25 Απρ 2024
READING

Πώς θα εφαρμοστεί στρατηγικά η γνώση που αποκτήθηκε μέσα από την πανδημία;

4 MIN READ

Πώς θα εφαρμοστεί στρατηγικά η γνώση που αποκτήθηκε μέσα από την πανδημία;

Πώς θα εφαρμοστεί στρατηγικά η γνώση που αποκτήθηκε μέσα από την πανδημία;

Κοιτάζοντας πίσω και καθώς το πολυτάραχο 2020 απομακρύνεται είναι εύκολο να δούμε τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία ως μία κάποιου είδους ανωμαλία, από την οποία θα αποδεσμευτούμε σύντομα καθώς ο κοινός στόχος όλων είναι να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο ομαλότητας το 2021.

Είναι γεγονός ότι φαίνεται δύσκολο να αποκτήσει κανείς γνώσεις από ένα τόσο  απρόβλεπτο έτος το οποίο, μάλιστα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σχετική οπισθοδρόμηση για τους τομείς της λιανικής βιομηχανίας που είχαν ήδη προσαρμοστεί στις νέες πραγματικότητες και τις ψηφιακές στρατηγικές.

Ωστόσο,  υπάρχουν μαθήματα που μπορεί να διδαχθεί ο χώρος της λιανικής πώλησης, τα οποία μπορούν συνολικά να καθοδηγήσουν τη λήψη των αποφάσεων που θα συμβάλλουν στην εξέλιξη τους.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι με κάθε πρόκληση έρχεται συνήθως και η ευκαιρία για ανάπτυξη και το 2021 θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δοκιμαστική περίοδος για τους λιανοπωλητές, ούτως ώστε να εφαρμόσουν περαιτέρω μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα που έλαβαν στις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένας πιο έξυπνος τρόπος διαχείρισης των αποθεμάτων

Καθώς τα μέτρα αποκλεισμού άρχισαν να εφαρμόζονται στα τέλη του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης του 2020, αμέτρητοι τομείς του λιανικού εμπορίου—αλλά κυρίως αυτοί που σχετίζονται με τα ενδύματα—χρειάστηκε να προετοιμαστούν για το χειρότερο.

Με το καταναλωτικό κοινό να εγκαταλείπει όλο και πιο σπάνια τα σπίτια του, η ανάγκη για ρούχα μειώθηκε σημαντικά. Η έλλειψη ζήτησης απαιτούσε την λήψη μέτρων και οι λιανοπωλητές ανταποκρίθηκαν στις περιστάσεις.

Αντί να επιμείνουν στην υπερβολική παράγωγή και να διατηρήσουν τις προσφορές των  προϊόντων το ίδιο παρά  τις χαμηλές πωλήσεις, οι λιανοπωλητές αποφάσισαν να περιορίσουν τα αποθέματά τους.

Οι καμπάνιες της άνοιξης αποσύρθηκαν για ένα χρόνο και οι παραγγελίες ακυρώθηκαν για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της αλυσίδας εφοδιασμού ώστε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα των τάσεων των αγορών.

Αυτή η γρήγορη λήψη αποφάσεων μπορεί να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο οι λιανοπωλητές θα ελέγχουν και θα διατηρούν τα αποθέματά τους από εδώ και στο εξής.

Η τάση «less is more» υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος των πολυτελών εμπορικών σημάτων για όλο το διάστημα λειτουργίας των πολυτελών οίκων μόδας. Ευρύτερα, ωστόσο, οι έμποροι λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο ελεγχόμενης παραγωγής για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μικρότερων αποθεμάτων.

Ακόμη, μία πρόσφατη καταναλωτική τάση στην ένδυση δημιούργησε μια ισχυρή ώθηση προς την αγορά λιγότερων, υψηλότερης ποιότητας ενδυμάτων και το 2021 μπορούμε να δούμε όλες τις πλευρές της λιανικής βιομηχανίας να υιοθετούν ένα πιο βιώσιμο μοντέλο απογραφής που θα διαρκέσει στα χρόνια.

Ο αντίκτυπος της απουσίας ζήτησης στις εκπτώσεις και τις προσφορές

Καθώς τα αποθέματα διαχειρίζονταν πιο προσεκτικά, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών, ο τομέας του λιανικού εμπορίου υπήρξε απίστευτα συντηρητικός όσον αφορά τις εκπτώσεις και τις προσφορές.

Δεδομένου των χαμηλών αποδόσεων για το 2020, φαινόταν λογικό ότι πολλοί λιανοπωλητές θα προσπαθούσαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του τέταρτου τετραμήνου μειώνοντας τις τιμές και προωθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο προϊόντα για να κλείσουν το έτος επιτυχημένα.

Ενώ είναι αναμφισβήτητο ότι το 2020 οι λιανοπωλητές ξεκίνησαν τα χρονοδιαγράμματα προώθησης για τις αγορές των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, νωρίτερα από ποτέ, η μεγάλη έκπληξη αφορούσε στο πόσο λογικές ήταν στην πραγματικότητα οι προσφορές.

Στην ουσία, πολλοί μεγάλοι λιανοπωλητές έκαναν προσφορές στο ίδιο ή ακόμη και σε χαμηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια. 

Φαίνεται λογικό το γεγονός ότι στην περίπτωση που οι λιανοπωλητές έχουν ισχυρότερο έλεγχο της έλλειψης αποθεμάτων, το κίνητρο για τη προώθηση του αποθέματος μειώνεται.

Ως αποτέλεσμα, οι τιμές μπορούν να οριστούν σε υψηλότερα επίπεδα και η αξία ανά συναλλαγή αυξάνεται.

Καθώς κοιτάζουμε μπροστά στο 2021, οι στρατηγικές που υλοποιήθηκαν θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ισχυρή μετατόπιση στον τρόπο λειτουργίας των περιόδων εκπτώσεων και στις τιμολογιακές πολιτικές. 

Προς μια πιο λιτή και πιο έξυπνη στρατηγική προώθησης

Το μέλλον είναι πάντα αβέβαιο όταν γίνεται λόγος για τις αγοραστικές συνήθειες. Πολλώ δε μάλλον, όταν εξωτερικοί παράγοντες όπως το καθολικό κλείσιμο των αγορών μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή μέσα σε μια στιγμή.

Η πανδημία απαιτούσε εξαιρετικές δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και ευκινησίας για λογαριασμό του τομέα λιανικής πώλησης. Έτσι, αν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία, δεν αποκλείεται οι λιανοπωλητές να επιστρέψουν πίσω σε προ-πανδημικές στρατηγικές που αποδείχθηκαν κερδοφόρες στο παρελθόν.

Ωστόσο, η πανδημία αντιπροσωπεύει επίσης ένα σημείο καμπής για τη βιομηχανία και τις μεθόδους που αυτή επιλέγει να ακολουθήσει. Τα μικρότερα αποθέματα σημαίνουν ότι οι μεμονωμένες πωλήσεις θεωρούνται τώρα πολύτιμες.  Παρόλα αυτά, αν και το μαζικό marketing φαίνεται να απομακρύνεται οριστικά, η μαζική προώθηση είναι ζωντανή και πιο αναγκαία από ποτέ.

Τα επόμενα χρόνια μπορεί να οδηγήσουν στην εποχή της εξατομίκευσης στις προσφορές, επιτρέποντας στους λιανοπωλητές να προσαρμόσουν τις προσφορές για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος ανά πώληση.

Συνολικά, η διαχείριση των αποθεμάτων , η προώθηση των προϊόντων και η τιμολόγηση τους θα επηρεάσουν την στρατηγική των εταιρειών και θα χρησιμοποιηθεί η γνώση που αποκτήθηκε μέσα από την πανδημία για περαιτέρω εξέλιξη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.