29 Απρ 2024
READING

Τι άλλαξε στον τρόπο που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση μετά την πανδημία; 

5 MIN READ

Τι άλλαξε στον τρόπο που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση μετά την πανδημία; 

Τι άλλαξε στον τρόπο που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση μετά την πανδημία; 

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος ενός έτους που επηρεάστηκε -και εξακολουθεί να επηρεάζεται- σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της πανδημίας, οι περισσότεροι ατενίζουν ένα αισιόδοξο μέλλον και μια post covid εποχή και οι εταιρείες παιχνιδιών έχουν πολλά να αναθεωρήσουν όσον αφορά τις στρατηγικές τους για το 2021, ειδικά σε ό,τι αφορά την διαφήμιση και την ψυχαγωγία των παιδιών.

Αρκετοί ειδικοί διερευνούν τον τρόπο που φέτος άλλαξαν οι συνήθειες των παιδιών και το πώς προδιαγράφεται το 2021 για αυτόν τον κλάδο.

Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα η μεγαλύτερη πρόκληση για τους διαφημιστές την παρούσα στιγμή είναι ο αντίκτυπος της διαφήμισης με βάση τις νέες τάσεις και συνήθειες των παιδιών εντός του ψηφιακού κόσμου που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία.

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιες πρόσφατες ανακαλύψεις που παρέχουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε σχέση με αυτό το θέμα: σύμφωνα με τα ευρήματα και τις τάσεις που αναλύθηκαν μέσα από το περιεχόμενο υφίστανται μετατοπίσεις και ανακατατάξεις που οι εταιρείες και οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους  αναφορικά με τις συνήθειες των παιδιών και των οικογενειών τους πριν την πανδημία (Δεκέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020) αλλά και μετά την άφιξή και την εξάπλωση του ιού(Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2020).

Η δυναμική επιστροφή της τηλεόρασης : οι Smart Tv ξεπέρασαν την χρήση άλλων συσκευών

Μία από τις πρώτες τάσεις που διαφάνηκαν, μετά την ανάλυση των δεδομένων και των προτύπων μέσα από το περιεχόμενο από τον Απρίλιο του 2020, ήταν ότι οι συνδεδεμένες τηλεοράσεις ξεπέρασαν γρήγορα όλους τους άλλους τύπους συσκευών και αναδείχθηκαν ως τον κύριο τρόπο παρακολούθησης περιεχομένου για παιδιά.

Πιο αναλυτικά, οι Smart TVs έγιναν η κύρια συσκευή προβολής για οικογένειες από τον περασμένο Απρίλιο και συνεχίζουν να είναι, με το 46% του περιεχομένου να παρακολουθείται σε αυτές τις συσκευές- ακόμα και τον Οκτώβριο του 2020.

Οι συνδεδεμένες τηλεοράσεις είχαν ήδη αυξηθεί σε δημοτικότητα πριν από την πανδημία, αλλά η πανδημία έδωσε τεράστια ώθηση προς την κατεύθυνση της συν-τηλεθέασης σε μεγαλύτερες οθόνες.

Η πρόσφατη έκθεσή «Making Screen Time Family Time» σε συνεργασία με την nScreenMedia, μια ανεξάρτητη εταιρεία ανάλυσης της ψηφιακής τηλεόρασης, επιβεβαιώνει αυτή την τάση.

Έτσι, από τις 3.000 οικογένειες των ΗΠΑ που ερωτήθηκαν, το 62% των γονέων λέει ότι η έξυπνη τηλεόραση είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα για την συλλογική θέαση, με το 48% να χρησιμοποιεί μια τουλάχιστον τηλεοπτική συσκευή.

Αναφορικά με τον χώρο ψυχαγωγίας των παιδιών, η συλλογική θέαση σε Smart τηλεοράσεις είναι πιθανό να συνεχιστεί και μετά το 2021.

Άλλωστε, τα δύο τρίτα των γονέων δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι ο χρόνος που αφιερώνουν με τα παιδιά τους βλέποντας τηλεόραση/ταινίες θα παραμείνει ο ίδιος ή ακόμη και θα αυξηθεί μετά το τέλος της πανδημίας.

Έτσι, κατά την διάρκεια προετοιμασίας στρατηγικών, οι εταιρείες παιχνιδιών θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα προετοιμάσουν σημεία προώθησης και προβολής για μεγαλύτερες οθόνες και θα συνεργαστούν με εταιρείες μέσων ενημέρωσης που έχουν σταθερή παρουσία στην αγορά της τηλεόρασης.

Οι προβολές αυξήθηκαν για το περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας

Βέβαια, εκτός από τη μετάβαση στη συλλογική θέαση, φάνηκε επίσης ότι οι προβολές για το περιεχόμενο των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 23% από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, ιδιαίτερα σε περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας 10 λεπτών ή μεγαλύτερο.

Στην πραγματικότητα, το 57% όλων των προβολών από τότε ξέσπασε η πανδημική κρίση αφορούσε σε περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος χρόνος παρακολούθησης στο περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας από τον Δεκέμβριο του 2019 έως και τον Φεβρουαρίου του 2020 ήταν 3,7 φορές μεγαλύτερος από τον χρόνο που αφιερώθηκε σε περιεχόμενο σύντομης διάρκειας.

Μάλιστα, από τον Απρίλιο του 2020, ο λόγος αυτός έφτασε στο 17%! Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες της οικογενειακής τηλεθέασης που προκύπτουν από την άνοδο της προβολής σε τηλεοράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αυτές οι τάσεις δείχνουν ότι τα παιδιά και οι οικογένειες παρακολουθούν επίσημα πιο μακροσκελή έναντι των σύντομων βίντεο και μάλιστα σε μεγαλύτερες οθόνες για μια πιο premium εμπειρία ψυχαγωγίας.

Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες παιχνιδιών θα πρέπει να έχουν το εξής κατά νου όταν επιθυμούν να συνεργαστούν με τους παρόχους διαφημιστικού χώρου: ο στόχος είναι η διαφήμιση και η χορήγηση περιεχομένου μεγαλύτερης μορφής και τέλος η δημιουργίας ενός πιο δεκτικού και φιλικού προς την οικογένεια κοινό.

Το περιεχόμενο μεγάλης διάρκειας υπερίσχυσε σε σχέση με τα μικρά σε διάρκεια βίντεο των δημιουργών περιεχομένου

Μπορεί οι δημιουργοί και οι influencers στο χώρο των παιδιών να κερδίζουν δισεκατομμύρια προβολές το μήνα, αλλά, παράλληλα, αναδείχθηκε και μια διαφορετική συνήθεια προβολής μεταξύ των παιδιών και των οικογενειών κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των πρώτων μέτρων περιορισμού και της παραμονής στο σπίτι τον Απρίλιο του 2020.

Επί της ουσίας, αυτό που συνέβη είναι ότι το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας από εταιρείες μέσων ενημέρωσης  ξεπέρασε το περιεχόμενο των δημιουργών περιεχομένου, βλέποντας μια μέση αύξηση προβολής +22%  έναντι μιας αύξησης  +3% για τους δημιουργούς και τους influencers.

Ειδικότερα, ορισμένα είδη είδαν σημαντική αύξηση της τηλεθέασης. Η μουσική για παιδιά σημείωσε άνοδο 41% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020, σε σύγκριση με τις προβολές που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020.

Επιπλέον, τα κινούμενα σχέδια είδαν μία αύξηση 32% στις προβολές για αυτούς τους ίδιους μήνες, ενώ το γενικό τηλεοπτικό περιεχόμενο των παιδιών ήρθε σχεδόν στην τρίτη θέση του με ένα ποσοστό 30%!

Αυτή η αύξηση των προβολών περιεχομένου υψηλής ποιότητας φαίνεται να ήρθε για να μείνει. Η άνοδος του περιεχομένου υψηλής ποιότητας δείχνει ότι είναι σημαντικό να επεκταθούν οι στρατηγικές διαφήμισης σε συνεργασίες με εταιρείες μέσων ενημέρωσης που κατέχουν αγαπημένα και premium τηλεοπτικά περιεχόμενα, καθώς  παιδιά και οικογένειες έχουν στραφεί έντονα προς τα εκεί.

Κάτι τέτοιο,θα διαφοροποιήσει την εμβέλεια και θα βελτιώσει τις πιθανότητες να βρεθεί το κατάλληλο περιεχόμενο μπροστά σε νέα ακροατήρια.

Καθώς το 2021 πλησιάζει, πρέπει να είναι εξασφαλισμένο το γεγονός ότι η αγορά είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις της ψυχαγωγίας για παιδιά.

Εν ολίγοις, οι εταιρείες παιχνιδιών θα πρέπει να προετοιμάσουν τη διαφημιστική τους στρατηγική, ώστε να προβάλλονται εύκολα σε Smart τηλεοράσεις, να εμφανίζονται σε περιεχόμενο μεγαλύτερης διάρκειας και να μπορούν να έχουν παρουσία σε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας από τις κορυφαίες εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.