δημιουργήσει σχέσεις με ολόκληρο τον κλάδο και απέδειξε την ανεξαρτησία της, δεν θεωρείται πλέον ταμπού μια επένδυση από μια εταιρεία αυτοκινήτων.

Ευκαιρία ή απειλή;

Πολλοί από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που συνεργάζονται με την Drover, θεωρούν αυτήν την συνεργασία μια ακόμη ευκαιρία για marketing — μια ευκαιρία, δηλαδή, να αφήσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν πριν αγοράσουν, ελπίζοντας ότι θα μετατρέψουν μερικούς από αυτούς τους συνδρομητές σε αγοραστές.

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μέσω ενός “διαμεσολαβητή”, σημαίνει ότι οι κατασκευαστές χάνουν την ευκαιρία για μία άμεση σχέση και επαφή με τον πελάτη. Επιπλέον, θα μπορούσε ακόμη να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των κατασκευαστών αυτοκινήτων ,που θέλουν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε αγοραστές και της Drover, που επιθυμεί να κρατήσει τους πελάτες της ως αιώνιους συνδρομητές.

Αυτός είναι, ίσως, ο λόγος για τον οποίο ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες εξακολουθούν να δημιουργούν τις δικές τους συνδρομητικές υπηρεσίες.

Η Volvo και η μητρική της εταιρεία Geely ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου την υπηρεσία συνδρομής Lynk & Co στην Ευρώπη. Οι πελάτες πληρώνουν περίπου € 500 το μήνα για πρόσβαση στα υβριδικά SUV που προσφέρει η υπηρεσία. Υπάρχουν, ακόμη, σχέδια για να ανοίξει η εταιρεία έναν εκθεσιακό χώρο στο Άμστερνταμ.

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες φαίνονται ως μικρές εξαιρέσεις μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα υποχώρησης που χαρακτηρίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες.Μένει να φανεί, εάν θα βρεθεί ένα μοντέλο εξισορρόπησης των συμφερόντων των συνδρομητικών μοντέλων έναντι των παραδοσιακών μοντέλων της αγοράς.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.