25 Απρ 2024
READING

Ποιες αλλαγές αναμένεται να συμβούν στον λιανικό εμπόριο το 2021;

3 MIN READ

Ποιες αλλαγές αναμένεται να συμβούν στον λιανικό εμπόριο το 2021;

Ποιες αλλαγές αναμένεται να συμβούν στον λιανικό εμπόριο το 2021;

Το 2020 σταδιακά απομακρύνεται και οι περισσότεροι κλάδοι – επιχειρησιακοί κι μη- έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον σε μία προσπάθεια να προβλέψουν την πιθανή έκβαση του.

Έτσι, η εστίαση στα μικρότερα τοπικά καταστήματα, οι αυξανόμενες εξαγορές εταιρειών λιανικής πώλησης από τους μη παραδοσιακούς αγοραστές και η αυξημένη εστίαση στην ευεξία και την βιωσιμότητα είναι κάποιες από τις κορυφαίες προβλέψεις της βιομηχανίας για το επόμενο έτος.

Έτσι, σύμφωνα με έρευνες και εκτιμήσεις οι πιθανές προβλέψεις για το 2021 έχουν ως εξής:

Μια επιστροφή στην αγορά των φυσικών καταστημάτων, αλλά με έμφαση σε μικρότερα τοπικά καταστήματα:

  • Οι λιανοπωλητές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε τοπικές συλλογές και καταστήματα μικρότερης εμβέλειας δημιουργώντας παράλληλα μικρότερα spot σε πόλεις και εμπορικά κέντρα για να καλύψουν τις απαιτήσεις παράδοσης και παραλαβής των ηλεκτρονικών αγορών.
  • Περισσότεροι καταναλωτές θα στραφούν στην επιλογή αγοράς από τοπικές μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν την πολυκαναλική παρουσία και θα ενσωματώσουν τεχνολογίες στις οποίες βασίστηκαν οι μεγαλύτεροι λιανοπωλητές.
  • Πρόκειται να εφαρμοστεί περισσότερη live streaming από τα καταστήματα το 2021, καθώς οι λιανοπωλητές προσπαθούν να εμπλακούν περισσότερο με τους πελάτες και να προσφέρουν νέες προσωποποιημένες εμπειρίες αγορών.
  • Με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα υπάρξει τεράστια συμφόρηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των πελατών που επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα.
  • Εταιρείες και μάρκες ψηφιακές θα εισέλθουν στην αγορά των λιανοπωλητών με φυσικά καταστήματα που δεν μπορούν να αντέξουν μεγάλη αναμονή για ανάκαμψη. Έτσι, όλο και περισσότεροι φορείς εκμετάλλευσης εμπορικών κέντρων, εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και τεχνολογίας επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια της παρουσίας τους μέσω εξαγορών που τελικά τους εξασφαλίζουν επιπλέον κανάλια διανομής και περισσότερα σημεία επαφής με τους καταναλωτές.

Θα υπάρξει σημαντική μετατόπιση στις αξίες των καταναλωτών:

  • Η ευεξία πρόκειται να θεωρηθεί αναγκαιότητα, όχι πολυτέλεια. Η πανδημία ώθησε τους καταναλωτές να αναθεωρήσουν τον τρόπο ζωής τους, το πώς λειτουργούν, τι εκτιμούν και τι θέλουν στη ζωή τους.  Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι στρέφουν την προσοχή τους στην υγεία και την ευημερία και θα κοιτάξουν να ψωνίσουν από αξιόπιστες μάρκες που συνδυάζουν την τεχνολογία με ευγενείς σκοπούς για να τους βοηθήσουν να πετύχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
  • Οι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να επιθυμούν να εργάζονται εξ αποστάσεως.

Οι εφαρμογές για κινητά και οι νέες επιλογές εκπλήρωσης των παραγγελιών θα είναι τα νέα κυρίαρχα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ηλεκτρονικού εμπορίου: 

  • Το Curbside pickup και το ship-from-store θα κυριαρχήσουν ως μέθοδοι εκπλήρωσης παραγγελιών για τις παραγγελίες σε μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές.
  • Περισσότερες μάρκες θα πωλούν απευθείας στους καταναλωτές, καθώς η τάση αυτή σταδιακά κερδίζει έδαφος

Τα ταξίδια και η ψυχαγωγία θα αποδειχτούν νικητές κατά την διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου:

  • Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μοιάζει με την εποχή μετά την απαγόρευση, με τους καταναλωτές που ήταν σε θέση να ξεπεράσουν οικονομικά την πανδημία να γιορτάζουν την ανάπτυξη του εμβολίου με τον σχεδιασμό ενός ταξιδιού και την διαμονή σε ξενοδοχεία.
  • Οι Millennials και οι Gen Zers θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να ταξιδέψουν ξανά το 2021 και η συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια θα οδηγήσει αυτήν την βιομηχανία σε πολύ υψηλά νούμερα.
  • Οι καταναλωτές θα επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε πάρτι και ταξίδια, ενισχύοντας τις πωλήσεις ενδυμάτων, καθώς οι δαπάνες μετατοπίζονται μακριά από κατηγορίες όπως οικιακά αγαθά και αξεσουάρ διακόσμησης.

Η άνοδος των ατόμων της γενιάς Z:

Οι Gen Zers θα αναδειχθούν οι “νικητές” του καταναλωτικού στίβου παγκοσμίως μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτοί οι πρωτοπόροι των ψηφιακών και κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού, θα έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτοι από τις επιπτώσεις στην υγεία της πανδημίας, ενώ θα επωφεληθούν από την επιτάχυνση του μετασχηματισμού όλων των τάσεων που προσδιόριζαν έως τώρα το λιανικό εμπόριο σε αυτό που πάντα εύχονταν να είναι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.