19 Απρ 2024
READING

Το marketing και οι στρατηγικές επικοινωνίας στην βιομηχανία της μόδας για το 2020

5 MIN READ

Το marketing και οι στρατηγικές επικοινωνίας στην βιομηχανία της μόδας για το 2020

Το marketing και οι στρατηγικές επικοινωνίας στην βιομηχανία της μόδας για το 2020

Μετά από ένα χρόνο όπου συνέβησαν πράγματα που κανείς δεν είχε προβλέψει, τα στελέχη marketing επιχειρούν με βάση τις γνώσεις τους να κάνουν αναλύσεις για το μέλλον.

Παράλληλα, ο  τομέας της μόδας έχει αγκαλιάσει την ψηφιακή επικοινωνία και προώθηση και κινείται όλο και πιο κοντά προς στον καταναλωτή, γεγονός που εξασφάλισε οφέλη που θα επεκταθούν και στο 2021.

Η μετατόπιση της διαφήμισης από την παραδοσιακή μορφή της σε ψηφιακή είναι μια διαδικασία που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη πριν από την πανδημία, αλλά γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η διαφήμιση σε έντυπες εφημερίδες και περιοδικά παρουσίασε τις πιο απότομες μειώσεις φέτος. Ακολουθούν οι υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες και τέλος, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου διαφημιστικού Κέντρου Έρευνας (WARC).

Τούτου λεχθέντος,  οι παγκόσμιοι προϋπολογισμοί marketing για την ψηφιακή διαφήμιση μειώθηκαν επίσης για πρώτη φορά από τότε που η WARC άρχισε να παρακολουθεί τις δαπάνες το 2012.

Σε μια εξαιρετικά σκληρή αγορά, μια ισχυρή σύνδεση με τους πελάτες έχει καταστεί απαραίτητη για την επιβίωση των εταιρειών. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με γνώμονα τον πελάτη και έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ψηφιακή σύνδεση με το κοινό τους είναι εκείνες που θα αποδώσουν καλύτερα ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. 

Η μόδα παίρνει πολιτική υπόσταση 

Πέρα από τις διαστάσεις της πανδημίας, η πολιτιστική και πολιτική αλλαγή κυριάρχησε στην ατζέντα του 2020 από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαμαρτυριών Black Lives Matter και τις  προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μέχρι και το επικείμενο Brexit.

Ωστόσο,  για πολλές εταιρείες από τον χώρο της μόδας, μια ουδέτερη στάση δεν ήταν η ορθότερη επιλογή.

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές ψωνίζουν όλο και περισσότερο από εταιρείες των οποίων οι αξίες ευθυγραμμίζονται με τις δικές τους. Επιπλέον, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι θετικές για τις επιχειρήσεις: οι εταιρείες που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται ότι έχουν θετικό αντίκτυπο αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό από ότι αντίστοιχα άλλα προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 από την Kantar.

Ωστόσο, οι εταιρείες πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικές με την υπερπροβολή των δράσεων τους και πρέπει να βαδίζουν προσεκτικά για να μην χαρακτηριστούν ως υποκριτές.

Σύντομα και shoppable βίντεο

Το TikTok μπήκε με μεγάλη επιτυχία στον χώρο της μόδας και των luxury brands το 2020. Πιο αναλυτικά , η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο υποστηρίζει βίντεο μικρής μορφής 15 έως 30 δευτερολέπτων, τα οποία όμως είναι πολύ ελκυστικά για τους νεότερους καταναλωτές.

Οι Burberry, Dior και Ralph Lauren υποστήριξαν άρτια όλες τις δικές τους “προκλήσεις” στο TikTok.Μάλιστα, η επιτυχία αυτή φαίνεται οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα άτομα που ανήκουν στην γενιά Ζ και τους millennials.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ενημέρωσης έχουν επίσης δώσει φωνή σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες στη μόδα, όπως υποστηρικτές του plus size και ακτιβιστές υπέρ της βιωσιμότητας.

Επιπλέον, το TikTok έχει μετατραπεί σε ένα εκδημοκρατισμένο εργαλείο, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρείες που οδηγεί σταδιακά  στη δημιουργία περιεχομένου αλλά στην έναρξη ενός συνεχιζόμενου διαλόγου που προωθεί την αλλαγή και την εξέλιξη.  

Οι εφαρμογές βίντεο σύντομης διάρκειας βοηθούν τους εμπόρους να ασχολούνται με τα νεότερα σε ηλικία ακροατήρια που δεν είναι προσβάσιμα μέσω παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης και κοινωνικών δικτύων.

Είναι, επίσης, ένας νέος τρόπος σκέψης για το βίντεο, που απομακρύνεται από την επαναληψιμότητα της παραδοσιακής διαφήμισης με βάση μία συγκεκριμένη αφήγηση. 

Σύντομα, αναμένεται και στον Δυτικό Κόσμο μεγαλύτερη σύγκλιση του βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του εμπορίου, απαντώντας σε μια τάση που έχει ήδη καθιερωθεί στην Κίνα και την περιοχή Ασίας. 

Οι εβδομάδες μόδας αποκτούν ψυχαγωγικό χαρακτήρα

Οι εβδομάδες μόδας πρόκειται να δουν συνολικά τεράστια αλλαγή, αφού ο ρυθμός της καινοτομίας είναι συναρπαστικός. Τον Σεπτέμβριο, η Burberry έγινε η πρώτη εταιρεία μόδας που συνεργάστηκε με το Twitch, επιτρέποντας στους θεατές της συλλογής άνοιξης/καλοκαιριού 2021 να αλληλεπιδρούν σε chat rooms.

Τον ίδιο μήνα, η Prada φιλοξένησε μια εικονική εκπομπή που ενθάρρυνε τη συμμετοχή του κοινού, ζητώντας εκ των προτέρων ερωτήσεις για τους διευθυντές Miuccia Prada και Raf Simons.

Τον Νοέμβριο, η Gucci διοργάνωσε ένα εικονικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου μόδας, που ονομάστηκε GucciFest, το οποίο έκανε πρεμιέρα με την νέα του συλλογή.Η εκδήλωση της Burberry καταμέτρησε 118 εκατομμύρια προβολές σε όλες τις πλατφόρμες.

Τα πολλά υποσχόμενα παιχνίδια 

Οι μάρκες των πολυτελών ειδών μόδας έχουν διερευνήσει τις δυνατότητες του παιχνιδιού ως μέσο σύνδεσης με τα νεότερα ακροατήρια. Τον Δεκέμβριο, η Balenciaga έκανε μια τολμηρή κίνηση με την κυκλοφορία της συλλογής AW21 μέσα σε ένα βιντεοπαιχνίδι, Afterworld: The Age of Tomorrow.

Έτσι, οι χρήστες κλήθηκαν να εξερευνήσουν τις διάφορες ζώνες του παιχνιδιού με το δικό τους ρυθμό και να ανακαλύψουν τα νέα σχέδια του δημιουργικού διευθυντή Demna Gvasalia σε ένα πραγματικό περιβάλλον.

Ανάμεσα στις άλλες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες συμπεριλαμβάνεται μια έκδοση avatar της Donatella Versace στο virtual festival Complexland, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να αγοράσουν ένα νέο παπούτσι Versace Trigreca και το παιχνίδι Collina Land, από την ομώνυμη αμερικανική εταιρεία μόδας, που προβλήθηκε ως μέρος του GucciFest.

Είναι σαφές ότι οι εταιρείες θέλουν να βρίσκονται εκεί που είναι το κοινό τους. Για τον λόγο αυτό, για δεκαετίες οι μάρκες συνδέονταν με κάποιο τρόπο με τις ταινίες, την τηλεόραση και τη μουσική για να κάνουν ακριβώς αυτό — να είναι μέρος του πολιτισμού και της συζήτησης.Το 2021 θα δει πιθανώς ακόμα περισσότερες ενσωματώσεις και εστίαση σε κοινές εμπειρίες, όπως εικονικές εμπορικές εκθέσεις και εικονικές δοκιμές. 

Ενισχύεται το ενδιαφέρον για marketing των αθλητικών ειδών

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο προγραμματισμένους για τον Ιούλιο του 2021, οι αθλητικές δραστηριότητες θα είναι στο επίκεντρο του επόμενου έτους. Η έκρηξη streetwear και η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα με θέμα την ευεξία έχουν ενθαρρύνει τα luxury brands να εμβαθύνουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τον χώρο του αθλητισμού.

Τον Ιανουάριο, η Louis Vuitton ανακοίνωσε μια πολυετή συνεργασία με το NBA, συμπεριλαμβανομένης μιας ετήσιας συλλογής ενδυμάτων και αξεσουάρ που σχεδιάστηκε από τον Virgil Abloh, καλλιτεχνικό διευθυντή της ανδρικής σειράς.

Η  επιρροή του αθλητισμού στη μόδα συνεχίζει να αυξάνεται. Προβλέπεται ότι τα αθλητικά παπούτσια θα επιβεβαιωθούν ως η μεγαλύτερη κατηγορία υποδημάτων στις ΗΠΑ φέτος, ξεπερνώντας τα υποδήματα “μόδας”, τα οποία περιλαμβάνουν παπούτσια, μπότες, σανδάλια και παντόφλες.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.