26 Απρ 2024
READING

Η αλληλεπίδραση μέσω φωνητικών εντολών είναι το νέο mainstream 

4 MIN READ

Η αλληλεπίδραση μέσω φωνητικών εντολών είναι το νέο mainstream 

Η αλληλεπίδραση μέσω φωνητικών εντολών είναι το νέο mainstream 

Τα περισσότερα παραδοσιακά εργαλεία που προσφέρονται από τις εταιρείες αφορούν σε έναν γραμμικό, μονοδιάστατο διάλογο, ενώ, στον αντίποδα αυτού οι φωνητικές εντολές εξυπηρετούν μια εγγενώς αμφίδρομη, διαδραστική και περισσότερο κοινωνική εμπειρία.

Έτσι, το παραδοσιακό toolkit που διέθεταν έως τώρα τα brands εξελίσσεται με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών.Οι καταναλωτές, πλέον, προσδοκούν διαφάνεια, αμεσότητα, ευχέρεια και συνδεσιμότητα σε όλες τις εμπειρίες τους με ένα brand .

Ωστόσο, ενώ οι περισσότερες εταιρείες ήταν σε θέση να προσαρμόσουν ποικίλα ψηφιακά στοιχεία στον σχεδιασμό ευθύς εξαρχής, λίγοι έχουν αξιοποιήσει αυτό που η τεχνολογία δύναται πλέον να προσφέρει: να δώσει φωνή στην εταιρεία.

Πιο συγκεκριμένα, μία τέτοια φωνή πρέπει να πηγαίνει πέρα από τα όρια του ανθρώπινου και οφείλει να αντιπροσωπεύει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με χαρακτήρα και προσωπικότητα. Επιπλέον,  θα πρέπει να εκπροσωπεί με σαφήνεια ένα πρόσωπο, εμπνευσμένο από ένα υπαρκτό πρόσωπο, το οποίο, μάλιστα, θα παραμένει συνεπές — ανεξάρτητα από το θέμα, το σημείο επαφής, το κοινό ή τον λόγο της επικοινωνίας.

Επιπρόσθετα, οι εταιρείες σήμερα θα πρέπει να σκεφτούν πιο ολιστικά τη φωνή της εταιρείας τους καθ’ όλο το φάσμα της εμπειρίας του χρήστη. Ακόμη, τα πιο αποδοτικά εργαλεία που εμπλέκουν την φωνητική καθοδήγηση προωθούν την εικόνα  μίας προσιτής μάρκας και προσδίδουν στο λογότυπο και το χρώμα, προσωπικότητα, χαρακτήρα και συναισθηματική νοημοσύνη. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν με επιτυχία στην εμπλοκή και την  σύνδεση των καταναλωτών-πελατών σε όλη την εμπειρία της αλληλεπίδρασης.

Η φωνή της εταιρείας είναι το κλειδί,  καθώς, όπως φαίνεται, οι συσκευές που ενεργοποιούνται με φωνή γίνονται το νέο mainstream.

Ο αριθμός των «βοηθών φωνής» στα σπίτια των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 78% μεταξύ 2017 και 2018, σύμφωνα με έρευνα και 146,9 εκατομμύρια Smart Speakers πωλήθηκαν παγκοσμίως πέρυσι.

Επιπλέον, εκατομμύρια Αμερικανοί θεωρούν τα ρομπότ ευπρόσδεκτα στα σπίτια τους,  επικοινωνώντας τελικά περισσότερες πληροφορίες παρά ποτέ. Κάτι τέτοιο, έχει τεράστιες επιπτώσεις για τα εμπορικά σήματα, καθώς μπορούν τώρα πλέον να αλληλεπιδρούν άμεσα με τους πελάτες τους σε πραγματικό χρόνο.

Η παραδοσιακή εργαλειοθήκη όπως προαναφέρθηκε αφορά σε έναν γραμμικό, μονόδρομο διάλογο, ενώ η φωνή επιτρέπει μια εγγενώς αμφίδρομη, εμπειρία που δύναται να βελτιώσει κατά πολύ το User Experience.

Οι σχεδιαστές, τα στελέχη και οι προγραμματιστές πρέπει να συνεργαστούν σε μια φωνή μάρκας για να δημιουργήσουν μια απρόσκοπτη αφήγηση και μία διαφοροποιημένη εμπειρία χρήστη.

Επί παραδείγματι, τα Domino’s έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά με τον βοηθό τεχνητής νοημοσύνης DOM. Ο DOM μπορεί να πάρει παραγγελίες, να κάνει προτάσεις και να προσφέρει κουπόνια.

Στην συνέχεια, η εφαρμογή μετατράπηκε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πελάτες που προτιμούσαν την παραγγελία μέσω τηλεφώνου. Παράλληλα, η προσωπικότητά του βοηθού υιοθέτησε επίσης το παιχνιδιάρικο προφίλ της εταιρείας, εμπλουτίζοντας τα χαρακτηριστικά της μάρκας σε όλο το φάσμα της εμπειρίας του χρήστη.

Το Roo, είναι μία εφαρμογή σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης του Planned Parenthood, η οποία βοηθά τους εφήβους να περιηγούνται στις αμήχανες δοκιμές της εφηβείας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική υγεία, τις σχέσεις και την ανάπτυξη χωρίς την ύπαρξη επικριτικής διάθεσης. Το Roo είναι φιλικό και προσιτό και ανταποκρίνεται με ειλικρινείς και χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες εμπλουτίζονται με emojis και GIFs.

Η Mastercard επίσης δημιούργησε την πτυχή ήχου της μάρκας της και δεν είναι μόνη στην επένδυση σε ηχητική επωνυμία. Η Visa, ένας από τους πιο άμεσους ανταγωνιστές της, προσπαθεί εξίσου να προωθήσει τον ήχο για να εμπλουτίσει την εμπιστοσύνη της μάρκας

Οι εταιρείες οφείλουν να καταπιαστούν με βασικά ερωτήματα με σκοπό την αποδοτικότερη ανάπτυξη της φωνής τους:  ποιά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερους τόνους και αισθητηριακές ενδείξεις δίνουμε στη φωνή μας και είναι αυτά τα χαρακτηριστικά απόλυτα ευθυγραμμισμένα με την εταιρεία εν γένει; Ποιό από αυτά τα χαρακτηριστικά, αν υπάρχουν, θα γίνουν μέρος της ευρύτερης εργαλειοθήκης της εταιρείας; 

Ο σχεδιασμός οπτικών και λεκτικών συστημάτων έχουν δυνατότητες δυναμικής εξέλιξης και  καθώς τα κανάλια και οι τεχνολογίες προχωρούν, η φωνητική αλληλεπίδραση είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Οι σημερινοί καταναλωτές ασχολούνται με τα εμπορικά σήματα στον δικό τους χρόνο, με τους δικούς τους όρους και εμπλέκοντας όλο και περισσότερες συσκευές. Έτσι, τα συστήματα μάρκας μας πρέπει να υιοθετήσουν ένα πολύ πιο ευέλικτο μοντέλο εμπλοκής για να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις αυτές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.